BP se aşteaptă să devină acţionar la TANAP în următoarele două luni

Grupul petrolier britanic BP se aşteaptă să semneze în următoarele două luni un acord cu consorţiul care derulează proiectul gazoductului Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP), pentru a deveni acţionar la acest proiect de mai multe miliarde de dolari destinat reducerii dependenţei Europei de gazul natural rusesc, transmite Reuters.
Economica.net - mie, 25 mart. 2015, 14:44
BP se aşteaptă să devină acţionar la TANAP în următoarele două luni

Directorul de ţară al BP pentru Georgia, Chris Schlueter, a declarat miercuri pentru Reuters că toate documentele principale au fost semnate săptămâna trecută.

‘Suntem foarte, foarte aproape. Au fost făcute progrese în ultima săptămână şi cred că vom semna un acord în următoarele două săptămâni’, a spus Chris Schlueter la o conferinţă de petrol şi gaze organizată în capitala Georgiei.

În 2013, BP a anunţat în mod public că vrea să deţină o participaţie de 12% în proiectul TANAP. Societatea care se ocupă de proiectul TANAP este deţinută în proporţie de 58% de compania energetică naţională din Azerbaidjan, Socar, şi 30% de compania energetică turcă Botas.

Cu o lungime de 1.850 de kilometri, conducta Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline (TANAP) ar urma să devină operaţională începând din 2018, când va face legătura între frontiera Turciei cu Grecia şi graniţa dintre Turcia şi Georgia. Capacitatea iniţială a conductei TANAP ar urma să fie de 16 miliarde metri cubi pe an şi să crească până la 23 miliarde metri cubi în 2023 şi 31 miliarde metri cubi în 2026. Potrivit unor informaţii publicate în presa din Azerbaidjan, costul preliminar al conductei este estimat la 10-11 miliarde de dolari.

Săptămâna trecută, Turcia şi Azerbaidjan au demarat lucrările de construcţie la gazoductul Trans-Anatolian Natural Gas Pipeline, TANAP, partea turcă a unui proiect care în final ar urma să permită transportul de gaze naturale din Azerbaidjan în Uniunea Europeană. Susţinătorii acestui proiect speră că în viitorul apropiat TANAP va putea fi conectat cu gazoductul Trans-Adriatic Pipeline (TAP), destinat să transporte gaze naturale de la frontiera Turciei cu Grecia şi până în Italia, via Marea Adriatică. Potrivit Comisiei Europene, care doreşte să reducă dependenţa energetică a UE de gazul natural rusesc, acest proiect ar putea acoperi 20% din necesităţile de gaze naturale ale Uniunii Europene.

Te-ar mai putea interesa și
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat amenzile pentru e-Factura pâna la 1 iunie (Video)
Boloș: Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat, de 500 de milioane de euro, pentru industria prelucrătoare. Am amânat ...
Guvernul a aprobat o schemă de ajutor de stat pentru activităţi productive şi pentru industria prelucrătoare, o schemă mult aşteptată pentru mediul de afaceri, în valoare de 500 de milioane......
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
Anunț important pentru toți clienții ING Bank
ING Bank și-a reînnoit certificatele de securitate ale Home’Bank și a transmis un mesaj clienților.
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Compania aeriană a insulelor malteze își încetează operațiunile pe 30 martie. Locul ei e luat de KM Malta
Air Malta, compania națională a insulelor malteze, va efectua ultimul zbor pe 30 martie. Guvernul maltez a decis în toamna ...
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Alegeri Republica Moldova: Maia Sandu, favorită în cursa pentru un nou mandat prezidenţial – sondaj
Preşedinta în exerciţiu a Republicii Moldova, Maia Sandu, este favorită în perspectiva viitoarelor alegeri prezidenţiale ...