Brokerii ar vrea ca Bursa din Londra să o preia pe cea din Bucureşti. Mai mult decât cea din Viena

Pentru Bursa de Valori Bucureşti (BVB), o alianţă cu Bursa din Londra (LSE) ar fi mai avantajoasă decât cu cea din Viena, cu cea din Varşovia sau cu eventualul rezultat al fuziunii acestora, potrivit lui Dan Paul, preşedintele Asociaţiei Brokerilor.
Adrian N. Ionescu - joi, 18 apr. 2013, 11:36
Brokerii ar vrea ca Bursa din Londra să o preia pe cea din Bucureşti. Mai mult decât cea din Viena

„Nu mi se pare imposibilă o alianţă cu LSE (London Stock Exchange, n.r) şi, mai degrabă,  o văd mai avantajoasă decât una cu Bursa din Viena”, a declarat astăzi Dan Paul la o conferinţă a Asociaţiei Brokerilor (AB).

„Dacă ar fi să joc fotbal, mi-ar plăcea să joc în Liga Campionilor şi nu într-o divizie inferioară, la Manchester United, şi nu la Rapid Viena”, a adăugat preşedintele AB, care este şi  membru în consiliul de administraţie al Bursei de Valori Bucureşti (BVB).

Pe de altă parte, „colaborarea Bursei din Londra , cu BVB ar putea accelera listările companiilor de stat la Bucureşti”, a explicat ulterior Dan Paul, pentru ECONOMICA.NET.

Ca urmare a colaborării BVB – LSE, în circa doi ani, România ar putea fi promovată din categoria pieţelor de capital „de frontieră” în cea a celor „emergente”.

Valoarea tranzacţiilor pe pieţele emergente este de o mie de ori mai mare decât pe cele „de frontieră”, potrivit oficalului bursei.

„Astfel companiile listate la BVB ar atrage mai mult atenţia marilor investitori insituţionali, preţul acţiunilor va creşte, statul ar câştiga mai mult din ofertele publice, iar oficialii guvernamentali vor avea un motiv în plus să decidă noi listări ale companiilor de stat”, a mai spus preşedintele Asociaţiei Brokerilor.

Bursa din Londra are în plan lansarea unor variante locale ale celebrului indice indice FTSE (Footsie) din care să facă parte companiile româneşti listate la BVB. Noi indici din familia Footsie ar spori vizibilitatea pieţei autohtone.

Perspective

O eventuală preluare a Bursei din Bucureşti este, însă, legal imposibilă, deocamdată, pentru că legea limitează la 5% deţinerea de acţiuni de către un investitor.

„Asociaţia Brokerilor a pledat deja pentru eliminarea acestui prag”, a spus Dan Paul.

Chestiunea fuziunii cu burse mai mari nu este de actualitate, în opinia personală a lui Stere Farmache, fostul preşedinte al BVB şi acum membrual consiliului de administraţie.

„Mai întâi să ne dezvoltăm , ca urmare a listărilor statului şi apoi, când vom avea un cuvânt mai greu de spus, vom vedea”, a declarat Stere Farmache, dorind să clarifice poziţia sa în legătură cu temerile că o eventuală fuziunje dintre bursele din Viena şi Varşovia ar pune în dificultate pe cea din Bucureşti.

Mai mult, „nu am văzut progrese remarcabile ale burselor preluate de Bursa din Viena  la Praga, Budapesta şi Ljubljana, după momentul fuziunii”, a mai spus Stere Farmache.

Te-ar mai putea interesa și
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase pasaje pietonale în Ilfov
Două companii românești au câștigat contractele de realizare a studiilor de fezabilitate pentru construirea a șase ...
Companiile TQM Management S.R.L. şi Like Consulting S.R.L. au fost desemnate câştigătoare ale licitaţiilor pentru elaborarea Studiilor de Fezabilitate (SF) şi a Proiectelor pentru Autorizarea......
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Magistrala 6 de metrou: A început execuția pereților mulați la viitoarele stații Expoziției și Aeroport Băneasa
Metrorex a prezentat miercuri imagini cu execuția primelor segmente de pereți mulați la Magistrala 6, realizate la viitoarele ...
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
”Portretul domnişoarei Lieser”, de Gustav Klimt, a fost vândut la licitație pentru 30 de milioane de euro
''Portretul domnişoarei Lieser'', de Gustav Klimt, tablou rămas neterminat din cauza morţii artistului austriac, a fost ...
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă nicăieri
Biden a promulgat legea care impune vânzarea TikTok către un investitor american. Șeful aplicației anunță că nu pleacă ...
Președintele american Joe Biden a promulgat astăzi legislația privind acordarea de ajutoare către Ucraina, Israel și ...