BP al Camerei: ZDF să filmeze gratis; Zgonea: Bundestag ar permite TVR fără 5.000 euro/oră?

Biroul Permanent al Camerei Deputaţilor a aprobat, marţi, ca televizunea publică germană ZDF să filmeze gratuit în incinta Parlamentului, deşi preşedintele Valeriu Zgonea s-a opus categoric, întrebând, retoric, dacă Bundestag ar aproba ca TVR să filmeze fără a cere 5 mii de euro/oră.
Economica.net - vin, 08 mart. 2013, 15:39
BP al Camerei: ZDF să filmeze gratis; Zgonea: Bundestag ar permite TVR fără 5.000 euro/oră?

Potrivit stenogramei şedinţei Biroului permanent al Camerei de marţi, postată pe site-ul www.cdep.ro, preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea, s-a opus aprobării ca ZDF să filmeze în incinta Parlamentului în regim de gratuitate, în condiţiile în care tariful aplicat filmărilor profesioniste în Camera Deputaţilor este de 5 mii de Euro/oră.

„Haideţi să ne întoarcem la regimul de gratuitate. Deci, ZDF ne solicită nouă această chestiune. (…) Dar dacă TVR1 face o cerere, Bundestag-ul credeţi că ne-o aprobă? Vă mai întreb o dată, pentru stenogramă: dacă TVR face o cerere Bundestag-ului, credeţi că o aprobă fără bani? Tot pentru a promova imaginea Germaniei în România şi pentru a încălzi relaţiile. Dragi colegi, credeţi că Bundestag-ul vă va aproba fără să vă ceară cinci mii de Euro pe oră? Nu. Dacă noi aprobăm ZDF şi celelalte televiziuni din Uniunea Europeană vor cere, în acel moment ce vom face?”, a spus Zgonea adresându-se colegilor din Biroul Permanent care înclinau să acorde regim de gratuitate ZDF.

Astfel, democrat-liberalul Cezar Preda a precizat că Biroul permanent al Camerei a dar aprob-ri de filamare în regim de gratuitate „cui n-a vrut şi cui a vrut”.

„Domnule Preda, ştiţi foarte bine, am aprobat ce am vrut şi ce n-am vrut şi ne-am trezit cu imaginile Parlamentului în toate videoclipurile sau în toate, dacă vreţi, reportajele unor televiziuni care ne-au scris aici că ne fac bine şi, de fapt, ne-au făcut inserări, n-aş spune răutăcioase, dar aş spune nelalocul lor faţă de un stat european. Eu vă reamintesc că până la urmă suntem totuşi parlamentari europeni, parlamentarii unui stat naţional din Europa. Nicăieri, dacă TVR1 cere, nu i se aprobă fără bani”, a spus Zgonea.

Preşedintele Camerei a adus în discuţie şi nevoia de fonduri resimţită de Camera Deputaţilor, în condiţiile în care bugetul său a rămas nemajorat. „Pe mine nu mă deranjează să aprob, dar, ştiţi, veniturile Centrului Internaţional de Conferinţe au scăzut în ultimii ani, pentru că, aşa cum spune şi colegul meu care este unul dintre liderii Grupului PDL, am ajuns să aprobăm 70 la sută gratuităţi. (…) Am tot făcut reguli de şapte ani în Biroul acesta permanent. În ultimii şapte ani, am făcut reguli de avem profit zero şi pierderi câte trei-patru miliarde pe an”, a spus Zgonea.

El a arătat că banii aduşi de Centrul Internaţional de Conferinţe îi „protejează” pe parlamentari şi pe angajaţii Camerei care mănâncă la prânz la restaurantele din Cameră şi a subliniat faptul că banii pierduţi de acest Centru conduc la deficit bugetar, ceea ce înseamnă că parlamentarii români vor folosi maşini second-hand, calculatoare „third-hand” şi imprimante scoase din uz.

„Fiecare leu pe care-l pierdem acolo înseamnă un deficit bugetar şi o pierdere, iar pierderea respectivă trebuie s-o duci din altă parte şi atunci maşini second-hand, calculatoare third-hand, imprimante care sunt scoase din uz. Fiecare ban pe care nu-l avem la Centrul Internaţional de Conferinţe, trebuie să-l investim din partea cealaltă, din bugetul Camerei, care înseamnă bugetul de stat, şi atunci când trebuie să cumpărăm microfoane, cumpărăm de aici – acolo. Ca să ştiţi despre ce este vorba. Dumneavoastră vă miraţi de ce nu facem şi noi un restaurant modern, de ce n-avem o cafenea. Pentru probleme de genul acesta. Eu vă spun că în Bundestag, dacă s-ar vedea procentul de management care a fost în ultimii ani de zile la Camera Deputaţilor, n-ar mai aproba nici una gratuită. Dar nu mai comentez”, a adăugat Zgonea.

El a supus solicitarea ZDF de a filma în regim de gratuitate votului Biroului permanent, votul fiind unanim.

„Biroul Permanent, în unanimitate. Am spus numai pentru stenogramă. ZDF să filmeze în Parlamentul României. Mai vorbim după ce vedem ce s-a filmat. Supun colegilor mei. Unanimitate”, a conchis Zgonea, potrivit stenogramei.

Te-ar mai putea interesa și
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Poșta Română oferă 20 de posturi de internship plătite în domenii precum HR, IT, marketing și juridic
Compania Națională Poșta Română lansează a doua ediție a programului de internship, creat special pentru a tinerii care doresc o carieră în industria serviciilor poștale și de logistică. ...
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte de Paște
Boloș: Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru ca pensiile să fie plătite în avans, înainte ...
Ministerul Finanţelor a efectuat toate procedurile necesare pentru a asigura că toţi cei 4,74 de milioane pensionari din ...
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România deschide cel de-al 57-lea hipermarket din rețea la Pitești
Carrefour România își continuă expansiunea și inaugurează cel de-al 57-lea hipermarket din rețea, la Pitești. Noul ...
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
KFC deschide al treilea restaurant din Pitești, în care a băgat 550.000 de euro
Sphera Franchise Group, cel mai mare operator de foodservice din România, continuă să investească în extinderea portofoliului ...