Brașovul a depășit Bucureștiul la prețul mediu al apartamentelor – Imobiliare.ro

Brașovul a depășit Bucureștiul la prețul apartmaentelor, potrivit portalului de anunțuri Imobiliare.ro.
Andrada Ghira - lun, 27 nov. 2023, 12:30
Brașovul a depășit Bucureștiul la prețul mediu al apartamentelor - Imobiliare.ro

București a fost depășit la prețuri doar pduj-Napoca, acolo unde sunt cele mai scumpe apartamente din țări. Deși prețurile la apartamente nu au înregistrat recent creșteri majore, în ultimii doi ani, dezvoltatorii, dar și proprietarii de apartamente vechi, au crescut prețurile cu 20% în ultimii doi ani. Astfel, Brașovul a ajuns să depășească Bucureștiul la capitolul prețuri, spun cei de la portalul Imobiliare.ro.

„Pe segmentul de vânzări prețurile proprietăților rezidențiale nu s-au apreciat semnificativ. În ritm anual, observăm un avans cu doar 1,5% la nivel național. Cluj-Napoca rămâne cel mai scump oraș din țară pentru cumpărători, cu un preț mediu de 2.500 euro/mp util. În cazul pieței rezidențiale din Brașov, proprietarii și dezvoltatorii au majorat prețurile solicitate pentru locuințele scoase la vânzare cu peste 20% în ultimii doi ani. Astfel, orașul a ajuns să depășească Bucureștiul în materie de prețuri”, se arată în comunicatul Imobiliare.ro.

În Cluj-Napoca prețurile la apartamente au crescut cu 23% în ultimii doi ani. Prețul mediu solicitat pentru locuințele listate la vânzare este de 2.500 euro/mp util, în condițiile unei cereri mai mari și a unei oferte tot mai reduse.

Orașul Brașov depășește Capitala și se poziționează pe al doilea loc în top, cu un preț la vânzare de 1.647 euro/mp util. Există, însă, zone unde media urcă până în jurul valorii de 1.800 euro/mp util. Apartamentele din București se vând, în schimb, cu 1.581 euro/mp util, deci sunt cu aproximativ 5% mai scumpe decât acum doi ani. Nu trebuie neglijată, însă, o caracteristică importantă a segmentului nou local, mai exact aceea că oferta de locuințe de tip mass-market este foarte generoasă în comparație cu celelalte categorii de proprietăți lansate în piață de către dezvoltatori.

Constanța și Timișoara ocupă următoarele poziții n clasament, după un avans cu 3%-4% în ultimele 12 luni. În cazul orașului Timișoara oferta a scăzut cu 35% în  același interval de timp, iar cererea a crescut simțitor. Acestea sunt urmate îndeaproape de Craiova unde proprietarii și dezvoltatorii solicită un preț mediu de 1.480 euro/mp util.

La nivelul orașului Iași apartamentele s-au scumpit în ultimii doi ani cu aproape 23% până la 1.416 euro/mp util. O altă majorare semnificativă, cu aproape 21%, s-a putut observa în același interval de timp în Oradea. În trimestrul al III-lea al acestui an, locuințele au fost  listate la vânzare pe plan local cu un preț mediu de 1.378 euro/mp util.

Galați și Ploiești ocupă următoarele locuri în clasamentul național, după majorări cu circa 8% înregistrate la nivelul prețurilor în ultimii doi ani. Proprietarii și dezvoltatorii solicită un preț de 1.128 euro/mp, respectiv de 1.076 euro/mp pentru apartamentele scoase la vânzare.

Cerere în creștere 

Interesul pentru achiziția, dar și pentru închirierea proprietăților rezidențiale este în creștere față de anul trecut. Aproximativ 154.700 de potențiali cumpărători și-au căutat viitoarea locuință pe Imobiliare.ro, primul și cel mai accesat portal imobiliar din România, doar în trimestrul al III-lea din 2023, înregistrându-se astfel un avans cu aproape 18% comparativ cu intervalul similar din 2022.

Cererea pe segmentul de închirieri a crescut, la rândul său, cu circa 13% la nivel național în ritm anual. Circa 110.800 de potențiali chiriași și–au căutat o casă sau un apartament pe Imobiliare.ro în trimestrul al III-lea.

 

Te-ar mai putea interesa și
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
Tehnologia de carbon care, printre altele, ar putea asigura viitorul motorului termic, se testează în România
La rafinăria Petrobrazi se testează o tehnologie de captare și utilizare a carbonului, un proiect de cercetare cofinanțat de Comisia Europeană care, dacă își va dovedi viabilitatea în......
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Peste nouă din zece breşe de securitate, detectate în 2023, au fost motivate financiar (analiză)
Majoritatea breşelor de securitate (94%), descoperite în 2023, la nivel global, au fost motivate financiar, iar peste 70% ...
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
CNPP: 11.471 de beneficiari de pensii de serviciu, în aprilie 2024
Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în aprilie 2024, de 11.471 persoane, în creştere cu 184 de persoane ...
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Loteria Română: Report de peste 1,85 milioane de euro la Noroc
Un report cumulat care depăşeşte 9,25 milioane de lei (peste 1,85 milioane de euro) este în joc la tragerea Noroc de ...