Borotea, RWEA: Energia eoliană a acoperit zilele trecute 40% din consumul ţării

Energia eoliană a acoperit zilele trecute 40% din consumul ţării, iarna fiind o "perioadă fericită" din acest punct de vedere, a afirmat, joi, Adrian Borotea, vicepreşedintele Asociaţiei Române pentru Energie Eoliană (RWEA), într-o conferinţă de specialitate.
AGERPRES - joi, 24 nov. 2022, 16:07
Borotea, RWEA: Energia eoliană a acoperit zilele trecute 40% din consumul ţării

„Avem nevoie de absolut toate capacităţile de producere a energiei electrice, nu numai în iarna aceasta, dar şi în perioada următoare – şi acest lucru trebuie păstrat până cel puţin atunci când vor intra în funcţiune noile investiţii. De mai bine de doi ani suntem o ţară net importatoare de energie electrică şi ne dorim cu toţii să avem siguranţa alimentării, atât în perioada de iarnă, cât şi în continuare. Din punct de vedere al energiei eoliene este o perioadă fericită. Iarna avem o producţie importantă de energie electrică. Chiar zilele trecute am acoperit 40% din consumul ţării”, a menţionat Adrian Borotea, la conferinţa „Noi tehnologii, noi finanţări şi noi investiţii în sectorul energetic”, organizată de HIM Public Affairs şi Club Antreprenor.

El a subliniat că investitorii au în continuare încredere în cadrul de reglementare din România, cu toate schimbările care au avut loc în ultima perioadă.

„Aceste planuri sunt corelate şi cu fonduri europene care trebuie să fie alocate, urmează Fondul de Modernizare, băncile sunt deschise să finanţeze proiecte în energie. În ceea ce priveşte planurile din viitorul apropiat, primele capacităţi de producţie eoliană care au fost puse în funcţiune în 2008-2009-2010, deja îşi pun problema repowering-ului sau a prelungirii duratei de viaţă, lucru care se va întâmpla imediat după 2025”, a adăugat Borotea.

În ceea ce priveşte importul de energie electrică, vicepreşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), Nagy-Bege Zoltán, a subliniat că „aproape fără excepţie, în perioadele când importăm energie electrică, importăm energie pentru că energia importată este mai ieftină decât ceea ce am putea să producem”.

„Toată lumea critică ba autoritatea, ba Ministerul Energiei, ba alte instituţii de ce avem noi import. În condiţiile în care România, în 2007, şi-a asumat apartenenţa la Uniunea Europeană după care pas cu pas ne-am cuplat atât fizic, prin reţele, cât şi comercial pieţele de energie electrică cu vecinii noştri, există o piaţă comună a Uniunii Europene – nu ne mai putem numi că suntem o piaţă izolată – aproape fără excepţie. În perioadele când importăm energie electrică, importăm energie pentru că energia importată este mai ieftină decât ceea ce am putea să producem. (…) Pe termen mediu şi lung, absolut se susţine această teză. (…) Poate să producă la capacitate maximă trei zile, 4.000 – 5.000 de MW în fiecare zi, după care stăm până în martie pentru că se termină rezervele de apă. Un management responsabil atât la centralele pe cărbune, cât şi la centralele electrice este absolut necesar pentru a judeca sectorul energetic, de a judeca deciziile luate şi în speţă importul”, a atras atenţia acesta.

Te-ar mai putea interesa și
Metroul de Cluj „pleacă la drum”: Lucrările încep cel târziu în luna iunie, din Florești – Emil Boc
Metroul de Cluj „pleacă la drum”: Lucrările încep cel târziu în luna iunie, din Florești – Emil Boc
Lucrările de execuție la Magistrala I de metrou din Cluj - Napoca vor începe din luna mai, cel târziu luna iunie, a declarat vineri primarul orașului din Ardeal, Emil Boc. De asemenea, potrivit......
Noul pod rutier peste Dâmbovița, construit de Primăria Sectorului 3, va fi gata în trei luni – Robert Negoiță
Noul pod rutier peste Dâmbovița, construit de Primăria Sectorului 3, va fi gata în trei luni – Robert Negoiță
Lucrările la noul pod rutier peste Dâmbovița, începute recent de către Primăria Sectorului 3, vor fi finalizate în ...
Afacerile Pepco în România au trecut de pragul de 500 de milioane de euro anul trecut. Profitul s-a dublat
Afacerile Pepco în România au trecut de pragul de 500 de milioane de euro anul trecut. Profitul s-a dublat
Discounterul polonez de modă Pepco a înregistrat o cifră de afaceri de peste 500 de milioane de euro anul trecut pe piața ...
Canalul Dunăre – București: A fost depusă solicitarea pentru Acordul de Mediu. Propunerea lui Burduja pentru Portul București
Canalul Dunăre – București: A fost depusă solicitarea pentru Acordul de Mediu. Propunerea lui Burduja pentru Portul ...
Agenția Națională pentru Protecția Mediului (ANPM) a anunțat că a fost depusă solicitarea de emitere a acordului de ...