Brânza telemea de Ibăneşti şi novacul afumat de Ţara Bârsei ar putea deveni produse atestate de UE

Brânza telemea de Ibăneşti şi Novacul afumat din Ţara Bârsei ar putea fi următoarele produse tradiţionale din România atestate de Uniunea Europeană, în prezent ţara noastră având înregistrat numai magiunul de prune de Topoloveni ca produs cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP), dosarele fiind transmise de MADR la Bruxelles la sfârşitul săptămânii trecute, a declarat marţi, la Alba Iulia, Viorel Morărescu, de la Direcţia Generală de Industrie Alimentară.
Economica.net - mar, 19 nov. 2013, 14:41
Brânza telemea de Ibăneşti şi novacul afumat de Ţara Bârsei ar putea deveni produse atestate de UE

‘La ora actuală avem un singur produs atestat la nivel de Uniunea Europeană, Magiunul de prune de Topoloveni. Vineri am transmis către Uniunea Europeană încă două dosare care au stat în opoziţie pe site-ul Ministerului Agriculturii, Brânza-telemea de Ibăneşti şi Novac afumat din Ţara Bârsei. La organismul de certificare mai există un dosar, Cârnaţii de Pleşcoi, care urmează procedura’, a declarat directorul general Viorel Morărescu.

Comparativ, Italia are 299 de produse înregistrate la nivel european ca denumiri de origine protejată, indicaţii geografice protejate sau specialităţi tradiţionale garantate, fiind urmată de Franţa cu 253 de produse şi Germania cu 206 produse, a menţionat reprezentantul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Viorel Morărescu a participat, marţi, la Alba Iulia la o şedinţă a Federaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Tradiţionale din România, prilej cu care au fost prezentate prevederile noului ordin privind atestarea produselor tradiţionale, publicat în 11 noiembrie în Monitorul Oficial şi care va intra în vigoare în 11 decembrie.

Directorul general a menţionat că atestatele eliberate anterior rămân valabile nouă luni de la data intrării în vigoare a noului ordin. Eliberarea noului tip de atestat se face la solicitarea operatorului economic, după verificarea vechiului caiet de sarcini şi a spaţiului destinat producţiei, cu respectarea normelor impuse prin noul ordin, a declarat Morărescu.

Potrivit acestuia, în vechiul ordin, 690/2004, nu erau prevăzute în mod expres o serie întreagă de documente importante pentru a defini calitatea produsului, provenienţa materiei prime. ‘Prin acest ordin, cred că zona şi segmentul de produse tradiţionale se poate dezvolta foarte bine, dar profesional. Am reuşit să stabilim anumite criterii, condiţii pe care trebuie să le îndeplinească cei care produc astfel de produse. Am reuşit prin acest ordin să facem o delimitare foarte clară între produsul tradiţional şi produsul industrial’, a spus oficialul MADR.

El a subliniat că au fost stabilite o serie întreagă de condiţii şi criterii pentru cei care doresc să se atesteze ca şi producători de produse tradiţionale, s-au stabilit anumite definiţii vizavi de cei care vor să producă. Totodată, s-au limitat cantităţile pe care aceştia le pot produce.

Pe de altă parte s-a introdus o componentă foarte importantă legată de control.

‘Noutatea este şi un logo ‘Atestat Produs Tradiţional’, care va fi aplicat pe fiecare produs în parte, în aşa fel încât să facă diferenţa între produsul tradiţional care să fie garantat de către Ministerul Agriculturii şi celelalte produse care nu respectă condiţiile şi criteriile prevăzute în noul ordin’, a mai spus directorul general din MADR.

Prin ordinul 690, în România au fost înregistrate până la această dată 4.402 produse tradiţionale, din care produse din carne – 1.541, produse din lapte – 1.535, produse de panificaţie şi patiserie – 750, băuturi – 285, legume-fructe (dulceţuri, gemuri) – 193 şi produse din peşte – 11.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
SUA avertizează că Rusia ar putea ataca în orice moment Ucraina
Rusia ar putea lansa un atac în orice moment asupra Ucraina, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen ...
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Câciu: Guvernul își menține angajamentul pentru revenirea în limitele Pactului de Stabilitate şi Creştere în 2024
Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, s-a întâlnit, marţi, la Bruxelles, cu comisarul UE pentru Economie, Paolo Gentiloni, ...
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina pe stat pentru problemele de facturare
Furnizorii de electricitate și gaze resping acuzațiile că ar fi implicați în practici comerciale incorecte și dau vina ...
Asociaţia Furnizorilor de Energie din România (AFEER), o organizaţie cu 34 de membri, furnizori şi traderi licenţiaţi ...