Borc: România poate deveni jucător regional în energie, până în 2020, datorită gazoductelor Arad-Szeged şi Iaşi-Ungheni

România poate deveni, până în 2020, un jucător important pe piaţa regională de energie, ca urmare a dezvoltării proiectului BRUA, dar şi prin continuarea lucrărilor la conductele de gaze Arad-Szeged şi Iaşi-Ungheni, a declarat joi ministrul Economiei, Comerţului şi Relaţiilor cu Mediul de Afaceri, Costin Borc, în cadrul Bucharest Forum / Keystone Projects, organizat de Institutul Aspen România.
Economica.net - joi, 31 mart. 2016, 08:54
Borc: România poate deveni jucător regional în energie, până în 2020, datorită gazoductelor Arad-Szeged şi Iaşi-Ungheni

‘Unul din principalele avantaje competitive pe care România le are în prezent este capacitatea de a-şi gestiona resursele interne şi de a deveni, datorită capacităţii manageriale de exploatare, un exportator de energie, un furnizor de stabilitate în regiune. În acest context, vreau să menţionez unul dintre cele mai bune exemple care demonstrează că suntem pe drumul bun pentru a atinge acest obiectiv: proiectul BRUA (conducta Bulgaria, România, Ungaria, Austria) care va permite României să valorifice producţia prezentă şi viitoare de gaze naturale, deschizând noi oportunităţi pe piaţa europeană pentru industria energetică din România. De fapt, BRUA reprezintă o oportunitate de a prezenta un proiect pur românesc. Proiectul însuşi va fi un promotor, un catalizator al dezvoltării industriale în jurul lui’, a explicat Costin Borc.

Potrivit acestuia, proiectul pune bazele unui scenariu realist în care, în anul 2020, România îşi va putea adjudeca rolul de jucător regional pe piaţa de energie.

În plus, ministrul de resort susţine că România trebuie să continue lucrările la conductele Arad – Szeged şi Iaşi-Ungheni, care îi vor permite să îşi consolideze poziţia ca exportator pe piaţa gazelor.

Costin Borc a vorbit şi despre resursele din Marea Neagră însă, în opinia sa, potenţialul de explorare trebuie gestionat cu atenţie în cazul în care se va dovedi viabil din punct de vedere economic.

‘România se află într-un moment interesant. Avem în faţă oportunităţi importante pentru a ne maximiza avantajul competitiv pe care îl avem în regiune, dar trebuie să înfruntăm şi provocările care vor veni. (…) Cred cu tărie că unul dintre cele mai importante principii pe care trebuie să le avem în minte, când vorbim de dezvoltare şi de leadership regional, este interconectarea. Şi când folosesc acest cuvânt mă refer atât la nivel naţional, dar şi regional’, a mai spus ministrul Economiei.

El a menţionat, totodată, necesitatea dezvoltării infrastructurii, atât cea de transport, cât şi infrastructura IT.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Marii retaileri solicită Guvernului să renunțe la ideea introducerii taxei de solidaritate și să sprijine, în schimb, mediul de afaceri
Marii retaileri solicită Guvernului să renunțe la ideea introducerii taxei de solidaritate și să sprijine, în schimb, ...
AMRCR solicită Guvernului să renunțe la așa zisă “taxă de solidaritate“ și să continue să sprijine mediul de ...
CNAS va implementa proiectele eDES şi SIGMA SMART în colaborare cu STS și ADR
CNAS va implementa proiectele eDES şi SIGMA SMART în colaborare cu STS și ADR
Proiectele eDES şi SIGMA SMART vor fi implementate de către CNAS în parteneriat cu Autoritatea pentru Digitalizarea României ...
AFM: Din 13 decembrie începe înscrierea pentru finanțarea instalării de stații de încărcare pentru vehicule electrice
AFM: Din 13 decembrie începe înscrierea pentru finanțarea instalării de stații de încărcare pentru vehicule electrice
Instituţiile publice şi unităţile administrativ-teritoriale care doresc participarea în cadrul Programului "Staţii ...