Firmele de brokeraj, amenințate cu desfiinţarea din cauza scăderii pieței

Firma de brokeraj Carpatica Invest, a 9-a din 59 în topul celor mai mari valori de tranzacţii la Bursă , a fost avertizată de autoritatea pieței de capital, CNVM, că trebuie să-și convoace acționarii pentru a decide dacă o mai mențin în funcțiune. Firma de consultanță KTD Invest este într-o situație similară.
Adrian N. Ionescu - joi, 21 iun. 2012, 10:43
Firmele de brokeraj, amenințate cu desfiinţarea din cauza scăderii pieței

Firma de brokeraj Carpatica Invest din Sibiu este una dintre cele mai mari firme de brokeraj de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) , cu o cotă de piaţă de 3,61%, datorită tranzacţiilor de 336 de milioane de lei, pe primele 5 luni ale anului.

Majoritatea firmelor de brokeraj au cote de piaţă mai mici de 1 % şi abia supravieţuiesc.

Carpatica Invest este acum a 9-a din cele 59 firme de brokeraj de pe piaţă, iar anul trecut a fost a 8-a, cu tranzacţii de 829 de milioane, ceea ce nu a ferit-o de pierderi.

Din această cauză, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea pieţei de capital, a avertizat firma  sibiană că activele sale nete s-au diminuat anul trecut la mai puțin de jumătate din valoarea capitalului social.

În această situaţie, Carpatica Invest trebuie să își convoace acționarii pentru a decide măsurile de a evita dizolvarea, prevăzută de Legea 31 /1990 revizuită, se spune într-o ordonanţă a CNVM.

Acţionarul principal al Carpatica Invest este Banca Comercială Carpatica, cu peste 95% din acţiuni.

Din cauza deprecierii titlurilor şi instrumentelor financiare deţinute, cu peste 50% , până la 2,09 milioane de lei, activele nete ale firmei de brokeraj din Sibiu s-au diminuat în 2011 faţă de 2010 până sub 6 milioane de lei, la 31 decembrie 2011, potrivit bilanţului firmei.

Capitalul social al firmei este de peste 13 milioane de lei. Activele nete  reprezintă diferența dintre totalul activelor și totalul datoriilor.

Paradoxal, datoriile  firmei au crescut din cauza speranţelor clienţilor în revenirea pieţei. Avansurile încasate de la clienţi au crescut în 2011 de peste 3 ori, până la 10,7 milioane de lei.

Şi cifra de afaceri (veniturile din comisioane) a crescut cu 71% până la 5,14 milioane de lei. Pierderile au fost, însă,  de 3,9 milioane de lei, din cauza creşterii cu peste 50% a deprecierii portofoliului propriu, înregistrată la capitolul cheltuieli financiare.

 Într-o situaţie similară se află şi cea mai cunoscută firmă de consultanță de piaţă de capital, KTD Invest, care a pierdut mulţi clienţi din cauza turbulenţelor de pe piaţă.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea acțiunilor Apple a scăzut în contextul protestelor angajaților de la fabrica Foxconn din China, singura în care se produc modele premium de iPhone
Valoarea acțiunilor Apple a scăzut în contextul protestelor angajaților de la fabrica Foxconn din China, singura în ...
Uzina emblematică producătoare de iPhone-uri a Foxconn din China urmează să înregistreze o nouă reducere a livrărilor în noiembrie, după ultimele proteste ale lucrătorilor din această......
Elon Musk: Twitter va lansa săptămâna viitoare serviciul de cont verificat, cu bife colorate diferite
Elon Musk: Twitter va lansa săptămâna viitoare serviciul de cont verificat, cu bife colorate diferite
Elon Musk a anunțat vineri, într-un tweet, că Twitter va lansa serviciul de cont ”verificat” săptămâna viitoare, ...
Warren Buffett a donat acțiuni Berkshire Hathaway de peste 750 de milioane de dolari în ajunul Zilei Recunoștinței către patru fundații deținute de familia sa
Warren Buffett a donat acțiuni Berkshire Hathaway de peste 750 de milioane de dolari în ajunul Zilei Recunoștinței către ...
Warren Buffett a donat acţiuni Berkshire Hathaway de peste 750 de milioane de dolari, în ajunul Zilei Recunoştinţei, ...
Moscova respinge rezoluția Parlamentului European prin care Rusia este desemnată drept un stat sponsor al terorismului
Moscova respinge rezoluția Parlamentului European prin care Rusia este desemnată drept un stat sponsor al terorismului
Ministerul rus de Externe a denunţat vineri rezoluţia Parlamentului European care a calificat în cursul săptămânii ...