BRD se va împrumuta cu 3 miliarde de euro, prin emisiune de obligaţiuni

Acţionarii BRD  au aprobat astăzi un program de emitere de obligaţiuni prin care banca poate  să se împrumute cu 3 miliarde de euro de pe piaţa locală, ca şi de pe pieţele externe, în perioada 2012 - 2015. A mai fost probată numirea lui Paul Maymat ca administrator, acesta urmând să preia conducerea băncii de la 1 mai. Au mai fost validate bilanţul pe 2011 şi propunerile conducerii BRD de buget pe 2012 şi de distribuire de dividende în valoare de 116 milioane de lei, din profitul net din 2011, de 465 de milioane de lei.
Adrian N. Ionescu - joi, 26 apr. 2012, 12:48
BRD se va împrumuta cu 3 miliarde de euro, prin emisiune de obligaţiuni

BRD – Groupe Societe Generale va putea înfiinţa o entitate separată special pentru a face o parte din emisiunile de obligaţiuni. Alte entităţi din grupul BRD vor putea intra în program, caz în care emisiunile vor fi garantate de BRD.

Valoarea nominală a obligaţiunilor va putea varia între 1000 şi 100.000 echivalent euro.

Scadenţa fiecărei emisiuni va fi de 10 ani, iar rata dobânzii va putea fi variabilă, fixă, „indexată cu preţul unui element suport,  sau orice combinaţie a acestor“ variante, potrivit raportului BRD trimis la Bursă.

Frecvenţa cuponului (a plăţii dobânzii) nu este precizată, lăsându-se libertatea oricărui termen, nelimitându-se la cel lunar, trimestrial, semestrial sau anual.

BRD este a doua bancă din România, după BCR, care are un program propriu de finanţare pe termen mediu de pe pieţele externe în scopul diminuării dependenţei de creditele de la banca-mamă.

Consiliul de administraţie al BRD aprobase deja programul-cadru de finanţare de tipul MTN (Medium Term Notes, titluri pe termen mediu, n.r.), obligaţiunile urmând să fie emise în orice valută, pe pieţe care vor fi stabilite ulterior, în colaborare cu divizia de specialitate a băncii-mamă, SocGen Corporate&Investment Banking.

Dividendul brut pe acţiune va fi de 0,1669 lei, totalul sumelor distribuite astfel fiind de 116 milioane de lei, adică un sfert din profitul net din 2011, de 465 de milioane de lei. Toate aceste sume sunt cu 7% mai mici decât anul trecut. Dividendele vor fi plătite în termen de 2 luni.

BRD îşi propune să ajungă în 2012 la depozite atrase cu 6 – 7% mai mari decât în 2011 (30,38 miliarde de lei), şi să dea credite cu 4 – 5% mai mari faţă de cele de 34,34 miliarde de lei de anul trecut.

Profitul brut operaţional ar urma să crească aproximativ cu 5 – 6% faţă de  cele 1808 milioane de lei de anul trecut.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Grindeanu: Noul terminal RO-RO din Portul Constanţa va fi inaugurat pe 15 mai
Noul terminal RO-RO (roll-on/roll-off) din Portul Constanţa va fi inaugurat pe data de 15 mai, a anunţat, vineri, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, pe pagina sa......
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
S&P a retrogradat Israelul din cauza riscurilor geopolitice ridicate
Agenţia de evaluare financiară S&P Global Ratings a coborât, vineri, ratingul Israelului, de la "AA minus" până la "A ...
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
CIA avertizează că Ucraina poate pierde războiul anul acesta, fără un nou ajutor militar
Directorul Agenţiei Centrale de Informaţii (CIA), William Burns, a avertizat joi că Ucraina ar putea pierde războiul ...
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Bitcoin Halving 2024: Tot ce trebuie să știi
Explorăm impactul reducerii recompenselor pentru minerit, proiecțiile experților privind prețul Bitcoin după halvingul ...