1EUR = 4.8408 RON | Bucureşti 33 º

Finanţe şi bănci

BRD: Acţiunile româneşti vor putea fi decontate şi depozitate prin Clearstream, începând cu 1 iulie

Acţiunile româneşti vor putea fi decontate şi depozitate prin depozitarul central internaţional de valori mobiliare (ICSD) al Grupului Deutsche Borse, Clearstream, începând cu 1 iulie 2020, iar BRD Groupe Societe Generale va acţiona în calitate de partener custode local pentru Clearstream, a anunţat luni banca, scrie Agerpres.

29 iun, 2020 | Agerpres

"O nouă conexiune va permite decontarea şi depozitarea acţiunilor româneşti prin infrastructura internaţională a Clearstream, oferind acces mai uşor la piaţa românească de capital pentru investitorii internaţionali şi, astfel, noi oportunităţi de finanţare pentru piaţa românească. Pe 1 iulie 2020, Clearstream, depozitarul central internaţional de valori mobiliare (ICSD) al Grupului Deutsche Borse, va conecta acţiunile româneşti la reţeaua sa internaţională", se menţionează în comunicatul citat de Agerpres.

Potrivit sursei citate, BRD Groupe Societe Generale va acţiona în calitate de partener custode local pentru Clearstream, conectându-se la rândul său la Depozitarul Central de valori mobiliare din România (CSD).

Totodată, această evoluţie va permite decontarea şi depozitarea tuturor acţiunilor denominate în lei prin infrastructura internaţională a Clearstream, îmbunătăţind eficienţa la standarde internaţionale şi reducând, totodată, costurile pentru investitori.

"Posibilitatea de a accesa pieţele emergente printr-un sistem post-tranzacţionare consacrat la nivel internaţional este foarte atractivă pentru investitorii din întreaga lume. România face parte deja de mult timp din reţeaua noastră globală. Punând acum la dispoziţia investitorilor internaţionali acţiunile româneşti, Clearstream va aduce un plus de atractivitate pieţei, o creştere a cererii şi, astfel, o lichiditate sporită pentru acţiunile româneşti. Piaţa locală va beneficia de o gamă mai largă de surse de finanţare, care vor contribui la dezvoltarea ei ulterioară", a declarat Jan Willems, Head of Global Markets la Clearstream.

La rândul său, Silvia Buicănescu, CEO, Depozitarul Central, consideră că "reclasificarea statutului pieţei de capital din România, care va intra în vigoare în septembrie 2020, este o realizare îndelung aşteptată de investitori, intermediari şi alţi actori interesaţi".

"Creşterea interesului investitorilor pe care acest parteneriat urmează să o aducă, împreună cu noile listări la Bursa de Valori Bucureşti şi viitoarea schimbare a statutului pieţei, vor conduce la o creştere sănătoasă şi durabilă a pieţei de capital din România şi, în consecinţă, la consolidarea canalelor alternative de finanţare pentru economia românească", a afirmat Claudiu Cercel, directorul general adjunct al BRD Groupe Societe Generale, responsabil cu pieţele financiare.

Clearstream este prezent pe piaţa românească, oferind obligaţiuni guvernamentale şi municipale, din 2010. În mai 2020, a adăugat obligaţiunile corporative locale la infrastructura sa de ICSD şi îşi completează acum portofoliul cu acţiunile locale.

Depozitar central internaţional de valori mobiliare (ICSD) cu sediul central in Luxembourg, Clearstream, care face parte din grupul Deutsche Borse, furnizează infrastructura post-tranzacţională pentru piaţa eurobondurilor şi servicii pentru titluri pe 58 de pieţe din întreaga lume. Cu active de aproximativ 14 mii de miliarde de euro în custodie, Clearstream este una dintre cele mai mari firme de decontare şi custodie din lume pentru titluri interne şi internaţionale.

Depozitarul Central este instituţia care asigură infrastructura pieţei financiare din România, având rolul de operator pentru sistemul de decontare a valorilor mobiliare RoClear şi îndeplineşte funcţia de registru pentru societăţile pe acţiuni.

BRD - Groupe Societe Generale este a treia mare bancă din România după valoarea activelor.

loading...
Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO