Rata pirateriei software în România a scăzut anul trecut cu un punct, la 63%

Rata pirateriei software pentru PC-uri a scăzut în România, anul trecut, la 63%, de la 64% în 2010, iar pierderile din industrie au urcat cu 6,2%, la 207 milioane dolari, se arată într-un raport al Business Software Alliance (BSA).
Economica.net - mar, 15 mai 2012, 09:09
Rata pirateriei software în România a scăzut anul trecut cu un punct, la 63%

„62% dintre utilizatorii de calculatoare din România recunosc că au utilizat software piratat, potrivit studiului global privind pirateria software pentru anul 2011 realizat de BSA. Unii utilizatori au recunoscut că piratează software mereu sau în cele mai multe dintre cazuri, iar alţii ocazional sau rar. Acest fapt a condus la o rată a pirateriei software de 63% anul trecut în România, iar valoarea comercială a software-ului fără licenţă instalat s-a ridicat la 207 milioane dolari”, se arată într-un comunicat al BSA.

În 2010, rata pirateriei software a scăzut la 64%, de la 65% în anul anterior, iar pierderile din industrie au urcat cu 6,55%, la 195 milioane dolari, potrivit datelor BSA anunţate în mai 2011.

Conform unui sondaj realizat în România, 38% dintre utilizatori admit că folosesc software piratat „întotdeauna”, „aproape întotdeauna” sau „ocazional”, iar 24% declară că folosesc „rar” programe software fără licenţă.
De asemenea, rezultatele studiului arată că majoritatea utilizatorilor de software piratat din România sunt bărbaţi cu vârste cuprinse între 18 şi 34 ani.

„În a doua jumătate a anului 2011, BSA a derulat, împreună cu Poliţia Română, o campanie de informare şi prevenire a pirateriei software. Rezultatele se observă: chiar şi într-o economie afectată de criza economică, pirateria software în România şi-a continuat trendul descendent. Acest lucru este cu atât mai mult de apreciat cu cât la nivel mondial, precum şi în state ca Ungaria sau Portugalia, rata pirateriei a rămas la fel, iar în ţări precum Spania sau Grecia a crescut”, a declarat Magda Popescu, avocat BSA.

Studiul IDC calculează rata pirateriei ţinând cont de instalările noi de software din 2011, câte dintre acestea au fost legale şi câte au constat în instalări de software pirat.

„Nu se ia însă în consideraţie legalizarea software-ului instalat în anii anteriori, dacă această legalizare a constat exclusiv în achiziţionarea de licenţe, nu şi în instalarea programelor originale”, se spune în comunicat.

La nivel global, studiul IDC realizat pentru BSA arată că rata pirateriei software în ţările în curs de dezvoltare este mult mai mare decât cea din ţările dezvoltate – 68% faţă de 24% (media) – iar valoarea comercială a software-ului piratat din pieţele emergente reprezintă o bună parte din valoarea comercială a software-ului piratat la nivel global.

„Aşa se explică dinamica din spatele ratei pirateriei software la nivel mondial, care a ajuns la 42% în 2011, în timp ce valoarea comercială a software-ului piratat la nivel global a atins 63,4 miliarde de dolari”, se mai spune în comunicat.

Cel de-al nouălea studiu global BSA privind pirateria software din 2011 a fost realizat în parteneriat cu IDC şi Ipsos Public Affairs.

Metodologia utilizată pentru acest studiu include colectarea a 182 de surse de informaţie şi evaluarea tendinţelor în ce priveşte PC-urile şi software-ul din 116 pieţe.

Studiul din acest an a inclus şi chestionarea a 15.000 de utilizatori din 33 de ţări (inclusiv România), care reprezintă împreună 82% din piaţa globală de PC-uri.

BSA este o organizaţie non-profit creată în scopul promovării intereselor industriei de software şi a partenerilor din industria de hardware.

Te-ar mai putea interesa și
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței românești: minus 65 de euro/MWh
Nou record pe minus. Prețul spot al energiei electrice ajunge duminică la cel mai mare nivel negativ din istoria pieței ...
Prețul spot al energiei electrce tranzacționate sâmbătă cu livrare duminică la miezul zilei este din nou negativ în opt intervale orare iar într-unul dintre ele a coborât până la cel mai......
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Cutremur cu magnitudinea 6,5 în largul Indoneziei
Un cutremur cu magnitudinea 6,5 pe scara Richter s-a produs sâmbătă în largul coastei insulei indoneziene Java, a anunţat ...
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Ciolacu îl susține pe Mugur Isărescu pentru încă un mandat la șefia BNR
Premierul Marcel Ciolacu îl susţine pe Mugur Isărescu pentru un nou mandat la şefia Băncii Naţionale, din motive de ...
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică
Ministrul german de Finanțe, Christian Lindner: Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia ...
Germania are nevoie de o relansare economică pentru a-şi asigura poziţia geopolitică, a declarat sâmbătă ministrul ...