BREXIT Ce se întâmplă cu cetăţenii UE, inclusiv românii, care trăiesc în Marea Britanie

Economica.net
12 07. 2016
maxresdefault_1_40148400

„Decizia privind declanşarea Articolului 50 (al Tratatului de la Lisabona – n.r.) şi începerea procesului oficial de ieşire din UE aparţine viitorului prim ministru. Marea Britanie rămâne în UE în timpul desfăşurării acestui proces, până când negocierile prevăzute la Articolul 50 vor fi finalizate”, se arată într-un comunicat publicat de guvernul Marii Britanii.

„Atunci când vom ieşi din UE, ne aşteptăm ca statutul legal al cetăţenilor UE care trăiesc în UK, şi cel al cetăţenilor britanici care trăiesc în state UE, vor fi protejate adecvat”.

Oficialii UE au declarat în repetate rânduri, după referendumul din 23 iunie, că accesul companiilor şi băncilor britanice la piaţa unică internă europeană nu este posibil fără acceptarea dreptului la liberă circulaţie, inclusiv a persoanelor.

„Guvernul recunoaşte şi preţuieşte contribuţia importantă a cetăţenilor din UE şi a altor cetăţeni străini care lucrează, învaţă şi trăiesc în Marea Britanie”, se arată în comunicatul guvernului de la Londra.

Ce spune guvernul UK despre drepturile cetăţenilor altor state UE care trăiesc acolo

Cetăţenii altor state UE care trăiesc de cel puţin cinci ani în Marea Britanie, cu forme legale, primesc automat drept permanent de rezidenţă, conform legislaţiei europene. Nu trebuie să se înregistreze sau să obţină vreo documentaţie pentru a-şi asigura acest statut, se spune în comunicat. Cei care trăiesc în Marea Britanie cu forme legale de cel puţin şase ani au opţiunea să aplice pentru cetăţenie. Documentaţia, aici.

Cei care trăiesc în UK de mai puţin de cinci ani au în continuare dreptul de şedere, conform legislaţiei europene.

Membrii familiilor cetăţenilor UE care nu au ei înşişi cetăţenie europeană trebuie să aplice pentru un permis de şedere dacă vor să intre în Marea Britanie, şi nu au obţinut documentaţie de şedere de la alt stat membru, conform legislaţiei europene.

Cetăţenii irlandezi continuă să se bucure, în mare, de aceleaşi drepturi ca britanicii. Pentru croaţi, care au intrat în UE în 2013, este necesară obţinerea unui certificat de înregistrare de la autorităţile britanice pentru a lucra în UK.