BRD bate BCR la profit pe primul trimestru

30 04. 2012
brd_75484900

Rezultatul a fost „influenţat de menţinerea unui nivel ridicat al costului net al riscului, respectiv 337 milioane lei, în crestere cu 58% faţă de aceeasi perioadă a anului trecut“.

„Rezultatele primului trimestru reflectă o îmbunătăţire a activităţii comerciale a băncii, în special în ceea ce priveşte domeniul economisirii“, a declarat preşedintele-director general al BRD-Groupe Société Générale, Guy Poupet, încă în funcţie.

BRD se laudă cu o „îmbunătăţire vizibilă a raportului credite / depozite, care se situează sub nivelul de 100%“.  Venitul net bancar de 767 milioane lei este în crestere cu 6% faţă de primul trimestru al anului 2011, iar profitul se explică mai ales prin scăderea cu 2% a cheltuielilor operaţionale faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut“.

Totuşi, „calitatea activelor a continuat să fie afectată de persistenţa unui mediu economic dificil, cu impact direct asupra rezultatului net obţinut la sfârsitul primului trimestru“.

Volumul total al creditelor brute acordate clientelei este de 34,3 miliarde lei, cu circa 5% mai mare faţă de 31 martie 2011, crestere determinată în special de creditele pentru persoane fizice.

Volumul total al depozitelor clientelei înregistra la sfârsitul primului trimestru al anului 2012 o crestere de circa 8,1 % faţă de 31 martie 2011, ajungând la 31,6 miliarde lei.

Venitul net bancar a cunoscut o creştere de aproximativ 6% „pe fondul rezistenţei veniturilor din comisioane şi al unei creşteri a veniturilor nete din dobânzi, rezultat al unui volum de activitate comercială în creştere“, se mai spune în raportul BRD, trimis la Bursa de Valori Bucureşti.

De cealaltă parte, grupul BCR, cel mai mare de pe piaţă a înregistrat, în primul trimestru, „o pierdere netă după taxe şi interese minoritare” de 307,8 milioane lei (70,8 milioane euro), faţă de un profit net de 76,1 milioane lei (18,1 milioane euro) în T1 2011, potrivit unui raport al băncii. Oficialii BCR consideră că vinovate pentru pierderi sunt „cererea scăzută de credite, comprimarea marjelor dobânzilor şi presiunea concurenţială în creştere, care au afectat venitul din dobânzi” şi l-au redus la 750,4 milioane lei, în scădere cu 7,6% sau 120,8 milioane lei, în comparaţie anuală.