Broker Cluj îşi creditează companiile din portofoliu aflate în suferinţă

Singura casă de brokeraj listată la bursă, SSIF Broker Cluj, a dat un credit de capital de lucru companiei clujene Napochim, pentru ca aceasta să-şi plătească din datorii şi să-şi cumpăre materie primă, potrivit oficialilor săi.
Adrian N. Ionescu - lun, 02 apr. 2012, 11:12
Broker Cluj îşi creditează companiile din portofoliu aflate în suferinţă

Suma împrumutată de Broker Cluj este de aproape 400.000 de lei (387.484 lei, la care se adaugă dobânda de referinţă a BNR), potrivit unui raport trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), unde casa de brokeraj este listată.

De altfel, SSIF Broker va contribui cu circa 1 milion de lei la majorarea de capital pe care acţionarii Napochim urmează s-o aprobe pe 26 aprilie.

Tododată, Napochim are nevoie de aprobarea prelungirii liniilor de creditare pentru anul 2012 – 2013 în valoare de aproapere 3 milioane de lei si 362.000 euro, a căror garantarea se va face cu ipoteci asupra activelor societăţii.

Napochim produce materiale de mase plastice şi are o valoare de piaţă de 6,3 milioane de lei (capitalizare = preţ acţiune x număr total de acţiuni) şi a avut afaceri de 11 milioane de lei, cu pierderi de 4 milioane, anul trecut.

Compania plănuieşte intrarea pe piaţa imobiliară cu un ansamblu rezidenţial în centrul Clujului, potrivit lui Grigoer Chiş, directorul general al SSIF Broker.

SSIF Broker, împreună cu Anton Ionescu, unul dintre administratorii săi, are peste 31% din acţiunile Napochim (simbol bursier NACH), care se tranzacţionează pe piaţa Rasdaq a BVB.

Alte pachete semnificative mai sunt deţinute de alţi doi oameni de afaceri Pitic Mihai-Dan (peste 6%) şi Cionca Andrei Valentin (peste 17%) şi de firma Consultanţă Andrei&Andrei SRL (5,5%).

Casa de brokeraj clujeană este al 10-lea cel mai mare intermediar de la bursă (incluzând şi băncile), cu tranzacţii în valoare de peste 216 milioane de lei pe primele trei luni ale anului.

SSIF Broker a înregistrat pierderi de 15,4 milioane de lei anul trecut, mai ales ca urmare a condiţiilor nefavorabile de piaţă, care i-au îndepărtat pe investitorii la bursă, în general.

SSIF Broker mai este cunoscută pe piaţă şi ca un investitor instituţional cu un portofoliu în valoare de peste 54 de milioane de lei.

Jumătate din portodoliu sunt pachete de acţiuni de peste 5% din capitalul companiilor respective (ca în cazul Napochim), iar cealaltă jumătate în pachete minoritare de sub 5%.

Brokerii clujeni au peste 16 milioane de lei şi în acţiunile unor companii nelistate la Bursă.

SSIF Broker a înregistrat pierderi financiare de 6,9 milioane lei, din cauza constituirii unor provizioane suplimentare de 11,8 milioane lei, pentru deprecierea activelor financiare din portofoliul SSIF Broker SA în contextul evoluţiei negative a pieţei bursiere în a II-a jumătate a anului 2011.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
Furnizorul de soluţii software Bento vrea să se listeze pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti
Furnizorul de soluţii software Bento vrea să se listeze pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti
Bento - Intellectually Curious, companie antreprenorială românească, specializată în dezvoltarea şi implementarea de ...
Taxa de cogenerare, plătită de toți consumatorii de electricitate în factură, va crește cu circa 50% – surse. Când vom resimți impactul
Taxa de cogenerare, plătită de toți consumatorii de electricitate în factură, va crește cu circa 50% – surse. ...
Contribuța de cogenerare, o taxă plătită de toți consumatorii de energie electrică direct în factură, pentru susținerea ...
Încă un record pentru ROBOR. Creşterile continuă – miercuri 20.10.2021
Încă un record pentru ROBOR. Creşterile continuă – miercuri 20.10.2021
ROBOR 3M creşte la 2,25%, cel mai mare nivel din iunie 2020 şi până acum. Şi indicele ROBOR 6M urcă şi atinge cea ...