Borza: Reintrarea Hidroelectrica în insolvenţă este o eroare judiciară

Reintrarea în insolvenţă a companiei Hidroelectrica este o eroare judiciară pentru că instanţa a dat prevalenţă unor aspecte procedurale în detrimentul interesului naţional, a declarat marţi, pentru AGERPRES, Remus Borza, fostul administrator judiciar al companiei în timpul primei perioade de insolvenţă şi preşedinte al Consiliului de Supraveghere Hidroelectrica până în decembrie 2013.
Economica.net - mie, 26 feb. 2014, 06:14
Borza: Reintrarea Hidroelectrica în insolvenţă este o eroare judiciară

‘Este o eroare judiciară pentru că s-a dat prevalenţă unor aspecte procedurale în detrimentul finalităţii procedurii de insolvenţă a acestei companii care este una de interes naţional. Nu vorbim de insolvenţa unui butic care vinde la colţ de stradă ci de o companie strategică, de cel mai mare producător de energie din România care asigură peste 80% din serviciile de sistem’, a spus Borza.

Potrivit acestuia, Hidroelectrica a fost compania care a făcut posibilă încheierea unui nou acord stand-by cu Fondul Monetar Internaţional.

‘Nu întâmplător, pe 26 iunie 2013, când Hidroelectrica a ieşit din insolvenţă, s-a întrunit boardul FMI, s-a parafat noul acord stand-by ceea ce a înlesnit accesul României pe pieţele financiare internaţionale’, a adăugat Borza.

El a mai spus că trebuie aşteptată motivarea instanţei care va veni cel mai probabil mâine (miercuri – n.r.).

‘Pe de-o parte, este o veste bună pentru Hidroelectrica pentru că vor continua măsurile bune din planul de reorganizare. Pe de altă parte este o veste foarte proastă pentru că suspendă procesul de listare a companiei la Bursă, care reprezintă unul din angajamentele asumate de România în faţa finanţatorilor externi, lucru pe care instanţa l-a ignorat’, a precizat Borza.

Remus Vulpescu, fost membru în Consiliul de Supraveghere al SC Hidroelectrica SA, a anunţat, marţi că Hidroelectrica s-a reîntors în insolvenţă, în urma admiterii, de către Curtea de Apel Bucureşti, a unor recursuri ale ‘băieţilor deştepţi’.

‘Hidroelectrica s-a întors în insolvenţă în urma unei pronunţări de către Curtea de Apel Bucureşti a hotărârii de admitere a unor recursuri a căror pronunţare fusese amânată pentru astăzi (marţi n.r). În principal ele sunt cunoscute publicului ca recursurile ‘băieţilor deştepţi’ la hotărârea de închidere a procedurii. Judecătorul sindic al Tribunalului Bucureşti închisese procedura, Hidroelectrica ieşise din procedura insolvenţei, era liberă să implementeze management profesionist, era liberă să se dezvolte, era liberă să investească, era liberă să se listeze pe bursa de la Bucureşti şi pe cea de la Londra’, a explicat Vulpescu, la Digi24.

În 20 februarie, Remus Borza declara că la Curtea de Apel se judecă contestaţiile depuse de traderii de energie cu privire la denunţarea contractelor bilaterale cu Hidroelectrica iar miza recursurilor ‘băieţilor deştepţi’ este de 1,3 miliarde lei.

‘Curtea de Apel Bucureşti judecă joi (20 februarie – n.r.) recursuri ale traderilor împotriva sentinţelor date de Tribunalul Bucureşti prin care s-au respins contestaţiile la măsurile administratorului judiciar Euro Insol de respingere a creanţelor sau a sumelor reprezentând daune interese pentru denunţarea contractelor de furnizare de energie încheiate cu Hidroelectrica. Procesele vizează acele contestaţii însumând 1,3 miliarde de lei. Acesta este miza care se judecă astăzi (joi, 20 februarie – n.r.). Miza recursurilor băieţilor deştepţi este de 1,3 miliarde lei, daune interese solicitate ca urmare a anulării de către administratorul judiciar a contractelor bilaterale. În a doua etapă urmăresc redeschiderea procedurii de insolvenţă, unde să mai repună pe tapet legalitatea măsurilor administratorului judiciar de denunţare a contractelor. În final ei urmăresc repunerea în vigoare a contractelor încheiate în 2003, prelungite în 2009 şi valabile până în 2018’, a explicat Remus Borza în 20 februarie.

În luna aprilie a anului trecut, Tribunalul Bucureşti a respins contestaţiile traderilor de energie formulate împotriva măsurilor administratorului judiciar Euro Insol de neînscriere a creanţelor acestora în Tabelul Preliminar al creanţelor debitoarei Hidroelectrica, înregistrat în septembrie 2012.

Remus Borza a fost administratorul judiciar al Hidroelectrica în perioada în care compania a fost în insolvenţă (iunie 2012 – iunie 2013).

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP....
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...