Bruxelles-ul pregătește măsuri pentru a scapa cât mai repede UE de dependența de gazul rusesc. Germania atrage atenția că importurile din Rusia sunt esențiale acum

Comisia Europeană va înainta marţi propuneri pentru a scăpa cât mai repede ţările din UE de dependenţa energetică faţă de Rusia, a anunţat luni preşedinta CE, Ursula von der Leyen, în timp ce cancelarul german Olaf Scholz a atras atenţia că, pentru moment, importurile de energie fosilă din Rusia sunt "esenţiale" pentru "viaţa cotidiană a cetăţenilor" europeni, relatează Agerpres.
AGERPRES - lun, 07 mart. 2022, 17:31
Bruxelles-ul pregătește măsuri pentru a scapa cât mai repede UE de dependența de gazul rusesc. Germania atrage atenția că importurile din Rusia sunt esențiale acum

„Trebuie să scăpăm de dependenţa de gazul, petrolul şi cărbunele din Rusia”, a declarat Ursula von der Leyen la Bruxelles, în cadrul unei întâlniri cu premierul italian Mario Draghi, potrivit DPA.

Planul de a pune capăt dependenţei de Rusia survine în contextul temerilor că invazia rusă din Ucraina ar putea afecta aprovizionarea cu energie a UE. Gazul din Rusia este transportat în UE prin teritoriul Ucrainei.

Există de asemenea îngrijorări că Moscova ar putea tăia alimentarea ca reacţie la sancţiunile impuse Rusiei de UE pentru invadarea Ucrainei.

UE importă marea majoritate a gazului natural pe care îl consumă, iar în 2019 Rusia asigura 41% din importurile blocului comunitar.

În acel an, peste un sfert din importurile de ţiţei ale UE (27%) şi aproape jumătate din importurile de cărbune şi carburant (47%) proveneau din Rusia.

Von der Leyen a spus că planul Comisiei Europene implică îmbunătăţirea eficienţei energetice a UE, sporirea investiţiilor în producţia de energie regenerabilă şi schimbarea surselor de energie ale UE cu „furnizori mai de încredere”.

Propunerea urmăreşte să elimine dependenţa de petrolul şi gazul din Rusia, nu doar să o reducă, a explicat ulterior presei purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Eric Mamer.

UE şi SUA colaborau încă de dinainte de invazia rusă din Ucraina pentru a garanta furnizări sigure de energie, o alternativă fiind gazul natural lichefiat. SUA sunt deja cel mai mare furnizor de gaz natural lichefiat pentru UE, iar Qatarul a fost identificat de asemenea ca o opţiune.

Înaintea întâlnirii cu şefa CE, premierul italian Mario Draghi a făcut apel la ţările membre ale UE să acţioneze rapid cu sancţiuni împotriva unor persoane şi companii din Rusia în urma atacului asupra Ucrainei, potrivit Reuters. „Acum trebuie să acţionăm cu toţii rapid în legătură cu asta”, a afirmat el.

Într-o declaraţie separată după întâlnirea cu Ursula von der Leyen, Draghi a spus că Italia, Franţa şi Germania implementează rapid sancţiunile împotriva oligarhilor ruşi, în timp ce „alţii o fac mai puţin”. El nu a oferit detalii.

„Nu excludem noi sancţiuni, dar nu am discutat asta” cu şefa CE, a precizat Draghi.

Pe de altă parte, între-o declaraţie transmisă presei şi citată de AFP, cancelarul german Olaf Scholz atrage atenţia că importurile de energie fosilă din Rusia sunt „esenţiale” pentru „viaţa cotidiană a cetăţenilor” din UE şi că aprovizionarea continentului nu poate fi asigurată altfel în această etapă.

În contextul discuţiilor dintre SUA şi UE privind potenţiale sancţiuni asupra sectorului energetic rus, Scholz a precizat că „aprovizionarea Europei cu energie pentru producţia de căldură, mobilitate, electricitate şi industrie nu poate fi asigurată altfel pentru moment”.

Citeşte şi:

Te-ar mai putea interesa și
ROBOR „explodează”. Cele mai mari valori din 2011 şi până acum, după o creştere puternică miercuri – 29.06.2022
ROBOR „explodează”. Cele mai mari valori din 2011 şi până acum, după o creştere puternică miercuri – ...
ROBOR creşte puternic şi atinge cele mai mari valori din 2011 şi până acum....
Orange România a achiziționat de la startup-urile din acceleratorul Orange Fab soluții în valoare de 2,2 milioane de euro în cinci ani
Orange România a achiziționat de la startup-urile din acceleratorul Orange Fab soluții în valoare de 2,2 milioane de ...
Orange Fab este primul program de accelerare și de colaborare cu startup-urile implementat intern de către o companie din ...
Florin Cîţu şi-a dat demisia de la şefia Senatului
Florin Cîţu şi-a dat demisia de la şefia Senatului
Preşedintele PNL, premierul Nicolae Ciucă, a anunţat miercuri că Florin Cîţu şi-a dat demisia de la şefia Senatului.
S-a lansat apelul de proiecte pe hidrogen verde cu finanțare din PNRR
S-a lansat apelul de proiecte pe hidrogen verde cu finanțare din PNRR
Ministerul Energiei anunță astăzi lansarea procedurii competitive – Schemă de ajutor de stat având ca obiectiv Sprijinirea ...