British Petroleum depune plângere împotriva EPA pentru excluderea de la contracte federale

Grupul petrolier britanic British Petroleum (BP) a depus o plângere împotriva Agenţiei americane pentru Protecţia Mediului (EPA), acuzând-o că l-a exclus abuziv de la atribuirea unor contracte federale după deversarea de petrol în Golful Mexic, în 2010, relatează AFP.
Economica.net - mie, 14 aug. 2013, 11:26
British Petroleum depune plângere împotriva EPA pentru excluderea de la contracte federale

Potrivit acestei plângeri, depusă luni şi consultată marţi, BB intenţionează să „conteste deciziile EPA din 28 noiembrie 2012, 4 ianuarie 2013” şi 1 februarie 2013, care exclud „participarea (companiei) la orice nouă atribuire de contracte federale”.

„BP întreţine relaţii de afaceri îndelungate cu administraţia federală americană. Este unul dintre cei mai mari angajatori şi investitori privaţi ai ţării” şi „principalul producător de petrol şi gaze în apele adânci ale Golfului Mexic în cadrul unor contracte federale”, afirmă grupul în plângerea sa.

De asemenea, BP este „unul dintre cei mai importanţi furnizori de carburant ai administraţiei pe teritoriul naţional şi în străinătate”, potrivit acesteri plângeri.

„La mai mult de doi ani şi jumătate de la accidentul de pe (platforma petrolieră) Deepwater Horizon”, operată de BP şi care a explodat, apoi s-a scufundat în aprilie 2010, provocând cea mai mare deversare de petrol din ţară, „administraţia a continuat să cumpere carburant de la BP, şi (…) a apreciat în repetate rânduri că BP este un furnizor guvernamental responsabil”.

BP a solicitat tribunalului să evalueze excluderea „represivă, excesivă, arbitrară şi capricioasă” impusă de EPA, şi să o declare „nulă şi fără substanţă”. De asemenea, grupul cere o indemnizaţie „justă” şi o rambursare a cheltuielilor pentru serviciile avocaţilor.

EPA a explicat la sfârşitul lui noiembrie decizia sa de a exclude temporar BP de la atribuirea noilor contracte federale, din cauza unei „lipse de integritatea profesională a BP” în timpul exploziei de pe platformă, situată la 80 de kilometri în largul coastei New Orleans. Totodată, BP a acceptat printr-un acord cu autorităţile americane, să se declare „vinovat” pentru deversarea de petrol şi să plătească o amendă în valoare de aproximativ 4,5 miliarde de dolari.

Interzicerea de a mai primi contracte federale împiedică BP să obţină din partea Guvernului american noi acorduri de concesiune pentru extragerea petrolului din Golful Mexic.

Te-ar mai putea interesa și
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă, afectată de secetă în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia şi local în Transilvania
Cultura grâului de toamnă este afectată de secetă pedologică moderată şi puternică în Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, precum şi local în estul şi sudul Transilvaniei, potrivit......
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare a preţurilor
Franţa cere retailerilor să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere corespunzătoare ...
Retailerii francezi vor trebui să notifice cumpărătorii cu privire la reducerea dimensiunii produselor fără o reducere ...
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Geely vinde acţiuni Volvo în valoare de 1,32 miliarde de dolari
Acţiunile producătorului suedez de camioane Volvo AB au scăzut vineri cu 5,9%, după ce grupul chinez Geely şi-a vândut ...
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
BCE va ordona UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia
Banca Centrală Europeană urmează să ordone grupului bancar italian UniCredit să îşi reducă afacerile cu Rusia, pe ...