Borc despre organizarea târgurilor internaţionale: colegi din minister au tergiversat aplicarea legii

Economica.net
28 08. 2016
costin_borc_39666600

‘Noua lege a achiziţiilor impune licitaţii competitive pe SEAP pentru organizarea târgurilor. Numai că, colegi din minister, deja supăraţi că am impus că nu este nevoie de două persoane să „verifice” dacă totul e ok la târguri ci de maximum una împreună cu reprezentantul nostru comercial din acea ţara, au tergiversat şi au interpretat în toate felurile posibile legea, numai şi numai să nu se schimbe nimic. Ministerul a înaintat la ANAP toată documentaţia necesară pentru lansarea pe SEAP a licitaţiei pentru un acord cadru cu privire la organizarea de târguri şi expoziţii. În acelaşi timp, am deblocat participarea la târgul de la Moscova şi la cel de la Paris’, a precizat ministrul citat.

Potrivit acestuia, Legea achiziţiilor publice impune ca selecţia firmei să se realizeze prin SEAP, dacă suma este mai mare de 3,3 milioane de lei. ‘În 2016, programul nostru de târguri este de 40 milioane de lei’, a subliniat Borc.

Ministrul de resort a mai spus că ‘unii colegi din minister doresc păstrarea statusului quo cu orice preţ (sau măcar sa tragă de timp până pleacă Guvernul ăsta tehnocrat care le creează numai necazuri :)’. ‘De prisos de menţionat că în ultimii ani cam aceleaşi firme sunt „abonate” la organizarea târgurilor. În acest sens, am demarat un proces prin care ne propunem să eficientizăm modalitatea de cheltuire a banilor publici prin introducerea decontării directe către firmele care participă la târgurile internaţionale’, a mai spus Costin Borc.

El a explicat şi cum funcţionează aceste programe. ‘Se stabileşte în Consiliul de Export, împreună cu reprezentanţii patronatelor, o lista de târguri la care se va participa în anul viitor. În funcţie de bugetul pe care ministerul îl are după aprobarea bugetului de stat, lista se poate mări sau diminua. Spre exemplu, anul acesta, 2016, sunt mai multe târguri şi expoziţii decât anul trecut. In general, ajutorul de minimis acoperă plata standurilor, a transportului mostrelor şi 50% din cheltuielile de cazare şi de transport ale expozanţilor. În plus, şi aici nu prea înţeleg de ce, şi cred că este unul din motivele pentru care au început nemulţumirile, se acoperă deplasarea pe toată durata târgului a 2 persoane din minister (ceea ce înseamnă cam o săptămână la New York, Milano, Dubai, Moscova, Londra, Paris …), un comision de organizare pentru firma care câştiga atribuirea (deşi cea mai mare parte din târguri oferă toate serviciile incluse, inclusiv construirea standurilor)’, a adăugat ministrul Economiei.