Borbely: Suspendarea taxei auto a fost determinată de reacţiile din piaţă

Taxa auto pentru vehiculele înmatriculate înainte de 2007 a fost suspendată din cauza reacţiilor primite din piaţă, a declarat, pentru AGERPRES, Laszlo Borbely, ministrul Mediului şi Pădurilor.
Economica.net - vin, 24 feb. 2012, 11:19
Borbely: Suspendarea taxei auto a fost determinată de reacţiile din piaţă

‘Decizia de a suspenda plata acestei taxe pentru maşinile înmatriculate în România înainte de 1 ianuarie 2007 am luat-o după ce am primit mai multe reacţii din piaţă potrivit cărora modificarea legislaţiei privind taxa auto influenţează sute de mii de proprietari. Această suspendare este, practic, un răgaz mai ales pentru cei care au de reglat diferite situaţii’, a afirmat Borbely.

Potrivit ministrului Mediului, programul ‘Rabla’, care ar urma să reînceapă în primăvară, nu va fi influenţat de noua taxă auto intrată în vigoare la începutul acestui an.

‘Această taxă a fost iniţiată de la bun început pentru a încuraja achiziţionarea de maşini cât mai noi. După cum bine ştiţi, am inclus în Legea privind emisiile poluante şi maşinile de pe piaţa internă înmatriculate înainte de 2007, ca urmare a hotărârii Curţii Europene de Justiţie, pentru a elimina acea discriminare indirectă, în sensul că pentru maşinile de pe piaţă internă nu se plătea o astfel de taxă. Programul Rabla nu va fi influenţat de noua taxă, ci se va derula în aceleaşi condiţii ca şi în ultimii doi ani. Bugetul propus pentru acest an este de 114 milioane lei pentru scoaterea din uz a 30.000 autovehicule uzate. Pentru a fi lansat Programul trebuie să aşteptăm, însă, ca bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu să fie aprobat prin Hotărâre de Guvern’, a explicat Laszlo Borbely.

La finele lunii ianuarie a acestui an, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă pentru suspendarea aplicării prevederilor din Legea privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule referitoare la achitarea taxei de poluare pentru autovehiculele înmatriculate în România înainte de anul 2007. Suspendarea este valabilă până pe 31 decembrie 2012, inclusiv.

Pe de altă parte, contribuabilii care au achitat deja taxa pentru maşinile înmatriculate în România înainte de 1 ianuarie 2007 pot solicita restituirea acesteia, la organul fiscal competent, în conformitate cu prevederile Ordonanţei Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură fiscală.

Celelalte prevederi ale Legii nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule au rămas în vigoare. Astfel, este menţinută reducerea taxei de poluare cu până la 25% şi posibilitatea ca, în cazul în care taxa de poluare plătită de la 1 iulie 2008 este mai mare decât cea rezultată din aplicarea noii legi, contribuabilii să poată solicita restituirea sumelor reprezentând diferenţa de taxă plătită.

Taxa se calculează pe baza unor criterii precum tipul motorizării, capacitatea cilindrică, emisia de CO2 şi norma de poluare, luând în considerare şi deprecierea autoturismului.

Potrivit Ministerului Mediului, suspendarea pentru un an a plăţii taxei de poluare pentru maşinile înmatriculate înainte de 2007 va aduce pierderi de 336 milioane de lei în bugetul Fondului pentru Mediu.

Te-ar mai putea interesa și
Ungaria, care cumpără petrol rusesc și condiționează semnarea embargoului de banii de la UE, primește banii. România nu primește nimic, deși riscă să rămână fără mult petrol dacă Putin reacționează dur la embargo
Ungaria, care cumpără petrol rusesc și condiționează semnarea embargoului de banii de la UE, primește banii. România ...
Ambițiosul plan RepowerEU, un set de măsuri de 300 de miliarde de euro anunțat de Comisia Europeană pentru a pune capăt dependenței de resursele energetice rusești are o prevedere foarte......
Guvernul bulgar anunță adoptarea de măsuri sociale în valoare de 1 miliard de euro, ca urmare a protestelor populației
Guvernul bulgar anunță adoptarea de măsuri sociale în valoare de 1 miliard de euro, ca urmare a protestelor populației
Guvernul de la Sofia a anunţat miercuri o serie de măsuri pentru reducerea presiunilor asupra cheltuielilor populaţiei ...
Moscova închide redacția locală a postului canadian de televiziune CBC
Moscova închide redacția locală a postului canadian de televiziune CBC
Ministerul de Externe al Rusiei a anunţat miercuri închiderea redacţiei din Moscova a radioteleviziunii canadiene CBC ...
Guvernul ceh negociază cu CEZ restructurarea companiei. Statul vrea să dețină mai mult control asupra prețului energiei
Guvernul ceh negociază cu CEZ restructurarea companiei. Statul vrea să dețină mai mult control asupra prețului energiei
Guvernul ceh discută cu CEZ restructurarea companiei de utilităţi, au anunţat miercuri CEZ şi Ministerul ceh de Finanţe, ...