Brazilia: Dilma Rousseff, suspendată din funcţia de preşedinte în urma votului din Senat

Economica.net
12 05. 2016
dilma_rousseff__621x414_42180900

Cu 55 de voturi ”pentru” (dintr-un total de 81) şi 22 ”împotrivă”, senatorii au pus capăt unei perioade de peste 13 ani de guvernare a Partidului Muncitorilor (PT, de stânga), care a contribuit la scoaterea din sărăcie a milioane de brazilieni, până când mulţi dintre liderii săi au început să fie anchetaţi sub acuzaţia de corupţie.

Focuri de artificii au avut loc în unele cartiere de pe tot cuprinsul Braziliei după votul senatorilor, survenit la încheierea unei sesiuni de circa 20 de ore. Între poliţie şi demonstranţi pro-Rousseff au izbucnit confruntări miercuri în capitala Brasilia.

Dilma Rousseff (68 de ani) va fi înlocuită în funcţie în cursul zilei de către vicepreşedintele său, Michel Temer (75 de ani), în aşteptarea deciziei finale a senatorilor în maximum şase luni.

Rousseff l-a acuzat de mai multe ori pe Temer că a pus la cale ”o lovitură de stat instituţională”. Temer, fost aliat, a devenit un adversar hotărât al preşedintei la sfârşitul lunii martie, când partidul său, puternica formaţiune centristă PMDB, a părăsit coaliţia guvernamentală dominată de către Partidul Muncitorilor, aflat la putere în timpul mandatelor fostului preşedinte Luiz Inacio Lula da Silva (2003-2010), apoi ale Dilmei Rousseff.

Lideră a Partidului Muncitorilor, Dilma Rousseff este suspectată că a manipulat conturile publice pentru a fi realeasă în 2014 în funcţia de preşedintă a Braziliei. Potrivit opoziţiei, dna Rousseff ar fi determinat bănci de stat să suporte cheltuieli suplimentare neînscrise în buget în 2014 şi 2015. Ea ar fi ”cosmetizat” în mod intenţionat conturile publice pentru a disimula amploarea deficitelor şi a favoriza realegerea sa în 2014, făcându-se vinovată de un ”delict de responsabilitate”, prevăzut în Constituţie.

Şefa statului brazilian a răspuns că toţi predecesorii ei au recurs la această practică şi a denunţat o procedură ”fără bază legală”.

Camera Deputaţilor a aprobat deja pe 17 aprilie procedura de destituire cu o majoritate covârşitoare de voturi.