Borbely va da consiliilor judeţene 1,5-2 mil. euro să angajeze consultanţi „pentru programul de apă”

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat, joi, că în acest an consiliile judeţene vor primi între 1,5 şi două milioane de euro ca să angajeze consultanţi care să pregătească proiecte "pentru programul de apă, cu tot ce presupune - aducţiuni de apă, canalizare, staţii de epurare".
Economica.net - joi, 22 mart. 2012, 20:19
Borbely va da consiliilor judeţene 1,5-2 mil. euro să angajeze consultanţi

„Avem această meteahnă: în dimineaţa zilei, nu ştim ce vom face în după-amiaza acelei zile. Din păcate, e o meteahnă care ne-a costat. La data când am aderat la UE, dacă eram mai bine pregătiţi cu proiectele, acum nu fugeam după banii pe care nu i-am absorbit până în momentul de faţă şi ştiţi că absorbţia este foarte mică”, a spus, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, ministrul Mediului.

Borbely a declarat că, la nivelul ministerului pe care îl conduce, s-a luat hotărârea ca, din bugetul actual, să se aloce bani pentru consultanţă.

„E vorba de consultanţă pentru programul de apă, cu tot ce presupune – aducţiuni de apă, canalizare, staţii de epurare. Prima fază s-a derulat între 2007 şi 2013 şi înseamnă 3,6 miliarde de euro, dar România, până în 2018, mai are de cheltuit circa 9,5 miliarde de euro. O parte din bani sunt din fonduri europene, o parte din alte surse. Ca să nu ne trezim, din nou, în 2014 că nu ştim ce avem de făcut, o să aloc, în medie, între 1,5 şi 2 milioane de euro pe judeţ pentru a-şi angaja consultant”, a spus Borbely.

El a spus că respectivul consultant va trebui să pregătească etapa a doua, în care vor fi cuprinse localităţile care au fost omise în prima etapă.

„Consultantul va pregăti documentele ca, în 2014, când apăsăm pe buton şi spunem câţi bani avem în perioada respectivă, deja să fie pregătite documentele, să ştim care vor fi localităţile care vor beneficia de aceşti bani şi să poată să lanseze licitaţiile imediat, nu să mai aştepte un an sau doi ani ca să încheie contractele”, a declarat Borbely.

Ministrul a spus că în anii 2006-2007 cel care a contractat consultanţii a fost Ministerul de Finanţe şi de multe ori s-a întâmplat să existe discuţii între autorităţile locale şi consultanţi referitoare la responsabilitate.

„Acum, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) va încheia contractul (cu consultantul – n.r.), ea va şti ce e de făcut începând din 2014”, a conchis Borbely.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Florin Roman preia ca interimar funcția de președinte al Camerei Deputaților
Florin Roman preia ca interimar funcția de președinte al Camerei Deputaților
Deputatul PNL Florin Roman a anunţat, luni, că preia funcţia de preşedinte interimar al Camerei Deputaţilor pentru o ...
Senatul a adoptat OUG 118/2021, prin care se majorează compensațiile la electricitate și gaze naturale pentru consumatorii casnici
Senatul a adoptat OUG 118/2021, prin care se majorează compensațiile la electricitate și gaze naturale pentru consumatorii ...
Senatul a adoptat luni, în plen, cu amendamente, OUG 118/2021 prin care este majorată compensarea preţului la energie ...
Vânzările de gaze naturale ale Gazprom pe piețele externe, aproape de un record istoric
Vânzările de gaze naturale ale Gazprom pe piețele externe, aproape de un record istoric
Livrările de gaze ale Gazprom către ţările din afara CIS (Comunitatea Statelor Independente) au crescut în perioada ...