BP vrea să obţină 7,9 miliarde dolari din vânzarea unor active petroliere în Golful Mexic

British Petroleum (BP) vrea să obţină până la 7,9 miliarde de dolari, înainte de plata taxelor, din vânzarea a patru exploatări petroliere în Golful Mexic, în urma scurgerii accidentale de ţiţei produse la o platformă a grupului în regiune în 2010, au declarat marţi două surse apropiate situaţiei.
Economica.net - mar, 14 aug. 2012, 18:44
BP vrea să obţină 7,9 miliarde dolari din vânzarea unor active petroliere în Golful Mexic

Producătorul de petrol, al doilea ca mărime în Europa după Royal Dutch Shell, a pregătit date preliminare pentru eventualii cumpărători, referitoare la exploatările care vor fi vândute.

Din cauza taxelor care vor fi plătite de cumpărător, BP va obţine în urma vânzărilor de active 5-6 miliarde de dolari, a spus una dintre surse, citată de Bloomberg.

Exploatările prevăzute să fie vândute, fără importanţă strategică pentru BP, deţin rezerve dovedite de circa 120 milioane de barili de petrol şi au produs în primul trimestru 58.000 de barili pe zi.

Directorul general al BP, Bob Dudley, intenţionează să vândă active în valoare de 38 de miliarde de dolari până la sfârşitul anului viitor, după accidentul produs la puţul Maconco, cea mai gravă deversare de petrol offshore din istoria Statelor Unite, care a dus la scăderea cu 25% a capitalizării de piaţă a grupului.

Producţia de petrol a BP în Golful Mexic este una dintre cele mai profitabile din portofoliul companiei, iar Dudley a declarat că vrea ca grupul să se concentreze mai mult pe exploatările importante din regiune.

Compania are şase platforme petroliere în Golful Mexic şi vrea să ajungă la 8 până la sfârşitul acestui an, cel mai mare număr deţinut vreodată.

Companii concurente precum Statoil din Norvegia vor la rândul lor să se extindă în regiune, unde nivelul taxelor este relativ scăzut, iar accesul la piaţa americană a energiei este facil.

Două dintre exploatările BP scoase la vânzare sunt deja operaţionale, iar alte două în fază de dezvoltare.

Printre ofertanţi este probabil să se afle grupurile americane Chevron şi Exxon Mobil, a spus una ditnre surse.

BP a anunţat luni un acord de vânzare a unei rafinării din California şi a 800 de benzinării către Tesoro Corp, pentru circa 2,5 miliarde de dolari, valoarea totală a activelor vândute de la începutul lui 2010 ajungând la 26,5 miliarde de dolari.

Te-ar mai putea interesa și
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul tranzacțiilor cu monede cripto
Statele Unite și Regatul Unit anchetează o posibilă încălcare foarte gravă a sancțiunilor impuse Rusiei prin intermediul ...
Statele Unite şi Regatul Unit investighează tranzacţii cu criptomonede în valoare de circa 20 de miliarde de dolari care au fost efectuate printr-un instrument de schimb virtual stabilit în......
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același interes și față de carnea de pui importată
Crescătorii de păsări acuză ANPC că pune în pericol sectorul avicol românesc și cer instituției să arate același ...
Sectorul avicol românesc este în pericol, în urma controalelor repetate ale Autorităţii Naţionale pentru Protecţia ...
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Xiaomi a început vânzarea primelor sale mașini electrice. Modelul de bază SU7 costă 29.900 de dolari
Producătorul chinez de smartphone Xiaomi Corp. a început joi să comercializeze primul său automobil electric, pariind ...
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Ford plănuiește să producă un nou model de SUV la uzina sa din valencia
Constructorul auto american Ford a anunţat joi că analizează posibilitatea de a produce un nou automobil de teren (SUV) ...