Borbely va da consiliilor judeţene 1,5-2 mil. euro să angajeze consultanţi „pentru programul de apă”

Ministrul Mediului, Borbely Laszlo, a declarat, joi, că în acest an consiliile judeţene vor primi între 1,5 şi două milioane de euro ca să angajeze consultanţi care să pregătească proiecte "pentru programul de apă, cu tot ce presupune - aducţiuni de apă, canalizare, staţii de epurare".
Economica.net - joi, 22 mart. 2012, 20:19
Borbely va da consiliilor judeţene 1,5-2 mil. euro să angajeze consultanţi

„Avem această meteahnă: în dimineaţa zilei, nu ştim ce vom face în după-amiaza acelei zile. Din păcate, e o meteahnă care ne-a costat. La data când am aderat la UE, dacă eram mai bine pregătiţi cu proiectele, acum nu fugeam după banii pe care nu i-am absorbit până în momentul de faţă şi ştiţi că absorbţia este foarte mică”, a spus, într-o conferinţă de presă la Bistriţa, ministrul Mediului.

Borbely a declarat că, la nivelul ministerului pe care îl conduce, s-a luat hotărârea ca, din bugetul actual, să se aloce bani pentru consultanţă.

„E vorba de consultanţă pentru programul de apă, cu tot ce presupune – aducţiuni de apă, canalizare, staţii de epurare. Prima fază s-a derulat între 2007 şi 2013 şi înseamnă 3,6 miliarde de euro, dar România, până în 2018, mai are de cheltuit circa 9,5 miliarde de euro. O parte din bani sunt din fonduri europene, o parte din alte surse. Ca să nu ne trezim, din nou, în 2014 că nu ştim ce avem de făcut, o să aloc, în medie, între 1,5 şi 2 milioane de euro pe judeţ pentru a-şi angaja consultant”, a spus Borbely.

El a spus că respectivul consultant va trebui să pregătească etapa a doua, în care vor fi cuprinse localităţile care au fost omise în prima etapă.

„Consultantul va pregăti documentele ca, în 2014, când apăsăm pe buton şi spunem câţi bani avem în perioada respectivă, deja să fie pregătite documentele, să ştim care vor fi localităţile care vor beneficia de aceşti bani şi să poată să lanseze licitaţiile imediat, nu să mai aştepte un an sau doi ani ca să încheie contractele”, a declarat Borbely.

Ministrul a spus că în anii 2006-2007 cel care a contractat consultanţii a fost Ministerul de Finanţe şi de multe ori s-a întâmplat să existe discuţii între autorităţile locale şi consultanţi referitoare la responsabilitate.

„Acum, Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) va încheia contractul (cu consultantul – n.r.), ea va şti ce e de făcut începând din 2014”, a conchis Borbely.

Te-ar mai putea interesa și
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
ONRC: 14.265 de firme au fost dizolvate în primele șase luni ale anului
Numărul de firme dizolvate a crescut cu peste 18,4% în primele şase luni din 2021, la 14.265, faţă de 12.046 în perioada ianuarie - iunie 2020, conform datelor centralizate de Oficiul Naţional......
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape trei sferturi dintre angajații din Covasna sunt plătiți cu salariul minim pe economie
Aproape 75% dintre angajaţii din judeţ sunt plătiţi cu salariul minim pe economie şi doar o parte dintre aceştia beneficiază ...
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au vaccinat să meargă să se vaccineze
Iohannis: România trebuie să fie pregătită să facă față valului patru al pandemiei. Îi îndemn pe cei care nu s-au ...
România trebuie să fie pregătită pentru a face faţă valului patru al pandemiei de COVID-19, iar cea "mai sigură" cale ...
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan estimează că va reveni pe profit în 2021, după trei ani de pierderi
Nissan Motor estimează că va reveni pe profit în anul fiscal 2021, după trei ani de pierderi, în urma măsurilor de ...