Boştină: Contractele cu firme de stat sunt la preţul cel mai mic, încasări mult sub cifra de afaceri

Contractele companiilor de stat cu "Boştină şi Asociaţii" au fost încheiate prin licitaţii la care criteriul de selecţie a fost preţul cel mai mic, suma încasată de companie reprezentând semnificativ mai puţin decât cifra de afaceri, a declarat Ovidiu Constantinescu, PR Manager al casei de avocatură
Economica.net - lun, 09 iul. 2012, 06:24
Boştină: Contractele cu firme de stat sunt la preţul cel mai mic, încasări mult sub cifra de afaceri

„Suma reprezintă semnificativ mai puţin decât cifra noastră de afaceri. În ceea ce ne priveşte, statul ca atare – ca şi client – nu există. Există doar companii de stat care, ca orice alt client, se aşteaptă la servicii de consultanţă de top la cel mai bun preţ. De altfel, contractele noastre cu companii de stat sau agenţii ale statului au fost semnate în urma unor licitaţii unde criteriul de selecţie a fost preţul cel mai mic”, a precizat Ovidiu Constantinescu, PR Manager al casei de avocatură „Boştină şi Asociaţii”.

Instituţiile publice şi companiile de stat au cheltuit în perioada 2009-31 mai 2012, în mandatul fostului Guvern, peste 150 milioane lei pentru servicii contractate de la casele de avocatură, cei mai mai mulţi bani fiind cheltuiţi de Loteria Română, Electrica, Hidroelectrica şi AVAS.

Concluzia relevă dintr-un raport al Corpului de Control al primului-ministru, obţinut de MEDIAFAX, privind situaţia contractelor de asistenţă, consiliere şi reprezentare juridică încheiate între entităţi publice şi case de avocatură.

La începutul lunii iunie, Guvernul a aprobat o ordonanţă de urgenţă prin care a interzis instituţiilor publice, regiilor autonome şi companiilor naţionale să mai contracteze servicii de consultanţă şi asistenţă juridică dacă dispun deja de personal propriu de specialitate.

Tot atunci, şeful Corpului de control al premierului a cerut instituţiilor şi companiilor de stat să raporteze contractele încheiate cu firmele de avocatură, demersul fiind argumentat de Guvern ca făcând parte din acţiunile de audit solicitate de premierul Victor Ponta la preluarea mandatului şi având ca scop informarea cetăţenilor în legatură cu cheltuirea banului public.

Ancheta a fost finalizată în această săptămână şi relevă că instituţiile publice şi companiile de stat au cheltuit, în perioada 2009-31 mai 2012, peste 150 milioane lei pentru servicii contractate de la casele de avocatură.

Conform notei de control obţinute de MEDIAFAX, cei mai mai mulţi bani au fost cheltuiţi de Loteria Română (20,6 milioane lei), Electrica (14,5 milioane lei), Hidroelectrica (11,5 milioane lei), Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS, 11,2 milioane lei).

Alte entităţi de stat care au mai cheltuit sume importante pentru astfel de contracte juridice sunt Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale (5,9 milioane lei), Imprimeria Naţională (5,5 milioane lei), Metrorex (5,2 milioane lei), Tarom (4,9 milioane lei), Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (4,8 milioane lei), Nuclearelectrica (4,3 milioane lei), Oltchim (4,1 milioane lei), Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (2,9 milioane lei), Electrica Serv (2,6 milioane lei), Termoelectrica (2,6 milioane lei).

Pe listă se mai află şi Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (2,4 milioane lei), Administraţia Naţională Apele Române (2,2 milioane lei), Oil Terminal (două milioane lei), Poşta Română (1,99 milioane lei), Romatsa (1,98 milioane lei), Romsilva (1,7 milioane lei), Societatea Naţională a Sării (1,6 milioane lei), Administraţia Fluvială a Dunării de Jos Galaţi (1,5 milioane lei), Garda Naţională de Mediu (1,47 milioane lei), Regia Patrimoniului şi Protocolului de Stat (1,41 milioane lei), Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (1,2 milioane lei), Administraţia Porturilor Maritime (1,18 milioane lei), Romgaz (1,13 milioane lei).

Documentul mai arată că cele mai mari încasări din astfel de contracte au avut casele de avocatură Raţiu&Raţiu (26,5 milioane lei), Boştină&Asociaţii (10,8 milioane lei), Stoica&Asociaţii (10,6 milioane lei), Eduard Făgărăşanu (6,4 milioane lei), Cameron Mc Kenna (5,9 milioane lei), Societatea Profesională „Centrul de Consultanţă în Afaceri” (5,1 milioane lei), Ţucă, Zbârcea&Asociaţii (4,8 milioane lei), Mircea Andrei şi Asociaţii (4,6 milioane lei), Leaua şi Asociaţii (3,6 milioane lei), Enescu, Panait, Pop&Asociaţii (3,2 milioane lei), Muşat şi Asociaţii (2,9 milioane lei), Corbett&Co International Construction Lawyers (2,3 milioane lei), Şova&Asociaţii (2,2 milioane lei), Ion Todan (1,9 milioane lei), A.C. Pop (1,8 milioane lei), Clyde&Co Londra (1,7 milioane lei).

În luna iunie, premierul Victor Ponta a anunţat că va trimite Corpul de Control să verifice situaţia de la Poşta Română, aflată în pericol de insolvenţă după ce fosta conducere a companiei, cu asistenţa juridică a unui avocat „cunoscut colegilor din PNL”, a pierdut toate procesele aflate pe rolul instanţelor, în dosare cu sume cumulate de 103 milioane lei, deoarece nu s-a prtezentat la termen.

El a spus că ar trebui ca Valeriu Stoica (PDL) să renunţe la căpuşarea tututor firmelor de stat.

Valeriu Stoica a transmis atunci că şeful Guvernului face confuzie între „sancţionarea contravenţională” a Poştei de către Consiliul Concurenţei şi „cererea de suspendare a executării” deciziei, precizând că nu a reprezentat compania „în cadrul investigaţiei de concurenţă” prin casa sa de avocatură, Stoica&Asociaţii.

Te-ar mai putea interesa și
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou Alstom pentru M5 a ajuns la București. Încă nouă ar putea sosi anul acesta
Primul tren de metrou din cele 13 din comanda Alstom a sosit marți la București, a spus pentru ECONOMICA.NET Mihai Barbu, președintele Consiliului de Administrație al Metrorex. Alte nouă trenuri......
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au preluat integral firma proiectului logistic de lângă fabrica Ford din Craiova
Frații Pavăl, proprietarii Dedeman, au devenit singurii acționari ai firmei prin care urma să fie construit un proiectul ...
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA pentru șoferii români a dispărut din grup. Președinte Eurohold: „Nu mai aveam nevoie de ea”
EXCLUSIV Important pentru toți păgubiții Euroins. Firma care a primit 300 de milioane de euro ca să achite daunele RCA ...
EIG Re, societatea de reasigurare intra-grup care a primit aproape 1,6 miliarde de lei contra promisiunii de a achita daunele ...
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv profil pentru copii
TVR vrea să lanseze o platformă de streaming asemănătoare cu Netflix pentru conținut video live și înregistrat, inclusiv ...
Societatea Română de Televiziune (TVR) vrea să lanseze o aplicație pentru telefoane mobile și televizoare smart pentru ...