Bruxelles-ul promite că va lua măsuri pentru a răspunde crizei din sectorul agricol

Economica.net
14 03. 2016
dsc_0158b_78554300

Planul de urgenţă, în valoare de 500 de milioane de euro, anunţat în luna septembrie a anului trecut nu a fost suficient pentru a-i ajuta pe agricultorii europeni care se confruntă cu o scădere a preţurilor la carnea de porc şi lapte, într-un context de reducere a cererii ca urmare a embargoului introdus de Rusia.

Invitate de Executivul comunitar să trimită noi propuneri, statele membre nu s-au lăsat prea mult rugate. ‘Au existat o sută de propuneri de noi măsuri’, a subliniat ministrul olandez al Agriculturii, Martijn van Dam, a cărui ţară asigură, în prezent, preşedinţia rotativă a UE. Aceste propuneri ar urma să fie dezbătute în cursul acestei zile de către miniştrii Agriculturii din cele 28 de state membre şi apoi transmite Comisiei.

La sosirea sa la Bruxelles, comisarul european pentru Agricultură, Phil Hogan, s-a angajat să ‘prezinte un nou pachet de măsuri semnificative’, fără a detalia conţinutul acestor măsuri.

De asemenea, Franţa, prima putere agricolă europeană, şi-a înmulţit contactele cu alte guverne şi susţine că a reuşit să pună la punct o poziţie comună în jurul unor măsuri destinate să ‘stabilizeze şi ulterior să reducă’ producţia de lapte, al cărei nivel excepţional contribuie la scăderea preţurilor. În acest sens, Parisul propune majorarea stocurilor de lapte praf, de la 109.000 la 160.000 de tone pentru toate cele 28 de state membre, precum şi o derogare care autorizează statele membre să limiteze producţia. În cazul cărnii de porc, măsurile vizate de Franţa ar consta în majorarea ajutoarelor pentru stocarea privată şi o majorare a plafoanelor pentru ajutoarele de stat, de la 15.000 la 30.000 de euro pe trei ani. Cu toate acestea, intenţia Franţei riscă să se lovească de opoziţia Irlandei, Suediei şi Danemarcei, care şi-au majorat producţia de lapte, precum şi de cea a Marii Britanii, ostile măsurilor de intervenţie pe piaţă.

De asemenea, Spania insistă la rândul său pentru măsuri în sectorul fructelor şi legumelor. ‘Am cerut o revizuire a preţurilor de retragere, pentru ca mecanismul de reglementare a pieţei în acest sector să funcţioneze’, a precizat luni ministrul spaniol al Agriculturii, Isabel Garcia Tejerina.

Alte propuneri trimise de statele membre vizează acordarea de credite la export, o idee care nu a fost exclusă de Executivul comunitar. Cu toate acestea, Comisia a avertizat deja că nu are intenţia să accepte noi cheltuieli finanţate de noi fonduri şi că are reticenţe în a utiliza ‘rezerva de criză europeană’ deoarece aceştia sunt banii fermierilor.