Broker Cluj îşi creditează companiile din portofoliu aflate în suferinţă

Singura casă de brokeraj listată la bursă, SSIF Broker Cluj, a dat un credit de capital de lucru companiei clujene Napochim, pentru ca aceasta să-şi plătească din datorii şi să-şi cumpăre materie primă, potrivit oficialilor săi.
Adrian N. Ionescu - lun, 02 apr. 2012, 11:12
Broker Cluj îşi creditează companiile din portofoliu aflate în suferinţă

Suma împrumutată de Broker Cluj este de aproape 400.000 de lei (387.484 lei, la care se adaugă dobânda de referinţă a BNR), potrivit unui raport trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), unde casa de brokeraj este listată.

De altfel, SSIF Broker va contribui cu circa 1 milion de lei la majorarea de capital pe care acţionarii Napochim urmează s-o aprobe pe 26 aprilie.

Tododată, Napochim are nevoie de aprobarea prelungirii liniilor de creditare pentru anul 2012 – 2013 în valoare de aproapere 3 milioane de lei si 362.000 euro, a căror garantarea se va face cu ipoteci asupra activelor societăţii.

Napochim produce materiale de mase plastice şi are o valoare de piaţă de 6,3 milioane de lei (capitalizare = preţ acţiune x număr total de acţiuni) şi a avut afaceri de 11 milioane de lei, cu pierderi de 4 milioane, anul trecut.

Compania plănuieşte intrarea pe piaţa imobiliară cu un ansamblu rezidenţial în centrul Clujului, potrivit lui Grigoer Chiş, directorul general al SSIF Broker.

SSIF Broker, împreună cu Anton Ionescu, unul dintre administratorii săi, are peste 31% din acţiunile Napochim (simbol bursier NACH), care se tranzacţionează pe piaţa Rasdaq a BVB.

Alte pachete semnificative mai sunt deţinute de alţi doi oameni de afaceri Pitic Mihai-Dan (peste 6%) şi Cionca Andrei Valentin (peste 17%) şi de firma Consultanţă Andrei&Andrei SRL (5,5%).

Casa de brokeraj clujeană este al 10-lea cel mai mare intermediar de la bursă (incluzând şi băncile), cu tranzacţii în valoare de peste 216 milioane de lei pe primele trei luni ale anului.

SSIF Broker a înregistrat pierderi de 15,4 milioane de lei anul trecut, mai ales ca urmare a condiţiilor nefavorabile de piaţă, care i-au îndepărtat pe investitorii la bursă, în general.

SSIF Broker mai este cunoscută pe piaţă şi ca un investitor instituţional cu un portofoliu în valoare de peste 54 de milioane de lei.

Jumătate din portodoliu sunt pachete de acţiuni de peste 5% din capitalul companiilor respective (ca în cazul Napochim), iar cealaltă jumătate în pachete minoritare de sub 5%.

Brokerii clujeni au peste 16 milioane de lei şi în acţiunile unor companii nelistate la Bursă.

SSIF Broker a înregistrat pierderi financiare de 6,9 milioane lei, din cauza constituirii unor provizioane suplimentare de 11,8 milioane lei, pentru deprecierea activelor financiare din portofoliul SSIF Broker SA în contextul evoluţiei negative a pieţei bursiere în a II-a jumătate a anului 2011.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Ministerul Finanțelor: A doua ediție din acest an a programului de tilturi de stat Fidelis a doborât trei recorduri
Cea de-a doua ediţie din 2024 a programului de titluri de stat Fidelis a fost marcată de trei recorduri, respectiv cea mai mare sumă investită dintre toate cele 16 ediţii, cel mai mare număr de......
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de îngrijorare, inclusiv inflația
Șefa FMI Kristalina Georgieva: Economia mondială s-a dovedit surprinzător de rezilientă, dar există multe motive de ...
Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a afirmat joi că economia mondială s-a dovedit ...
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Congresul SUA ia din nou în discuție interzicerea TikTok
Camera Reprezentanţilor a Statelor Unite va examina din nou o propunere de lege ce prevede interzicerea TikTok în ţară ...
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze structura geografică
Generali anunță că se va reorganiza, grupul italian urmând să se concentreze pe două afaceri de bază și să eficientizeze ...
Cea mai mare companie italiană de asigurări, Generali, a anunţat joi că se reorganizează, concentrându-se pe două ...