Bruxelles-ul a răspuns Guvernului: Petrom nu trebuie să plătească taxa de solidaritate, ANAF va verifica cifrele companiei – surse

Guvernul României a primit de la Comisia Europeană răspunsul la solicitarea de clarificări legate de cum a impus taxa de solidaritate de 60% pe profitul companiilor petroliere, iar din ea rezultă că OMV Petrom, compania care ar fi urmat să fie cea mai afectată de această taxă, nu trebuie să o plătească. ANAF va face verificările.
Mihai Nicuţ - mar, 31 ian. 2023, 09:05
Bruxelles-ul a răspuns Guvernului: Petrom nu trebuie să plătească taxa de solidaritate, ANAF va verifica cifrele companiei – surse

Răspunsul Comisiei Europene a fost transmis Ministerului de Finanțe, potrivit unor surse oficiale. Comisia arată că acele coduri CAEN incluse în OUG-ul care a transpus în legislația națională regulamentul european respectă peevederile regulamentului ceaa ce, potrivit surselor noastre, înseamnă că “dacă Petrom are cifra de afaceri așa cum scrie în regulament, plătește taxa, dacă nu, nu”. Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) va verifica compania dacă se înscrie prevederilor din regulament sau nu, adică dacă va plăti taxa sau nu.

Așadar, din scrisoare se înțelege că, dacă și în uma verfificărilor care vot fi făcute de ANAF se va confirma că Petrom a realizat, în 2022, mai puțin de 75% din cifra de afaceri din cele trei arii supuse taxării, respectiv extracția de petrol, extracția de gaze și rafinarea petrolului, nu va plăti taxa.

Petrom, cel mai mare producător de țiței și gaze din România, a anunțat investitorii că nu va plăti taxa de solidaritate impusă de Guvernul României în ultimele zile ale anului trecut. Compania spune că nu intră în sfera de aplicare a taxei în acest an.

“Regulamentul UE 1854/2022, care a introdus o contributie de solidaritate cu caracter temporar, a fost transpus in legislatia romaneasca prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 186 publicata in data de 29 decembrie 2022. In baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 si a prevederilor acestei ordonante de urgenta, ne asteptam ca OMV Petrom sa nu intre in scopul acestei contributii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, avand sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extractia titeiului, extractia gazelor naturale, extractia huilei si fabricarea produselor obtinute din rafinarea petrolului.

Pentru primele 9 luni ale anului 2022, OMV Petrom a achitat deja catre Bugetul de Stat al Romaniei redevente, impozite suplimentare si alte contributii specifice industriei de aproximativ 5,2 mld lei, la care se adauga aproximativ 1,6 mld lei impozit pe profit. In total, pentru primele 9 luni ale anului 2022, acestea reprezinta aproximativ 60% din profitul brut inainte de impozitare si au crescut de peste 6 ori fata de aceeasi perioada a anului precedent. Rezultatele financiare preliminare aferente anului 2022 si trimestrului IV 2022 vor fi publicate pe 2 februarie 2023”.

Ulterior, oficialii români au trimi Comisiei o scrisoare în care cereau clarificări legate de regulamentul europan și de transpunerea lui în legslația națională. Încă dinainte de a primi răspunsul Comisiei, ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, s-a declarat convins că Petrom va plăti taxa de solidaritate, spunând că „toată lumea va plăti solidar costul crescut al vieţii”.

Petrom își va anunța rezultatele financiare preliminare joi, și este posibil să raporteze pentru anul 2022 un profit net de peste două miliarde de euro, cel mai mare înregistrat vreodată de o companie în România.

La finele anului trecut, Guvernul României a aprobat transpunerea Regulamentului de impozitare a profiturilor excepționale ale companiilor din energie, în urma măsurii urmând să fie încasaţi într-un fond special 3,9 miliarde de lei. Potrivit actului normativ, societăţile comerciale care desfăşoară activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriile vor plăti o contribuţie de solidaritate de 60% pentru ceea ce depăşeşte cu mai mult de 20% media profiturilor pe ultimii patru ani, respectiv 2018, 2019, 2020 şi 2021. Din suma colectată în acest fond special, minimum 70% se vor distribui pentru finanţarea investiţiilor strategice, precum şi a investiţiilor în eficienţa energetică şi în energie din surse regenerabile.

 

Te-ar mai putea interesa și
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Premierul finlandez cere UE să ajute Helsinki să prevină un aflux de migranţi sosiţi din Rusia
Uniunea Europeană ar trebui să ia măsuri pentru a ajuta Finlanda să prevină un aflux de migranţi care sosesc din Rusia, a declarat vineri premierul finlandez Petteri Orpo, relatează Reuters....
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei se scufundă, spun cercetătorii
Aproape jumătate din marile oraşe ale Chinei sunt afectate de niveluri de subsidenţă (proces de coborâre treptată a ...
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campanie frauduloasă cu apeluri telefonice în care hackerii se prezintă drept angajaţi ai DNSC
Campania frauduloasă de apeluri telefonice în care atacatorii se prezintă drept angajaţi ai Directoratului Naţional ...
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea liniei
Calea ferată Constanța – Mangalia: A fost lansată licitație de 1,3 miliarde de lei pentru electrificarea și reabilitarea ...
CFR SA a lansat licitația pentru electrificarea și reabilitarea liniei de cale ferată Constanța - Mangalia. Lucrările ...