Boştină obţine suspendarea unei hotărâri a UNEJ care afectează firmele aflate în executare

Firma de avocatură de business Boştină şi Asociaţii, jucător de top în piaţa avocaţială din România, a obţinut în contencios administrativ suspendarea unei hotărâri a Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti din România (UNEJ), care se repercutează asupra companiilor cu portofoliu mare de creanţe, companii care urmează sau se află în diverse stadii de executare.
Cristina Şomănescu - mar, 18 sept. 2012, 08:44
Boştină obţine suspendarea unei hotărâri a UNEJ care afectează firmele aflate în executare

Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti din România (UNEJ) a adoptat o serie de hotărâri prin care: se interzice membrilor UNEJ să încheie contracte, convenţii, protocoale sau orice alte înscrisuri cu privire la executarea silită şi în legătură cu aceasta cu excepţia celor prevăzute de lege; se stipulează obligaţia membrilor UNEJ „să aibă evidenţiat şi încasat cel puţin onorariul minim, prevăzut de legislaţia în vigoare, în fiecare dosar execuţional, la data declanşării procedurii execuţionale”.
Ulterior, UNEJ a modificat statutul, publicat în Monitorul Oficial partea I nr. 385 din 30 mai 2012 care prevede aceleaşi interdicţii şi obligaţii la art. 54 j şi l.

Sesizând impactul economic negativ pe care îl au deja (hotărârea şi modificare de statut) asupra creanţelor din portofoliul instituţiilor bancare, societăţi de leasing, de telefonie (şi nu numai), aflate în diverse stadii de executare, Boştină şi Asociaţii a atacat în contencios administrativ hotărârea UNEJ, precum şi dispoziţiile art 54 lit l şi j din statutul UNEJ, solicitând UNEJ revocarea hotărârii şi a articolelor din statut, şi Curţii de Apel Bucureşti suspendarea hotărârii şi articolelor din statut.

Verdict

Curtea de Apel Bucureşti a dispus suspendarea dispoziţiilor hotărârii nr. 2 adoptate de către UNEJ pe 19 mai 2012 şi a dispoziţiilor art. 54 literele j) şi l) din statutul UNEJ, astfel cum au fost modificate prin hotărârea nr. 2/19 mai 2012, până la pronunţarea instanţei de fond.

„A fost iniţiativa noastră să atacăm această hotărâre, venind astfel în întâmpinarea interesului clienţilor noştri, clienţi care ne-au mandatat cu activitatea de management şi monitorizare la nivel naţional a activităţilor de executare a portofoliilor de creanţe. Hotărârea şi transpunerea ei în statutul UNEJ au avut un impact negativ evident în condiţiile în care, pur şi simplu, executorii judecătoreşti, ameninţaţi cu controale şi sancţiuni disciplinare de catre UNEJ, refuză primirea dosarelor, încheierea contractelor de executare prin care instituţiile financiare aveau posibilitatea negocierii limitelor onorariilor. Suntem fericiţi să anunţăm clienţii noştri că demersul nostru juridic a fost încununat de succes şi a fost restabilită starea de normalitate şi legalitate în domeniul executărilor silite”, spune Andrei Şarban, avocat senior în cadrul firmei Boştină şi Asociaţii.

Este important de menţionat că acesta este doar primul pas al demersului nostru. Vom continua, în primul rând, să apărăm senţinta obţinută şi, mai apoi, în funcţie şi de reacţia UNEJ, vom solicita instanţei anularea hotărârii UNEJ şi a dispoziţiilor din statutul UNEJ suspendate, a adăugat Andrei Şarban.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Un nou focar de gripă aviară a apărut în nordul Italiei
Italia a raportat un focar de gripă aviară înalt patogenă H5N8 într-o fermă comercială de curcani pentru îngrăşat, ...
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat în zona roșie
CNSU a actualizat lista statelor și teritoriilor în funcție de riscul epidemiologic. Belgia, Austria și Grecia au intrat ...
Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU) a aprobat, printr-o hotărâre, actualizarea listei ţărilor în ...
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl renunță la celebrul său logo, care este considerat ca fiind rasist
Julius Meinl, celebra companie furnizoare de cafea şi ceai premium cu sediul central în capitala austriacă, a anunţat ...