Brokerii de asigurări se opun plafonării comisionului de distribuție la un procent fix și cer aducerea acestuia la conditiile de piață din data de 28.02.2023

Uniunea Națională a Societăților de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR) se opune noului proiect de hotărâre de guvern privind stabilirea tarifelor de primă maxime pentru polițele RCA, principalele motive fiind îngrădirea concurenței și discriminarea distribuitorilor independenți în raport cu canalele de vânzări directe ale asigurătorilor, informează asociația prin intermediul unui comunicat transmis către Economica.net.
Ion Dobreanu - mar, 28 mart. 2023, 18:49
Brokerii de asigurări se opun plafonării comisionului de distribuție la un procent fix și cer aducerea acestuia la conditiile de piață din data de 28.02.2023

„Membrii UNSICAR înțeleg demersurile autorităților în direcția prevenirii eventualelor efecte negative asupra consumatorilor ca urmare a insolvenței Euroins România, dar măsura plafonării comisioanelor brokerilor la 8% nu este o soluție corectă pentru piața în care ne desfășurăm activitatea. Dupa cum se mentioneaza in proiect, singurul element care se plafoneaza in proiect este comisionul intermediarilor, restul elementelor fiind inghetate la pretul de piata.

În acest context, UNSICAR propune autorităților ca nivelul comisioanelor de distribuție aferente contractelor RCA să fie limitat la nivelul menționat în contractele de distribuție valabile între asigurători și distribuitori la data de 28.02.2023, pentru o perioada de 6 luni de la data intrării în vigoare a viitorului act normativ. Astfel, sarcina financiară și riscul măsurilor luate va fi suportat în mod egal de asigurători și intermediari”, se precizeazează în comunicatul transmis.

UNSICAR precizează că fără această modificare plafonarea prevăzută în proiect nu poate decât să adâncească situația dificilă în care se află piața de asigurări RCA. Brokerii consideră că proiectul de hotărâre care impune plafonarea ignoră aspecte esențiale legate de prevederi legislative deja existente și omite să evalueze impactul asupra pieței de intermediere de asigurări și asupra consumatorilor.

UNSICAR apreciază că propunerea plafonării comisionului încalcă articolul 16 din Constituția României privind egalitatea în drepturi, deoarece va transfera sarcina financiară aferentă măsurii de plafonare doar către intermediarii de asigurări, constituind totodată o veritabilă expropriere a veniturilor distribuitorilor de asigurări, fără o dreaptă și prealabilă despăgubire.

„Singura piata pe care exista concurenta intensa in industria de asigurari – piata de intermediare – risca sa ramana fara acest atribut, iar singurii care pierd sunt consumatorii, prin consecintele care se manifesta de obicei intr-o piata cu oferta scazuta. Practic, desi acuza lipsa de concurenta la nivelul asiguratorilor, autoritatile iau masuri pentru reducerea concurentei si la nivelul distribuitorilor.

Consideram ca o astfel de abordare nu este in beneficiul celor peste 8 milioane de clienti care folosesc serviciile brokerilor de asigurari si celor peste 40.000 de distribuitori licentiati in aceasta industrie.

De asemenea, propunerea va avea ca efect crearea unor condiții inegale de concurență, favorizând vânzările prin canalele directe ale asigurătorilor, care nu intră sub incidența viitoarei plafonării, în detrimentul canalelor de vânzare independente”, avertizeaz[ UNSICAR.

Asociația nu uită se menționeze că Ministerul Justiției a dat deja un aviz negativ pe proiectul de plafonare publicat anterior, instituția menționând că nivelul comisioanelor de distribuție reprezintă un aspect legat de politica comercială a operatorului economic.

În plus, Ministerul Justiției a arătat că propunerea plafonării tarifelor RCA și, implicit, a comisionului brokerilor trebuie adoptată doar prin act normativ de nivelul legii, nu prin hotărâre de guvern.

UNSICAR avertizează că în aceste condiții, dacă măsura plafonării tarifelor RCA va fi adoptată prin hotărâre de guvern, există riscul ca prevederile acesteia să fie declarate nelegale la un eventual control al instanței competente, cu consecința stabilirii unor obligații de plată în sarcina bugetului de stat și a afectării domeniilor de activitate vizate.

Totodată, există riscul declanșării procedurii de infringement împotriva României, în condițiile în care distribuția independentă de asigurări este o componentă esențială a pieței de asigurări, așa cum prevede și Considerentul 4 al Directivei (UE) 2016/97 a Parlamentului European și a Consiliului din 20 ianuarie 2016.

„Apreciem că o parte semnificativă a distribuitorilor nu va putea absorbi șocul pe care l-ar crea adoptarea proiectului de HG in aceasta forma, riscând, conform estimărilor UNSICAR, reducerea numărului de angajați sau parteneri implicați direct în activitatea de intermediere de asigurări, prin falimentul acestora sau pur și simplu renunțarea la desfășurarea acestei activități.

Reducerea masivă a distribuției independente va afecta semnificativ interesele consumatorilor de asigurări pe termen mediu și lung, mai ales în orașele și localitățile cu o populație sub 30.000 locuitori, prin restrângerea accesului la asigurări și la consultanța care însoțește produsele complexe.

Deloc neglijabil este și faptul că aceste zone acoperă peste 50% din populația României și sunt, de regulă, și cele cu acces redus la soluțiile de achiziție online, distribuția door-to-door fiind singura posibilitate de a avea acces la produse de asigurare”, se încheie comunicatul UNSICAR.

 

Despre UNSICAR

Uniunea Naţională a Societăţilor de Intermediere și Consultanță în Asigurări (UNSICAR), organizație înființată în anul 2000, reprezintă 80 de companii de brokeraj de asigurare, de regularizare daune și de pregătire profesională.

Cota membrilor UNSICAR totalizează peste 60% din piața de brokeraj de asigurare, care numără aproape 280 de intermediari.

Uniunea reprezintă interesele colective ale membrilor săi și colaborează cu instituţiile publice pe aspecte care privesc piaţa de brokeraj de asigurare și consumatorul de produse de asigurare.

Te-ar mai putea interesa și
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, după multe luni de negocieri în ceea ce priveşte realizarea Aeroportului......
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri ...
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...