Firmele de brokeraj, amenințate cu desfiinţarea din cauza scăderii pieței

Firma de brokeraj Carpatica Invest, a 9-a din 59 în topul celor mai mari valori de tranzacţii la Bursă , a fost avertizată de autoritatea pieței de capital, CNVM, că trebuie să-și convoace acționarii pentru a decide dacă o mai mențin în funcțiune. Firma de consultanță KTD Invest este într-o situație similară.
Adrian N. Ionescu - joi, 21 iun. 2012, 10:43
Firmele de brokeraj, amenințate cu desfiinţarea din cauza scăderii pieței

Firma de brokeraj Carpatica Invest din Sibiu este una dintre cele mai mari firme de brokeraj de la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) , cu o cotă de piaţă de 3,61%, datorită tranzacţiilor de 336 de milioane de lei, pe primele 5 luni ale anului.

Majoritatea firmelor de brokeraj au cote de piaţă mai mici de 1 % şi abia supravieţuiesc.

Carpatica Invest este acum a 9-a din cele 59 firme de brokeraj de pe piaţă, iar anul trecut a fost a 8-a, cu tranzacţii de 829 de milioane, ceea ce nu a ferit-o de pierderi.

Din această cauză, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM), autoritatea pieţei de capital, a avertizat firma  sibiană că activele sale nete s-au diminuat anul trecut la mai puțin de jumătate din valoarea capitalului social.

În această situaţie, Carpatica Invest trebuie să își convoace acționarii pentru a decide măsurile de a evita dizolvarea, prevăzută de Legea 31 /1990 revizuită, se spune într-o ordonanţă a CNVM.

Acţionarul principal al Carpatica Invest este Banca Comercială Carpatica, cu peste 95% din acţiuni.

Din cauza deprecierii titlurilor şi instrumentelor financiare deţinute, cu peste 50% , până la 2,09 milioane de lei, activele nete ale firmei de brokeraj din Sibiu s-au diminuat în 2011 faţă de 2010 până sub 6 milioane de lei, la 31 decembrie 2011, potrivit bilanţului firmei.

Capitalul social al firmei este de peste 13 milioane de lei. Activele nete  reprezintă diferența dintre totalul activelor și totalul datoriilor.

Paradoxal, datoriile  firmei au crescut din cauza speranţelor clienţilor în revenirea pieţei. Avansurile încasate de la clienţi au crescut în 2011 de peste 3 ori, până la 10,7 milioane de lei.

Şi cifra de afaceri (veniturile din comisioane) a crescut cu 71% până la 5,14 milioane de lei. Pierderile au fost, însă,  de 3,9 milioane de lei, din cauza creşterii cu peste 50% a deprecierii portofoliului propriu, înregistrată la capitolul cheltuieli financiare.

 Într-o situaţie similară se află şi cea mai cunoscută firmă de consultanță de piaţă de capital, KTD Invest, care a pierdut mulţi clienţi din cauza turbulenţelor de pe piaţă.

 

 

Te-ar mai putea interesa și
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor de mașini electrice
Valoarea de piață a gigantului energetic ExxonMobil a depășit-o pe cea a Tesla, ca urmare a încetinirii vânzărilor ...
Pentru prima dată în mai mult de un an, valoarea de piaţă a grupului petrolier american ExxonMobil Corp. a depăşit-o pe cea a Tesla Inc., pe fondul încetinirii vânzărilor de automobile......
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere (Video)
Marcel Boloș: În ultimul an, agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă ...
Agenţiile ne-au reconfirmat ratingul suveran şi perspectiva stabilă, dar asta nu înseamnă că nu există loc de creştere, ...
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Ieftinire a carburanților, azi. Benzina și motorina au ajuns să coste aprope la fel în benzinării
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a redus azi prețul motorinei și a menținut prețul ...
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Taipeiul anunță că a detectat 21 de avioane militare chineze în jurul Insulei Taiwan
Douăzeci şi unu de avioane militare chineze au fost detectate în jurul Insulei Taiwan începând cu ora locală 8.15 (0.15 ...