Bombardamente în Ucraina – Cel puţin 16 morţi după un atac cu rachete la un mall din Kremenciuk, opt civili ucişi la Lisiceansk şi cinci în Harkov

Cel puţin 16 persoane au fost ucise şi peste 59 au fost rănite luni într-un atac rusesc cu rachete asupra unui centru comercial aglomerat din oraşul Kremenciuk, în centrul Ucrainei, un "act de terorism neruşinat", potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski, transmite AFP. Cel puţin opt civili ucraineni au fost ucişi şi alţi 21 au fost răniţi, luni, într-un bombardament al armatei ruse, în timp ce se aprovizionau cu apă în estul oraşului Lisiceansk, oraş geamăn al Severodoneţkului, cucerit recent de forţele Moscovei, transmite AFP. În regiunea Harkov, tot în urma unor bombardamente ale forţelor ruse, au murit cinci civili.
AGERPRES - mar, 28 iun. 2022, 05:14
Bombardamente în Ucraina - Cel puţin 16 morţi după un atac cu rachete la un mall din Kremenciuk, opt civili ucişi la Lisiceansk şi cinci în Harkov

UPDATE – 16 morţi şi 59 răniţi, la mallul din Kremenciuk

Bilanţul morţilor în urma atacului cu rachetă al forţelor ruse asupra unui centru comercial din Kremenciuk a crescut la 16 morţi şi 59 răniţi, conform informaţiilor furnizate de şeful serviciilor de urgenţă ucrainene, transmite marţi AFP.

„La ora actuală avem cunoştinţă de 16 morţi şi 59 de răniţi, dintre care 25 se află în spital. Informaţiile sunt în curs de actualizare”, a anunţat pe Telegram Serghii Kruk în noaptea de luni spre marţi.

Atacul asupra mallului din Kremenciuk soldat cu cel puţin 13 morţi, criticat de Zelenski, SUA şi Franţa

Cel puţin 13 persoane au fost ucise şi peste 40 au fost rănite luni într-un atac rusesc cu rachete asupra unui centru comercial aglomerat din oraşul Kremenciuk, în centrul Ucrainei, un „act de terorism neruşinat”, potrivit preşedintelui Volodimir Zelenski, transmite AFP citat de Agerpres.

„Atacul rusesc de astăzi asupra unui mall din Kremenciuk este unul dintre cele mai neruşinate acte de terorism din istoria Europei. Un oraş paşnic, un centru comercial obişnuit cu femei, copii, civili obişnuiţi”, a spus Volodimir Zelenski într-o înregistrare video pe Telegram. Potrivit acestuia, o mie de persoane se aflau în interiorul clădirii, dar „mulţi oameni au reuşit să iasă”.

„Doar nişte terorişti absolut nebuni ar putea lovi un astfel de obiectiv cu rachete şi ei nu ar trebui să îşi afle locul pe Pământ”, a continuat preşedintele Ucrainei, care a vorbit de un „atac calculat”.

Potrivit preşedintelui ucrainean, operaţiunile de salvare sunt încă în desfăşurare şi „pierderile umane ar putea fi importante” după ce, în urma atacului, un incendiu a izbucnit pe o suprafaţă de 10.000 de metri pătraţi.

Potrivit forţelor aeriene ucrainene, mallul a fost lovit de rachete antinavă Kh-22 lansate de bombardiere cu rază lungă de acţiune Tu-22 din regiunea Kursk situată pe teritoriul Rusiei.

„Atacul cu rachete asupra Kremenciuk a lovit un loc aglomerat care nu are nicio legătură cu ostilităţile”, a reacţionat pe Facebook Vitali Maleţski, primarul oraşului.

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a lansat pe Twitter un apel către susţinătorii externi ai Kievului pentru a furniza mai multe arme grele şi pentru a impune sancţiuni suplimentare Rusiei.

Ambasadoarea americană în Ucraina, Bridget Brink, a asigurat pe Facebook că „lumea va cere socoteală Kremlinului pentru atrocităţile sale din Ucraina”.

De asemenea, într-un comunicat de presă al ministerului de externe de la Paris,”Franţa condamnă atacul rusesc cu rachete care a lovit un supermarket din Kremenciuk, în Ucraina”, soldat cu morţi şi câţiva zeci de răniţi.”Prin bombardarea fără discernământ a civililor şi a infrastructurii civile peste tot în Ucraina, Rusia continuă încălcările îngrozitoare ale dreptului internaţional umanitar”.”Rusia va trebui să răspundă pentru aceste acte. Franţa sprijină lupta împotriva impunităţii în Ucraina”, a continuat Quai d’Orsay.

27.06.2022 – ORA 20:17 Ucraina: Bilanţul bombardamentului rus de la Kremenciuk urcă la cel puţin 10 morţi

Bilanţul loviturilor de rachete ruseşti asupra unui centru comercial din Kremenciuk este de cel puţin 10 morţi şi 40 de răniţi, a anunţat luni guvernatorul regiunii ucrainene Poltava, Dmitro Luni, citat de AFP.

În mallul bombardat de forţele ruse se aflau cel puţin o mie de civili, potrivit preşedintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, scrie Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al ONU Stephane Durjarric a calificat atacul drept „complet deplorabil” şi a amintit că dreptul umanitar internaţional obligă la protecţia civililor.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat că lovirea centrului comercial este încă o dovadă a „cruzimii şi barbariei” preşedintelui Rusiei, Vladimir Putin.

„Ocupanţii au tras cu o rachetă asupra unui centru comercial unde se aflau peste o mie de civili. Centrul comercial este în flăcări şi salvatorii luptă împotriva incendiului. Numărul de victime este imposibil de imaginat”, a scris pe Facebook preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski.

El a postat la acest mesaj un video în care se vede centrul comercial în flăcări, care degajă nori groşi de fum, şi unde au ajuns mai multe autospeciale de pompieri.

„Tirul cu rachetă asupra Kremenciuk a lovit un loc foarte frecventat care nu are nicio legătură cu ostilităţile”, a postat la rândul său pe Facebook Vitali Maleţki, primarul acestui oraş care număra 220.000 de locuitori înainte de război.

Guvernatorul regional Dmitro Lunin a denunţat o „crimă de război” şi o „crimă împotriva umanităţii”, precum şi un „act de teroare nedisimulat şi cinic împotriva populaţiei civile”.

G7 califică drept abominabil atacul rusesc asupra centrului comercial din Kremenciuk

Liderii G7 au calificat luni drept un „atac abominabil” şi o „crimă de război” bombardamentul rusesc cu rachete asupra unui centru comercial din Kremenciuk în care şi-au pierdut viaţa cel puţin 13 persoane, informează marţi AFP, citat de Agerpres.

„Atacuri fără discernământ la adresa civililor nevinovaţi constituie o crimă de război”, au spus liderii reuniţi în cadrul summitului G7 găzduit într-un castel din Alpii bavarezi din sudul Germaniei într-o declaraţie care „condamnă solemn atacul odios” şi asigură că Vladimir Putin va trebui să „dea socoteală”.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a denunţat o „oroare absolută” după atacul din Kremenciuk şi a cerut poporului rus să „privească adevărul în faţă” într-o postare pe Twitter însoţită de o înregistrare video cu mallul cuprins de flăcări.”Împărtăşim durerea familiilor victimelor. Şi furia pentru o asemenea infamie”, a adăugat preşedintele francez, care participă la summitul G7, într-un mesaj difuzat în limbile rusă şi ucraineană.

Lumea este „îngrozită” de acest atac,”cea mai recentă dintr-o serie de atrocităţi”, declarase cu puţin timp înainte şi secretarul de stat american Antony Blinken

ONU: Reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate privind cele mai recente bombardamente ruseşti în Ucraina

Ucraina a solicitat luni o reuniune de urgenţă a Consiliului de Securitate al ONU cu privire la cele mai recente bombardamente ruseşti împotriva unor ţinte civile, reuniune care va avea loc marţi la ora 19:00 GMT, informează AFP, citat de Agerpres.

Conform anunţului făcut de preşedinţia albaneză a Consiliului de Securitate al ONU, atacul cu rachetă de luni asupra unui centru comercial din oraşul Kremenciuk „va fi subiectul principal” al acestei sesiuni, a declarat un purtător de cuvânt al misiunii diplomatice albaneze.

 

Opt civili ucişi şi 21 de răniţi la Lisiceansk în urma unui bombardament rusesc

Cel puţin opt civili ucraineni au fost ucişi şi alţi 21 au fost răniţi, luni, într-un bombardament al armatei ruse, în timp ce se aprovizionau cu apă în estul oraşului Lisiceansk, oraş geamăn al Severodoneţkului, cucerit recent de forţele Moscovei, transmite AFP, citat de Agerpres.

„Ruşii au tras într-o mulţime de oameni cu mai multe lansatoare de rachete Uragan în timp ce civilii se aprovizionau cu apă dintr-o cisternă. Opt locuitori din Lisiceansk au murit, iar alţi 21 au fost duşi la spital, a scris pe Telegram Serghei Gaidai, guvernatorul regiunii Lugansk.

Această localitate este următoarea ţintă a forţelor ruse după ce oraşul Severodoneţk a fost ocupat la capătul a mai multor săptămâni de lupte care au devastat cele două oraşe şi au provocat moartea a zeci de civili.

Este ultimul oraş important rămas necucerit de forţele ruse în regiunea Lugansk, una dintre cele două provincii ale bazinului industrial Donbas.

Armata ucraineană şi-a anunţat vineri retragerea din Severodoneţk pentru a apăra mai bine Lisiceansk, unde au loc ciocniri de stradă, potrivit separatiştilor pro-ruşi care luptă alături de forţele ruse.

Guvernatorul Gaidai a informat săptămâna trecută că luptele au cauzat „distrugeri catastrofale” în Lisiceansk, oraş cu o populaţie de aproximativ 100.000 de locuitori înainte de război.

Bombardamentele ruse au ucis cinci civili la Harkov

Bombardamentele ruse au ucis luni cinci civili la Harkov, a anunţat guvernatorul regiunii din nord-estul Ucrainei, Oleg Sinehubov, citat de Reuters.

Oficialul a adăugat că atacurile s-au soldat şi cu 22 de răniţi, inclusiv cinci copii, „cu toţii civili din Harkov care mergeau pe străzi, la locurile de joacă”, scrie Agerpres.

„Condoleanţele mele sincere familiilor lor”, a transmis guvernatorul printr-un mesaj pe Twitter.

Te-ar mai putea interesa și
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, după multe luni de negocieri în ceea ce priveşte realizarea Aeroportului......
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri ...
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...