BP a trecut pe profit în 2016: Plus de 107 milioane euro, faţă de 6 miliarde de euro, în 2015

Compania petrolieră BP a anunţat marţi că a înregistrat un profit net de 115 milioane dolari (107 milioane euro) în 2016, faţă de pierderi de 6,5 miliarde dolari (6,083 miliarde euro) în 2015, relatează agenţia EFE.
Economica.net - mar, 07 feb. 2017, 09:00
BP a trecut pe profit în 2016: Plus de 107 milioane euro, faţă de 6 miliarde de euro, în 2015

Într-un comunicat remis Bursei de Valori din Londra, gigantul petrolier a explicat că profitul anual, excluzând costurile derivate din deversarea de petrol în Golful Mexic, din 2010, au fost de 4,1 miliarde dolari (3,837 miliarde euro).

Directorul general al companiei, Bob Dudley, a subliniat că 2016 a fost ‘anul în care s-au făcut paşi semnificativi pentru crearea unei platforme de creştere’.

În ultimul trimestru al anului, beneficiile companiei au fost de 400 de milioane de dolari (374 de milioane de euro), peste nivelul din perioada similară din 2015, de 196 milioane dolari, datorită recentei creşteri a preţurilor la petrol, care depăşesc în prezent 50 de dolari/baril.

Totuşi, profitul din ultimul trimestru este inferior estimărilor din City-ul londonez, care preconizau un profit de circa 560 milioane dolari.

Compania petrolieră, care a anunţat că dividendele vor rămâne la 10 cenţi pe acţiune, a semnalat în comunicat ‘dificilul context al preţurilor ce a caracterizat anul 2016’.

Printre provocările cu care s-a confruntat, BP a menţionat ‘preţul mediu al barilului de petrol Brent, care a oscilat în jurul valorii de 44 dolari, cel mai scăzut din ultimii 12 ani’.

Dudley a precizat că BP a demarat şase importante proiecte ‘start-up’ în 2016 – din Algeria în golful Mexic – şi a luat decizii finale privind investiţiile legate de cinci proiecte.

‘Am obţinut rezultate solide în contextul unor condiţii dificile şi suntem bine pregătiţi pentru orice volatilitate a preţurilor la petrol’, a spus directorul general al companiei.

Pentru realizarea obiectivelor, Dudley consideră că ‘este esenţial’ ca BP să aplice în continuare ‘o disciplină dură în privinţa costurilor’.

‘Tot ce am realizat pe parcursul acestui an ne-a făcut o companie mai rezistentă şi mai competitivă’, a adăugat el.

Te-ar mai putea interesa și
Ucraina: Patru explozii auzite în capitala Kiev, martorii afirmă că au fost atacuri cu rachete
Ucraina: Patru explozii auzite în capitala Kiev, martorii afirmă că au fost atacuri cu rachete
Mai multe explozii au fost auzite duminică dimineaţă la Kiev, după care serviciile de urgenţă au fost desfăşurate în cartierul Şevcenko al capitalei Ucrainei, a scris primarul Vitali......
Obiectivele lui Biden la summitul G7 din Germania
Obiectivele lui Biden la summitul G7 din Germania
Preşedintele american Joe Biden a sosit în Germania sâmbătă seara pentru a participa la un summit G7, unde urmează ...
Deficitul bugetar scade la 1,57% din PIB după primele cinci luni, încasările din TVA au crescut cu 30%. Cheltuielile cu dobânzile cresc și ele cu 50%
Deficitul bugetar scade la 1,57% din PIB după primele cinci luni, încasările din TVA au crescut cu 30%. Cheltuielile cu ...
Veniturile statului au crescut mai mult decât cheltuielile astfel că, după primele cinci luni ale acestui an, deficitul ...
Un start-up din Țările de Jos va livra la finalul acestui an primele sale mașini cu încărcare solară
Un start-up din Țările de Jos va livra la finalul acestui an primele sale mașini cu încărcare solară
Start-Up-ul olandez Atlas Technologies a prezentat oficial primul său model 100% electric care, prin panourile solare cu ...