Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro

Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro şi tragem să salvăm până la ultimul cent pe care îl putem obţine, a declarat ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Marcel Boloş, după transmiterea declaraţiilor de cheltuieli din ianuarie, relatează Agerpres.
AGERPRES - mar, 07 feb. 2023, 21:40
Boloș: Cadrul Financiar Multianual 2014-2020 ne-a adus deja peste 26 de miliarde de euro

Potrivit unui comunicat al Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), în cursul lunii ianuarie, Autorităţile de Management ale programelor operaţionale aferente perioadei 2014 – 2020 au transmis Autorităţii de Certificare şi Plată din cadrul Ministerului Finanţelor, spre certificare şi rambursare, declaraţii de cheltuieli în valoare totală de 184 milioane de euro.

Astfel, Autoritatea de Management a Programului Operaţional Infrastructură Mare a transmis declaraţii de cheltuieli în valoare de 104 milioane de euro, Autoritatea de Management a Programului Operaţional Competitivitate – 21 de milioane de euro, Autoritatea de Management a Programului Operaţional Regional – 52 de milioane de euro şi Autoritatea de Management a Programului Operaţional Capacitate Administrativă – 7 milioane de euro.

„Ne-am asumat că vom aduce anul acesta rata de absorbţie cât mai aproape de 100%, fără să ne permitem să acceptăm mai puţin de 95%. Începutul ne face să fim optimişti că vom reuşi ceea ce ne-am propus, după ce am senat în 30 de zile peste 600 contracte de finanţare, în valoare de aproximativ 257 milioane euro. Ele se adaugă celor peste 2.300 semnate anul trecut. Cel mai important este că impactul proiectelor pe care le finanţăm prin aceste programe operaţionale se regăseşte atât în economie, prin sprijinul pe care l-am acordat mediului de afaceri, cât şi în calitatea vieţii din mediile rural şi urban, prin investiţiile în infrastructura de transport, în extinderea reţelelor de apă şi apă uzată, în energie verde sau în domenii precum educaţie sau sănătate”, a precizat ministrul Marcel Boloş.

În ceea ce priveşte execuţia Cadrului Financiar Multianual 2014-2020, până la această dată, sumele totale primite de la Comisia Europeană, reprezentând prefinanţări şi rambursări, aferente programelor finanţate din FESI (PO Infrastructură Mare, PO Competitivitate, PO Regional, PO Capacitate Administrativă, PO Asistenţă Tehnică, PO Capital Uman, PN Dezvoltare Rurală, PO Pescuit şi Afaceri Maritime) şi din FEAD (POAD) se situează la aproximativ 26,1 miliarde euro (6,2 miliarde euro de la începutul anului 2022 până în prezent, din care 180 milioane euro în anul 2023), ceea ce reprezintă circa 74% din alocarea UE aferentă acestor programe.

În plus, s-au rambursat de către Comisia Europeană aproape 12,55 de miliarde de euro pentru plăţi directe în agricultură (1,86 de miliarde de euro de la începutul anului 2022 până în prezent).

Potrivit MIPE, autorităţile de management au semnat 15.358 de contracte de finanţare cu beneficiarii, cu o valoare totală de aproximativ 47,4 miliarde de euro, iar plăţile totale către beneficiari în cadrul contractelor semnate însumează aproape 20,1 miliarde de euro.

Sumele solicitate Comisiei Europene sunt de circa 16,9 miliarde euro (5,02 miliarde de euro de la începutul anului 2022 până în prezent). Din acestea, CE a efectuat rambursări de aproximativ 14,94 miliarde euro: 4,4 miliarde de euro de la începutul anului 2022, din care 180 de milioane de euro în anul 2023.

„Până în prezent, în cadrul exerciţiului financiar 2014-2020, nu au fost dezangajate sume aferente programelor operaţionale, întrucât valoarea aplicaţiilor de plată transmise CE a acoperit necesarul de cheltuieli”, a precizat MIPE.

Te-ar mai putea interesa și
Budăi: Toţi miniştrii de linie au termen până miercuri să depună amendamente pentru legea pensiilor speciale
Budăi: Toţi miniştrii de linie au termen până miercuri să depună amendamente pentru legea pensiilor speciale
Ministrul Muncii, Marius Budăi, a anunţat că toţi miniştrii de linie au termen până miercuri, la ora 12,00, să depună în scris amendamentele la proiectul de lege privind pensiile speciale....
Şeful ASF, despre City şi Euroins: Ambele erau Muma Pădurii pentru populaţie. Nu-şi doreşte nimeni să ţină nişte companii care fac ilegalităţi
Şeful ASF, despre City şi Euroins: Ambele erau Muma Pădurii pentru populaţie. Nu-şi doreşte nimeni să ţină nişte ...
Cele două companii care au intrat în faliment, City Insurance şi EuroIns, erau Muma Pădurii pentru populaţie şi eu, ...
Rata ocupării femeilor în România este printre cele mai mici din UE – Monitorul Social
Rata ocupării femeilor în România este printre cele mai mici din UE – Monitorul Social
Rata ocupării femeilor (25-54 ani) în România este de 67,1%, unde dintre cele mai mici din Uniunea Europeană (UE), în ...
Submarine ale Flotei ruse din Marea Neagră au exersat lansări de torpile
Submarine ale Flotei ruse din Marea Neagră au exersat lansări de torpile
Două submarine din cadrul Flotei ruse din Marea Neagră au exersat lansări de torpile cu proiectile de antrenament, a informat ...