Bruxelles-ul a inițiat procedurile împotriva României și a încă șapte state, pentru că nu au anulat tratatele bilaterale cu alte țări UE

Comisia Europeană a decis să iniţieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva Austriei, Suediei, Belgiei, Luxemburgului, Portugaliei, României şi Italiei pentru că nu au eliminat cu eficacitate din ordinea lor juridică tratatele bilaterale de investiţii intra-UE (TBI) la care sunt părţi contractante, astfel încât acestea să nu mai producă efecte juridice, informează un comunicat al Executivului comunitar.
AGERPRES - joi, 02 dec. 2021, 20:59
Bruxelles-ul a inițiat procedurile împotriva României și a încă șapte state, pentru că nu au anulat tratatele bilaterale cu alte țări UE

Comisia şi-a menţinut vechea sa poziţie potrivit căreia TBI-urile între statele membre ale UE constituie un sistem de tratate paralele care se suprapun şi intră în conflict cu dreptul Uniunii, împiedicând astfel aplicarea deplină a acestuia. În urma hotărârii Curţii de Justiţie a Uniunii Europene în cauza Achmea, toate statele membre s-au angajat în 2019 să pună capăt TBI-urilor lor intra-UE într-un mod coordonat, fie prin intermediul unor acorduri multilaterale, fie al unor rezilieri bilaterale rapide”, se menţionează în comunicat.

Astfel, Comisia constată că Austria şi Suedia nu au semnat acordul multilateral cu alte state membre şi nu au finalizat rezilierea bilaterală a TBI-urilor lor intra-UE.

Între timp, Belgia, Luxemburg, Portugalia, România şi Italia au semnat acordul multilateral în mai 2020, dar nu şi-au finalizat încă procesul de ratificare, necesar pentru a asigura securitatea juridică pentru investitori şi întreprinderi.

Comisia îndeamnă statele membre menţionate să ia de urgenţă toate măsurile necesare pentru a scoate TBI-urile intra-UE din ordinea lor juridică, având în vedere incompatibilitatea acestora cu dreptul Uniunii. În absenţa unui răspuns satisfăcător din partea acestora în termen de două luni, Comisia poate decide să trimită avize motivate.

Comisia a trimis joi un aviz motivat complementar Suediei pentru că nu s-a asigurat cu eficacitate că Tratatul său bilateral de investiţii (TBI) încheiat cu România încetează să mai producă efecte juridice. Deşi Suedia a eliminat TBI din ordinea sa juridică în mod formal şi fără echivoc prin intermediul unui acord reciproc cu România, aceasta nu a reuşit să asigure nivelul necesar de securitate juridică pentru investitori şi întreprinderi, deoarece nu a eliminat în practică toate efectele juridice pe care le-a produs TBI de la apariţia pentru prima dată a incompatibilităţii sale cu dreptul Uniunii.

Acest lucru a permis tribunalelor arbitrale să îşi exprime propria opinie cu privire la validitatea TBI, confirmând până în prezent aplicabilitatea acestuia şi acceptând competenţa în temeiul dispoziţiilor sale. Comisia îndeamnă Suedia să ia toate măsurile necesare pentru a se asigura că TBI cu România încetează să producă efecte juridice, având în vedere incompatibilitatea TBI cu dreptul Uniunii. În absenţa unui răspuns satisfăcător din partea Suediei în următoarele două luni, Comisia poate decide să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la acest caz.

Prin pachetul său lunar de decizii în constatarea neîndeplinirii obligaţiilor, Comisia Europeană urmăreşte acţionarea în justiţie a statelor membre care nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce le revin în temeiul legislaţiei UE. Aceste decizii, care vizează diverse sectoare şi domenii de politică ale UE, au scopul de a asigura aplicarea corespunzătoare a legislaţiei UE, în beneficiul cetăţenilor şi al întreprinderilor.

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
De luni, 17 ianuarie, începe al doilea semsetru şcolar. Când sunt următoarele vacanţe
De luni, 17 ianuarie, începe al doilea semsetru şcolar. Când sunt următoarele vacanţe
Cel de-al doilea semestru al anului şcolar 2021 - 2022 începe luni şi va avea 20 de săptămâni. Vacanţa de Paşte va ...
Coronavirus, GCS: 474 pacienţi internaţi la ATI, din care 13 sunt copii
Coronavirus, GCS: 474 pacienţi internaţi la ATI, din care 13 sunt copii
Un număr de 3.647 de persoane infectate cu SARS-CoV-2 sunt internate în unităţile sanitare din ţară, dintre care 286 ...
Coronavirus, GCS: 3.123 de amenzi aplicate în ultimele 24 de ore
Coronavirus, GCS: 3.123 de amenzi aplicate în ultimele 24 de ore
Poliţiştii şi jandarmii au aplicat, sâmbătă, 3.123 de sancţiuni contravenţionale, în valoare totală de 638.775 ...