Brokerii nu sunt interesaţi de intermedierea listării Aeroportului Timişoara

Ministerul Transporturilor nu a primit oferte de la brokeri pentru lisarea la bursă Aeroportului Traian Vuia din Timişoara nici la a doua licitaţie, organizată la patru luni de la prima încercare din acest an de a găsi un intermediar.
Economica.net - lun, 10 iun. 2013, 16:14
Brokerii nu sunt interesaţi de intermedierea listării Aeroportului Timişoara

Termenul de depunere a ofertelor a expirat luni, 10 iunie, la ora 12:00.

Lipsa de interes brokerilor este explicabilă prin valoarea mică a ofertei, având în vedere că pachetul de acţiuni scos la vânzare este de doar 5%. În plus, cheltuielile aferente pregătirii şi derulării operaţiunii sunt suportate de intermediar, astfel că este posibil ca acestea să fie mai mari decât încasările brokerului.

Raportat la valoarea acţiunilor deţinute de Fondul Proprietatea, oferta la Aeroportul Traian Vuia ar fi de aproximativ 1,6 milioane lei.

Ministerul Transporturilor a mai încercat să selecteze intermediari pentru listarea aeroportului şi în luna februarie, când a organizat o licitaţie pentru alegerea intermediarilor şi pentru Administraţia Porturilor Maritime şi aeroportul din Constanţa. Atunci statul a primit ofertă doar pentru intermedierea listării Administraţiei Porturilor Maritime, din partea casei de brokeraj Swiss Capital.

Listarea Administraţiei Porturilor Maritime era cea mai mare dintre cele trei oferte pe care statul intenţiona să le deruleze pentru vânzarea a câte 5% din acţiuni. Raportat la valoarea acţiunilor deţinute de Fondul Proprietatea, la acea dată oferta la Administraţia Portutilor Maritime era estimată la circa 17 milioane lei.

Ministerul Transporturilor a reluat în luna ianuarie procedurile pentru listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) a câte 5% din acţiunile deţinute la opt companii din portofoliu, operaţiune îngheţată la jumătatea anului 2010 din cauza crizei financiare.

Primele proceduri de listare au fost începute în 2007, cu intenţia să fie finalizate până la finele anului 2008, şi au fost parcurşi o câţiva paşi privind întocmirea şi aprobarea de către Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare a prospectelor preliminare de ofertă şi analiza interesului investitorilor.

Guvernul a decis, însă, în iunie 2010 ca procedurile să fie îngheţate până la sfârşitul anului 2012, apreciind că valoarea acţiunilor care ar fi urmat să fie tranzacţionate poate fi redusă de criza financiară.

Ministerul Transporturilor deţine 80% din acţiunile Aeroportului Traian Vuia, iar Fondul Proprietatea are diferenţa de 20%.

Te-ar mai putea interesa și
eMAG lansează Baby Shop cu peste 100.000 de produse, al 10-lea shop-in-shop lansat în ultimele 9 luni 
eMAG lansează Baby Shop cu peste 100.000 de produse, al 10-lea shop-in-shop lansat în ultimele 9 luni 
eMAG lansează Baby Shop, un nou shop-in-shop cu peste 100.000 de produse de puericultură, din care mai mult de jumătate beneficiază de livrare gratuită și rapidă prin Genius....
Carmolimp duce micii românești la New York. Brandul „Litălși” se lansează pe Broadway
Carmolimp duce micii românești la New York. Brandul „Litălși” se lansează pe Broadway
Compania brașoveană Carmolimp a investit peste 1,5 milioane de euro în dezvoltarea gamei de mici „Litălși” – un ...
Cum arăta Profi înainte de a fi preluat de către Mega Image. Compania și-a înjumătățit creșterea față de 2022 și a ajuns la aproximativ 13 miliarde de lei cifră de afaceri
Cum arăta Profi înainte de a fi preluat de către Mega Image. Compania și-a înjumătățit creșterea față de 2022 ...
Profi Rom Food, compania cu cea mai extinsă rețea de magazine proprii și partenere din țară, se apropie de pragul de ...
International Work Finder a avut afaceri de peste 12 milioane de euro în 2023. A adus circa 2.500 de străini la muncă în România anul trecut
International Work Finder a avut afaceri de peste 12 milioane de euro în 2023. A adus circa 2.500 de străini la muncă ...
International Work Finder, firmă de recrutare cu precădere a angajaţilor din afara UE, a închis anul 2023 cu o cifră ...