Boştinaru: Apelul lui Stolojan către USL de a susţine bugetul UE este lamentabil

Europarlamentarul PSD Victor Boştinaru afirmă că este "lamentabil" apelul către USL al democrat-liberalului Theodor Stolojan de a susţine în Parlamentul European bugetul UE 2014-2020 în varianta negociată la Consiliul European din 8 februarie.
Economica.net - vin, 01 mart. 2013, 21:13
Boştinaru: Apelul lui Stolojan către USL de a susţine bugetul UE este lamentabil

„Domnul Theodor Stolojan nu ratează nicio ocazie să cadă în ridicol, să se distanţeze de interesele României sau de cele mai calificate voci din grupul din care face parte. Atât liderul Grupului PPE, Joseph Daul, cât şi eurodeputaţii PPE Alain Lamassoure – preşedintele Comisiei de Buget a Parlamentului European sau Reimer Boge s-au pronunţat împotriva acestui buget”, afirmă Boştinaru într-un comunicat de presă transmis MEDIAFAX.

El adaugă că afirmaţiile lui Stolojan privind varianta de buget UE 2014-2020 negociată la Consiliul European sunt „descalificante pentru un om cu o pregătire economică şi nu demonstrează decât slugărnicie faţă de poziţia şefului său dintotdeauna, Traian Băsescu”.

„Atunci când, aproape la unison, grupurile politice din Parlamentul European spun că propunerea de buget a Consiliului nu serveşte intereselor strategice ale Uniunii, atunci când economişti prestigioşi şi sindicate afirmă acelaşi lucru, când ştii că în sesiunea din martie Parlamentul European va adopta o rezoluţie extrem de clară în această direcţie, cu cooperarea conducerii grupului PPE, poziţia domnului Stolojan este de-a dreptul lamentabilă”, a susţinut Boştinaru.

Parlamentul European îşi va definitiva în luna martie mandatul de negociere cu Consiliul asupra Bugetului Uniunii Europene pentru perioada 2014-2020, afirma joi Stolojan într-un comunicat transmis MEDIAFAX, în numele delegaţiei eurodeputaţilor români din PPE.

„Delegaţia României din cadrul Grupului Partidului Popular European îşi anunţă susţinerea pentru bugetul 2014-2020, în varianta agreată de Consiliul European din 8 februarie. În acelaşi timp, solicităm europarlamentarilor ce reprezintă USL în Parlamentul European să nu respingă bugetul 2014-2020”, menţiona eurodeputatul PDL.

Potrivit lui Stolojan, acesta este „un moment crucial pentru viitorul şi finanţele României şi, prin urmare, europarlamentarii USL trebuie să privească dincolo de poziţiile partizane la nivel naţional”.

El afirmă că un vot împotriva bugetului 2014-2020 negociat de Consiliul European, la care a participat şi preşedintele Traian Băsescu, „ar penaliza România de două ori”.

„România a obţinut o creştere cu 18 la sută a bugetului care îi este alocat în perioada 2014-2020, comparativ cu cel din anii 2007-2013, deşi, la nivelul Uniunii Europene, pentru prima dată, bugetul a suferit o reducere. Respingerea bugetului ne-ar lipsi de posibilitatea de a promova priorităţile României în cadrul negocierilor care vor avea loc în perioada următoare, în ceea ce priveşte atât detaliile bugetului 2014-2020, cât şi întregul set de acte legislative ale Uniunii Europene care vor preciza condiţiile de aplicare a politicilor europene, în cadrul bugetului convenit”, argumentează eurodeputatul PDL.

României i-ar reveni o alocare de 39,7 miliarde de euro pentru perioada 2014-2020 potrivit bugetului stabilit de liderii Consiliului European.

Şi preşedintele Traian Băsescu a lansat un apel similar către europarlamentarii PSD încă din 10 februarie. Şeful statului se arăta atunci interesat şi să aibă o întâlnire cu europarlamentarii români pentru a le explica abordarea sa din Consiliul European şi de ce ar fi bine să susţină varianta bugetului negociat de liderii UE.

Atât premierul Victor Ponta, cât şi europarlamentari ai PSD şi PNL cum ar fi Cătălin Ivan, Corina Creţu, Victor Boştinaru şi Renate Weber au criticat vehement varianta de buget stabilită la Consiliul European.

Te-ar mai putea interesa și
ONU: Ministrul german de externe acuză Rusia că foloseşte foamea ca armă de război
ONU: Ministrul german de externe acuză Rusia că foloseşte foamea ca armă de război
Ministrul german de externe Annalena Baerbock a acuzat miercuri Rusia că foloseşte blocarea exporturilor de cereale din Ucraina ca armă de război, transmite dpa....
BSDA-22 la Romaero: Tehnică militară de ultimă oră în România
BSDA-22 la Romaero: Tehnică militară de ultimă oră în România
În perioada 18-20 mai 2022 are loc la Romaero cea de-a opta ediție a Black Sea Defense & Aerospace – BSDA 2022.
China va rămâne „deschisă lumii”, promite preşedintele Xi Jinping
China va rămâne „deschisă lumii”, promite preşedintele Xi Jinping
China va rămâne "deschisă lumii" a asigurat miercuri preşedintele Xi Jinping, în timp ce restricţiile sanitare şi, ...
SUA: E posibil ca Phenianul să realizeze un test nuclear în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia
SUA: E posibil ca Phenianul să realizeze un test nuclear în timpul turneului preşedintelui Biden în Asia
Statele Unite consideră că există o "posibilitate reală" ca regimul nord-coreean să efectueze "o altă lansare de rachetă" ...