Brazilia: Preşedintele promite o anchetă riguroasă asupra Petrobras

Preşedinta Braziliei, Dilma Rousseff, şi-a exprimat luni decizia de a clarifica acuzaţiile de corupţie lansate împotriva companiei petroliere Petrobras, dar a avertizat că nu va tolera să fie denigrată imaginea grupului petrolier din motive politice, relatează AFP.
Economica.net - lun, 04 aug. 2014, 06:43
Brazilia: Preşedintele promite o anchetă riguroasă asupra Petrobras

‘Ceea ce trebuie lămurit se va face cu rigoare maximă, cei care vor trebui pedepsiţi vor fi cu maximă rigoare’, a declarat şefa statului cu ocazia participării la lansarea a două nave în portul Suape (nord-estul Braziliei), potrivit site-ului internet G1.

Preşedinta – care conduce în sondajele pentru alegerile prezidenţiale din octombrie, potrivit cărora ar fi aleasă în primul tur, în pofida unei scăderi a popularităţii care îi afectează guvernul – a subliniat totuşi că nu va tăcea în faţa ‘campaniei negative’ a celor care ‘nu ezită să denigreze imaginea acestei întreprinderi’ controlate de stat pentru ‘a obţine un profit politic’.

Aceştia sunt aceiaşi care pregătesc ‘în mod meschin privatizarea Petrobras’ şi care ‘au mers până acolo încât vor să transforme numele grupului în Petrobrax, schimbând silaba care este identitatea noastră ‘bras’ de la Brasil’, s-a indignat ea.

În 2009, sub guvernul condus de Fernando Henrique Cardoso (PSDB, în opoziţie cu PT al dnei Rousseff), conducerea Petrobras îşi anunţase intenţia de a schimba numele comercial al întreprinderii în Petrobrax, propunere abandonată ulterior.

Petrobras este în colimatorul unor grupuri din Parlamentul brazilian care vor să instituie o comisie de anchetă (CPI) pentru a cerceta achiziţionarea dubioasă în 2006 a rafinăriei Pasadena în Texas, care ar fi costat în total 1,1 miliard de dolari. La vremea respectivă, Dilma Rousseff conducea consiliul de administraţie al grupului.

Petrobras a înfiinţat în luna trecută o comisie internă pentru a ancheta faptele şi a remis poliţiei federale – vineri – documentele cerute de justiţie în cadrul unei anchete pentru spălare de bani şi trafic de droguri, estimate la 4,5 miliarde de dolari.

Un fost responsabil al Petrobras, Paulo Roberto Costa, fusese arestat la sfârşitul lunii martie în cadrul acestei anchete.

Grupul petrolier brazilian este, de asemenea, în centrul unui scandal legat de presupuse mite vărsate unora dintre angajaţii săi de către întreprinderea olandeză SBM Offshore pentru a obţine contracte de angajare a unor platforme petroliere.

Te-ar mai putea interesa și
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Preţurile la electricitate şi gaze în UE au scăzut în 2023, după explozia din 2022 – Eurostat
Facturile la electricitate şi gaze ale consumatorilor europeni au scăzut în a doua jumătate a anului trecut, după creşterea care a început după războiul din Ucraina şi a explodat pe......
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Guvernul de la Budapesta anunţă o vizită în Ungaria a preşedintelui chinez Xi Jinping
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet ...
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Primul tren Metropolis a sosit în Depoul Berceni al Metrorex. Are camere de supraveghere și folie anti-grafitti
Metrorex anunță că joi, 25 aprilie 2024, la ora 1:30, noul tren Metropolis produs de Alstom Transport SA a sosit la Depoul ...
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, a fost singurul cumpărător al energiei hidro puse pe piață cu livrare în 2025
Risc sau știință? Istoria se repetă: EDS, client vechi al Hidroelectrica și unul dintre câștigătorii crizei energetice, ...
EDS, trader și furnzior de energie și compania care și în trecut a mizat pe creșterea prețului la energie în viitor ...