BSOG a finalizat studiul de fezabilitate pentru turbinele eoliene din Marea Neagră. Vizează amplasarea a 3.000 MW

Compania Black Sea Oil & Gas (BSOG) a finalizat studiul de fezabilitate privind energia eoliană offshore în zonele cu potențial din sectorul românesc al Mării Negre, potrivit presei de specialitate.
Mihai Nicuţ - joi, 09 mai 2024, 15:34
BSOG a finalizat studiul de fezabilitate pentru turbinele eoliene din Marea Neagră. Vizează amplasarea a 3.000 MW

Anul trecut, BSOG și partenerii săi din proiectul offshore de gaze Midia Gas Development (MGD) au dezvăluit planurile de a utiliza infrastructura MGD existentă pentru a conecta până la 3 GW de energie eoliană offshore la rețeaua românească de transport a energiei electrice.

Studiul de fezabilitate a fost realizat de compania britanică de consultanță în domeniul energiei regenerabile OWC și de filiala din România a companiei sale surori, ABL, care a efectuat o evaluare zonală și o serie de studii tehnico-economice pentru BSOG, în condițiile în care compania energetică românească studiază viabilitatea potențialelor zone de concesiune eoliană offshore și a coridorului său existent de export de energie și a instalațiilor de racordare la rețea.

Directorul general al BSOG, Mark Beacom, a declarat, potrivit sursei citate: ” Suntem încântați să lucrăm cu OWC pentru a evalua mai pe deplin potențialul tehnic și viabilitatea comercială a dezvoltării eoliene offshore în Marea Neagră din România și capacitatea de a utiliza coridorul energetic existent al Midia Gas Development (MGD) și terenurile noastre existente de la MGD pentru instalațiile de recepție pentru a realiza până la 3GW de dezvoltare pentru România.”

În iulie 2023, BSOG a anunțat că, împreună cu partenerii săi din proiectul gazier MGD, Petro Ventures Resources și Gas Plus Dacia, a demarat procesul de autorizare pentru un coridor energetic în Marea Neagră, de-a lungul infrastructurii existente a proiectului MGD, pentru a conecta viitoarele parcuri eoliene offshore la rețeaua electrică națională a Transelectrica.

Cu o capacitate proiectată de 3 GW și o lungime de 126 de kilometri, acesta ar fi primul coridor energetic permis în zona românească a Mării Negre, a anunțat anul trecut BSOG, adăugând că se așteaptă la finalizarea procedurilor de reglementare până la jumătatea anului 2024.

„Estimările privind producţia de energie eoliană prin instalații fixe în sectorul românesc al Mării Negre sunt foarte promițătoare. Cu toate acestea, una dintre cele mai mari provocări ale dezvoltării unui parc eolian în zona marină o reprezintă încercarea de a asigura și apoi de a autoriza un culoar energetic de la instalațiile de producție offshore la SEN.

Traversarea unor zone foarte reglementate pe uscat şi pe apă cum sunt ariile naturale protejate, zonele militare, zonele turistice, siturile arheologice și monumentele istorice, zonele de ancoraj, porturile și căile maritime, precum și securizarea accesului la terenuri și obţinerea susţinerii comunităților vizate, coexistența cu activitățile de pescuit și detectarea și evitarea munitiei neexplodate existentă pe fundul mării sunt unele dintre aceste provocări iar infrastructura proiectului MGD le-a depăşit pe toate cu succes”, spunea Beacom în vara lui 2023.

Studiul pentru eoliene vine după ce s-a aprobat legea

OWC a dezvăluit că firma de consultanță a finalizat studiul de fezabilitate privind energia eoliană offshore pentru BSOG pe 8 mai, la aproximativ o lună după ce Parlamentul României a adoptat proiectul de lege privind energia eoliană offshore din România. Conform noii legi, guvernul își propune să desemneze zonele de energie eoliană offshore și să definească procedurile de licitație până la jumătatea anului 2025, plănuind ca primul proiect eolian offshore din România să fie construit până în 2032.

În februarie 2024, Banca Mondială a prezentat un studiu referitor  energia eoliană offshore din România, potrivit căruia până la 7 GW de capacitate eoliană offshore ar putea fi instalată în România până în 2035. Potrivit estimărilor Băncii Mondiale, România țara are un potențial de 76 GW de resurse eoliene offshore care pot fi exploatate, dintre care 22 GW sunt potrivite pentru turbine eoliene fixeși 54 GW pentru turbine plutitoare.

Te-ar mai putea interesa și
Actuala centrală electrică pe gaze de la Iernut va fi oprită vara aceasta, pentru teste la noua centrală. Inaugurare anunțată pentru decembrie
Actuala centrală electrică pe gaze de la Iernut va fi oprită vara aceasta, pentru teste la noua centrală. Inaugurare ...
Centrala veche pe gaze de la Iernut, veche de mai mult de jumătate de secol, va fi oprită până la finalul verii, pentru a se face testele la noua centrală în ciclu combinat, care ar urma să......
Christian Tour Holding estimeză afaceri de peste un miliard de lei în 2024
Christian Tour Holding estimeză afaceri de peste un miliard de lei în 2024
Grupul Christian Tour estimează pentru acest an afaceri de peste un miliard de lei la nivel de grup. Agenția de turism ...
eMAG lansează Baby Shop cu peste 100.000 de produse, al 10-lea shop-in-shop lansat în ultimele 9 luni 
eMAG lansează Baby Shop cu peste 100.000 de produse, al 10-lea shop-in-shop lansat în ultimele 9 luni 
eMAG lansează Baby Shop, un nou shop-in-shop cu peste 100.000 de produse de puericultură, din care mai mult de jumătate ...
Carmolimp duce micii românești la New York. Brandul „Litălși” se lansează pe Broadway
Carmolimp duce micii românești la New York. Brandul „Litălși” se lansează pe Broadway
Compania brașoveană Carmolimp a investit peste 1,5 milioane de euro în dezvoltarea gamei de mici „Litălși” – un ...