Borza: Hidroelectrica nu va mai fi listată anul acesta, dacă nu iese din insolvență în mai-iunie

Hidroelectrica va rata termenul de listare la bursă în noiembrie anul acesta, dacă nu va ieși din insolvență în mai-iunie, a declarat pentru ECONOMICA.NET Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar al producătorului de energie.
Economica.net - Dum, 08 mai 2016, 11:42
Borza: Hidroelectrica nu va mai fi listată anul acesta, dacă nu iese din insolvență în mai-iunie

Potrivit acestuia, ieșirea companiei din insolvență depinde de judecarea a două contestații depuse de traderi de energie și de finalizarea unei expertize financiar-contabile comandate de unul dintre aceștia.

Astfel, dacă termenul de ieșire din insolvență va fi amânat, atunci va fi decalat și termenul pentru listarea la bursă, pentru februarie anul viitor, potrivit lui Borza.

Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, a anunțat vineri că salută acordul aprobat de acționarii Hidroelectrica cu sindicatul de intermediere format din Morgan Stanley și Raiffeisen Bank, care stabilește reintrarea în vigoare a obligațiilor asumate de cele două părți în cadrul Scrisorii de Angajament privind oferta publică inițială (IPO) a Hidroelectrica.

Scrisoarea de Angajament inițială a fost semnată în februarie 2014 și a desemnat sindicatul format din Morgan Stanley și Raiffeisen Bank ca intermediar în procesul de listare a Hidroelectrica pe piața de capital. Părțile au agreat în iunie 2014 să suspende executarea obligațiile asumate în Scrisoarea de Angajament ca urmare a reintrării companiei în procedura de insolvență, ceea ce împiedica atingerea obiectivelor stabilite în calendarul asumat inițial.

Greg Konieczny, Managerul de Fond al Fondului Proprietatea, a comentat: „Reintrarea în vigoare a obligațiilor asumate în Scrisoarea de Angajament reprezintă un pas esențial în vederea listării companiei. Dorim să felicităm Hidroelectrica pentru acordul încheiat recent, care deschide drumul către cel mai mare IPO din Europa Centrală și de Est de anul acesta și, de asemenea, cel mai mare din istoria pieței locale de capital. Dorim să încurajăm toate părțile implicate să accelereze pregătirea procesului și să adopte deciziile care mai sunt încă necesare pentru o listare de succes, precum desemnarea membrilor Consiliului de Supraveghere și ai Directoratului și transferul investițiilor cu funcțiuni complexe. Listarea Hidroelectrica este crucială din perspectiva trecerii bursei locale de la statutul de piață de frontieră la cel de piață emergentă și, astfel, reprezintă o ocazie unică pentru Guvern să încheie o tranzacție istorică care să aducă România mai aproape de acest obiectiv.”

Listarea Hidroelectrica ar fi primul IPO al unei companii de stat din România realizat în ultimii doi ani. În afara deținerii de 15% din Hidroelectrica pe care statul s-a angajat să o listeze prin majorarea capitalului companiei, Fondul Proprietatea intenționează să vândă în cadrul IPO-ului o participație de 5% din propria deținere și o alta de 3,75% reprezentând drepturile de subscriere ale Fondului în cadrul procesului de majorare a capitalului.

Pe baza evaluării Hidroelectrica inclusă în activul net al FP la data de 31 martie 2016, dimensiunea IPO-ului ar putea atinge 3,15 miliarde de lei (802 milioane de dolari).

Conform calendarului actual, Hidroelectrica ar urma să fie listată înainte de finalul acestui an.

2016, cel mai bun an 

Pentru acest an, Borza preconizează că Hidroelectrica va raporta un profit record de peste 1,3 miliarde de lei, la o cifră de afaceri de 2,5 miliarde de lei.

Anul trecut, compania a înregistrat un profit brut de 1,15 miliarde de lei, la o cifră de afaceri de 3,2 miliarde de lei.

Hidroelectrica este cel mai mare producător individual de energie electrică din România, cu o cotă de piaţă de 30% din producţia de energie la nivel naţional în 2015.

Hidroelectrica este din nou în insolvenţă din februarie 2014. Compania a mai fost în această situaţie în perioada iunie 2012 – iunie 2013.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
IBM lansează peste 170 de parteneriate, inclusiv în România, pentru a îmbunătăți competențele digitale a 30 de milioane de oameni
IBM lansează peste 170 de parteneriate, inclusiv în România, pentru a îmbunătăți competențele digitale a 30 de milioane ...
IBM a anunțat astăzi un angajament fără precedent de a oferi, până în 2030, pentru 30 de milioane de oameni de toate ...
Europa de Est: Băncile centrale şi guvernele sunt în dezacord din cauza inflaţiei – Reuters
Europa de Est: Băncile centrale şi guvernele sunt în dezacord din cauza inflaţiei – Reuters
Creşterea preţurilor în Europa de Est a provocat un dezacord între băncile centrale care au lansat majorări ale dobânzilor ...
Rusia suspendă misiunea sa la NATO şi pe cea a Alianţei la Moscova
Rusia suspendă misiunea sa la NATO şi pe cea a Alianţei la Moscova
Rusia a anunţat luni suspendarea misiunii sale de reprezentare la Organizaţia Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi ...