Borbely: Potenţialul hidroenergetic al României poate ajunge la 8.000 MW prin investiţii

Ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, a declarat marţi, la Summit-ului European pentru Hidroenergie, că potenţialul hidroenergetic al României este de aproximativ 5.900 MW, numai pentru investiţii pe râurile interioare, putând ajunge până la 8.000 MW, se arată într-un comunicat.
Economica.net - mar, 28 feb. 2012, 15:39
Borbely: Potenţialul hidroenergetic al României poate ajunge la 8.000 MW prin investiţii

Participanţii la prima ediţie a Summit-ului European pentru Hidroenergie, organizat la Bucureşti, au discutat despre avantajele hidroenergiei, oportunităţi de afaceri, precum şi despre modelele europene de bună practică în domeniul construirii de microhidrocentrale în vederea protejării mediului înconjurător.

În deschiderea lucrărilor, ministrul László Borbély a subliniat că potenţialul hidroenergetic al României este de aproximativ 5.900 MW, numai pentru investiţii pe râurile interioare, putând ajunge până la 8000 MW, daca la acestea se adaugă noi investiţii pe Dunăre.

„Din cei 8.000 MW cât este potenţialul maxim, 1.134 MW reprezintă potenţialul pentru microhidrocentrale, din care, la ora actuală, cele aflate în funcţiune au o putere instalată de 400 MW”, a subliniat ministrul.

Demnitarul a adăugat că pentru investitori este important să deţină informaţiile necesare pentru dezvoltarea proiectelor în România, menţionând că este optimist în egătură cu investiţiile în energiile regenerabile din România.

„Este un moment important în ceea ce priveşte legislaţia. Investitorii care vin, şi nu sunt puţini, trebuie să aibă date certe cu privire la ce se întâmplă în acest domeniu dar şi în celelalte – solar, biomasă, eolian. Avem legislaţia pusă la punct, se ştie câte certificate primeşte fiecare dacă vine şi investeşte” a precizat ministrul Borbély.

MMP precizează că pentru microhidrocentralele (MHC) sub 10MW investitorii beneficiază de trei certificate verzi (CV) pe o perioadă de 15 ani dacă investiţiile sunt noi, puse în funcţiune după anul 2004, iar pentru MHC retehnologizate se alocă două CV pentru zece ani, iar pentru microhidrocentrale vechi, neretehnologizate şi puse în funcţiune înainte de 2004 investitorii obţin 0,5 CV pentru trei ani.

Ministrul Mediului şi Pădurilor a anunţat că la ora actuală, pentru realizarea de microhidrocentrale sunt acordate 290 de avize de gospodărire a apelor, 84 dintre acestea fiind în curs de execuţie.

Borbély a precizat că Ministerul Mediului şi Pădurilor derulează un program prin intermediul Administraţiei Fondului pentru Mediu, prin care firmele care investesc în producţia de energie din surse regenerabile în România obţin o finanţare de maximum 50 la sută din valoarea eligibilă a proiectului, dar nu mai mult de 30 milioane lei pentru fiecare proiect.

„Începând cu anul 2009, prin acest program sunt finanţate 257 de proiecte prin care sunt dezvoltate investiţii pentru producerea de energie din surse regenerabile (eoliană, hidro, biomasă şi fotovoltaic), din care 19 sunt finalizate. Valoarea pe care o acordăm prin AFM pentru cele 257 de proiecte este de aproape 2,6 miliarde lei, iar valoarea totală a puterii instalate este de 937,7 MW”, a precizat László Borbély.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 27.10.2021
Ce se întâmplă cu leul azi – curs valutar interbancar 27.10.2021
Euro rămâne la 4,94 lei pe piaţa interbancară, aproape de cursul anunţat ieri de Banca Naţională.
Startup-ul Grovy, care aduce cumpărăturile la ușă în 10 minute, se lansează în România
Startup-ul Grovy, care aduce cumpărăturile la ușă în 10 minute, se lansează în România
Un startup din Germania pătrunde pe piața românească și promite să le aducă bucureștenilor cumpărăturile în 10 ...
Paradox românesc: 72% din producția locală de fructe ajunge la gunoi
Paradox românesc: 72% din producția locală de fructe ajunge la gunoi
România aruncă anual 3,4 milioane de tone de mâncare, iar responsabilitatea aparține în primul rând consumatorului ...