Broker Cluj îşi creditează companiile din portofoliu aflate în suferinţă

Singura casă de brokeraj listată la bursă, SSIF Broker Cluj, a dat un credit de capital de lucru companiei clujene Napochim, pentru ca aceasta să-şi plătească din datorii şi să-şi cumpăre materie primă, potrivit oficialilor săi.
Adrian N. Ionescu - lun, 02 apr. 2012, 11:12
Broker Cluj îşi creditează companiile din portofoliu aflate în suferinţă

Suma împrumutată de Broker Cluj este de aproape 400.000 de lei (387.484 lei, la care se adaugă dobânda de referinţă a BNR), potrivit unui raport trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), unde casa de brokeraj este listată.

De altfel, SSIF Broker va contribui cu circa 1 milion de lei la majorarea de capital pe care acţionarii Napochim urmează s-o aprobe pe 26 aprilie.

Tododată, Napochim are nevoie de aprobarea prelungirii liniilor de creditare pentru anul 2012 – 2013 în valoare de aproapere 3 milioane de lei si 362.000 euro, a căror garantarea se va face cu ipoteci asupra activelor societăţii.

Napochim produce materiale de mase plastice şi are o valoare de piaţă de 6,3 milioane de lei (capitalizare = preţ acţiune x număr total de acţiuni) şi a avut afaceri de 11 milioane de lei, cu pierderi de 4 milioane, anul trecut.

Compania plănuieşte intrarea pe piaţa imobiliară cu un ansamblu rezidenţial în centrul Clujului, potrivit lui Grigoer Chiş, directorul general al SSIF Broker.

SSIF Broker, împreună cu Anton Ionescu, unul dintre administratorii săi, are peste 31% din acţiunile Napochim (simbol bursier NACH), care se tranzacţionează pe piaţa Rasdaq a BVB.

Alte pachete semnificative mai sunt deţinute de alţi doi oameni de afaceri Pitic Mihai-Dan (peste 6%) şi Cionca Andrei Valentin (peste 17%) şi de firma Consultanţă Andrei&Andrei SRL (5,5%).

Casa de brokeraj clujeană este al 10-lea cel mai mare intermediar de la bursă (incluzând şi băncile), cu tranzacţii în valoare de peste 216 milioane de lei pe primele trei luni ale anului.

SSIF Broker a înregistrat pierderi de 15,4 milioane de lei anul trecut, mai ales ca urmare a condiţiilor nefavorabile de piaţă, care i-au îndepărtat pe investitorii la bursă, în general.

SSIF Broker mai este cunoscută pe piaţă şi ca un investitor instituţional cu un portofoliu în valoare de peste 54 de milioane de lei.

Jumătate din portodoliu sunt pachete de acţiuni de peste 5% din capitalul companiilor respective (ca în cazul Napochim), iar cealaltă jumătate în pachete minoritare de sub 5%.

Brokerii clujeni au peste 16 milioane de lei şi în acţiunile unor companii nelistate la Bursă.

SSIF Broker a înregistrat pierderi financiare de 6,9 milioane lei, din cauza constituirii unor provizioane suplimentare de 11,8 milioane lei, pentru deprecierea activelor financiare din portofoliul SSIF Broker SA în contextul evoluţiei negative a pieţei bursiere în a II-a jumătate a anului 2011.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Justiția ucraineană a decis confiscarea unor active în valoare de 420 de milioane de dolari aparținând oligarhului rus Mihail Fridman
Justiția ucraineană a decis confiscarea unor active în valoare de 420 de milioane de dolari aparținând oligarhului rus ...
Un tribunal ucrainean a decis luni confiscarea unor active în valoare de 12,4 miliarde de grivne (420 de milioane de dolari) ale oligarhului rus Mihail Fridman, transmite Reuters, relatează......
Comisia Europeană propune noi norme financiare pentru consolidarea bugetului UE
Comisia Europeană propune noi norme financiare pentru consolidarea bugetului UE
Comisia Europeană a propus luni ajustări specifice ale normelor financiare ale Uniunii Europene, cunoscute sub denumirea ...
Profit net de aproape 268 de milioane de lei, în creștere cu 70%, realizat de Transgaz în primele trei luni din 2022
Profit net de aproape 268 de milioane de lei, în creștere cu 70%, realizat de Transgaz în primele trei luni din 2022
Societatea Naţională de Transport al Gazelor Naturale Transgaz a înregistrat în primul trimestru al acestui an un profit ...
Exporturile Gazprom spre statele din Europa au scăzut cu peste 25% de la începutul anului
Exporturile Gazprom spre statele din Europa au scăzut cu peste 25% de la începutul anului
Exporturile Gazprom în ţările din afara Comunităţii Statelor Independente (CIS) au scăzut cu 26,5% în perioada 1 ianuarie ...