Bruxelles-ul vrea să consolideze legislaţia împotriva fraudării fondurilor europene

Economica.net
11 07. 2012
comisia_europeana_71495200

Pentru a proteja mai bine contribuabilii, comisarii europeni Viviane Reding (Justiţie) şi Algirdas Semeta (Fiscalitate) au iniţiat o propunere de Directivă care crează un cadru mai armonizat în vederea împiedicării persoanelor care comit fraude să exploateze diferenţele dintre sistemele juridice naţionale.

„Este în afara oricărei discuţii ca răufăcătorii să îşi însuşească resurse care aparţin Uniunii Europene (UE)”, a declarat Reding într-o conferinţă de presă la Bruxelles, recunoscând că, în prezent, „anumite state membre pedepsesc aceeaşi infracţiune cu închisoarea, în timp ce altele nu o sancţionează”.

În vederea remedierii acestei situaţii, Bruxelles-ul va impune în toate statele membre UE sancţiuni minime, cuprinse între şase luni şi cinci ani de închisoare în caz de fraudă majoră sau deturnare de fonduri europene.

CE prevede definiţii comune pentru infracţiunile care produc prejudicii bugetului UE, dar şi o armonizare a termenelor de prescriere în cazul în care o infracţiune ajunge să fie anchetată şi conduce la un proces.

„Banii contribuabilului european trebuie să fie protejaţi în mod eficient în fiecare stat membru. Odată cu propunerea pe care o prezentăm, vom face un pas important în această direcţie”, a subliniat Semeta, într-o conferinţă de presă.

În prezent, peste 90% dintre fraudele la bugetul european au loc la nivel naţional. În 2010, au fost înregistrate aproximativ 600 de cazuri de presupuse fraude, vizând atât cheltuieli cât şi venituri UE. Statele membre au semnalat cazuri de presupuse fraude în valoare de 600 de milioane de euro, potrivit Comisiei.