Brokerii: Schimbarea guvernului va afecta leul. Bursa sfidează evenimentele politice

Nu toţi brokerii de la Bursa din Bucureşti cred că Banca Naţională va apăra prea mult nivelurile actuale ale cursului valutar, dar sunt de acord că piaţa de capital răspunde „pieţei politice“ cu aceeaşi monedă a nepăsării cu care, în mod tradiţional, a fost tratată de către politicieni. Totuşi, piaţa speră că noul guvern va continua programul de listări de mari companii de stat.
Adrian N. Ionescu - mie, 02 mai 2012, 20:57
Brokerii: Schimbarea guvernului va afecta leul. Bursa sfidează evenimentele politice

„Cred că piaţa valutară, sub supravegherea Băncii Naţionale,  va reveni la echilibrul de dinainte de schimbarea Guvernului. Euro va reveni şi el sub 4,4 lei, şi se va reorienta spre nivelurile anterioare schimbării “, a declarat, pentru ECONOMICA.NET, Mihai Chişu, broker la IFB Finwest, o companie de brokeraj de top 10.

Pe de altă parte, alţi brokeri cred că „deprecierea leului este iminentă“, pentru că nu văd cu ochi buni „măsurile populiste anunţate. Mediul de afaceri se aştepta mai degrabă la o reducere a CAS, cu efecte mai bune asupra economiei. Reîntregirile de salarii nu vor diminua deficitele externe ale ţării, care presează asupra cursului. Nu sunt bune datele ce vin din restul Europei, de care economia noastră depinde îmn proporţie de pesrte 50%“, a declarat la rândul său, Nicolae Gherguş, directorul general al casei de brokeraj Confident Invest, una dintre cele mai mari firme de retail de pe piaţă.

„Nu cred că Banca Naţională va putea face mai mult decât  să limiteze proproţiile „pagubei“, a adăugat Gherguş.

Programul de listări de mari companii de stat al guvernului debarcat săptămâna trecută va continua, mai degrabă în virtutea acordului cu FMI. Totuşi, brokerii îşi iau o marjă de siguranţă şi nu pariază.

„Nu cred că trebuie să ne facem foarte mari griji (s.n.) pentru listări, pentru că şi acest guvern este legat de acordul cu FMI“, a adăugat Mihai Chişu de la IFB Finwest. Mai ales că noul guvern nu vrea să supere oficialii instituţiei internaţionale, acum că are nevoie ca aceştia să accepte tacit relaxarea bugetară obişnuită lunilor preelectorale.

Mai sceptic, Nicolae Gherguş vede „mai multă incertitudine. Guvernul nou este un guvern de stânga-dreapta, de la care nu ştii la ce să te aştepţi“.

„Legăturile dintre piaţa de capital şi, ca să zic aşa, piaţa politică, sunt foarte slabe şi de aceea reacţiile Bursei la schimbarea Guvernului au fost palide, cu toate că ar fi fost normal să fie puternice, cum au fost în cazul cursului. Dar se pare că aşa cum politicienii au ignorat piaţa de capital din România şi aceasta răspunde asemănător“, spune Mihai Chişu.

Brokerii acuză de obicei lipsa de interes a politicienilor faţă de contribuţia pieţei de capital la dezvoltarea economiei. „Ei trebuie să înţeleagă eficienţa investiţiei lor în piaţă, că atenţia pe care o acordă acesteia, respectând măcar programele începute, dar chiar sprijinindu-le fie şi numai câteva luni, le va aduce beneficii uriaşe în anii viitori. S-ar putea spune că politicienii se deschid publicului şi nu îi întorc spatele, preocupaţi numai de diferitele tipuri de comisioane“. a conchis Mihai Chişu.

„Uitaţi-vă cum a închis piaţa azi (miecuri, n.r.). O scădere de 0,34 % ( a indicelui BET al Bursei de Valori Bucureşti, n.r.) înseamnă o reacţie neutră. Nu prea îi pasă pieţei de guvern. De ce i-ar păsa de nişte miniştri pe termen scurt, de „stânga – dreapta“, subliniază directorul de la Confident Invest.

 

Te-ar mai putea interesa și
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Ghiţă, SNN: Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică
Proiectul SMR din România va beneficia de cel mai înalt nivel de securitate nucleară şi robusteţe tehnologică, a declarat directorul general al societăţii Nuclearelectrica, Cosmin Ghiţă,......
Parlamentul European a adoptat un plan de şase miliarde de euro pentru Balcani
Parlamentul European a adoptat un plan de şase miliarde de euro pentru Balcani
Parlamentul European a adoptat miercuri planul de creştere de şase miliarde de euro pentru Balcani anunţat în toamnă, ...
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – între 2.500 şi 4.000 euro – Sorin Roibu, Managing Partner la firma de recrutare Arthur Hunt România INTERVIU
Managerii de HR – recrutaţi cu salarii nete lunare între 3.000 şi 5.000 euro, iar Managerii de Logistică – ...
"În general, la o schimbare de job a middle managerilor, creșterea ajunge, în medie, la 10-15%. În cazul în care este ...
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Grupul polonez Marex, cu afaceri în tratarea apelor uzate, intră în România
Marex Technology DOO Belgrade, filiala sârbească a grupului polonez care activează pe piața soluțiilor de epurare a ...