Cum justifică americanii de la BSOG că nu trebuie să plătească taxa de solidaritate. Propunere de schimbare a legii

Black Sea Oil and Gas (BSOG), prima companie care a extras, în 2022, gaze “noi” din Marea Neagră a insistat în trecutul recent, după discuții cu mediul guvernamental și politic, că legea privind taxa de solidaritate, care în teorie i s-ar aplica și ei, trebuie schimbată. Cum dorește să fie schimbată și cu ce justificări, mai departe
Mihai Nicuţ - joi, 23 mart. 2023, 22:13
Cum justifică americanii de la BSOG că nu trebuie să plătească taxa de solidaritate. Propunere de schimbare a legii

BSOG. Ordonanța de urgență adoptată la finalul anului trecut, referitoare la introducerea taxei de solidaritate pentru companiile din sectorul de petrol și gaze, a trecut fără modificări de Senat și va intra în dezbaterea deputaților.

Pe drum spre deputați însă, au apărut câteva solicitări de amendamente, unele dintre ele formulate având la bază solicitări ale companiilor. Nu se știe dacă vor fi susținute în dezbateri, și cu atât mai puțin dacă vor trece la votul final, dar unele dintre companiile vizate de taxă –  mai puțin Petrom, care a spus că nu plătește pentru că nu se califică și Romgaz, care e de stat – au trimis decidenților politici solicitările și justificările lor. Iată cum ar trebui să sune un amendament pe baza solicitării celor de la BSOG:

“Prin derogare de la prevederile articolului 1, contribuabilul care nu a avut producție în perioada de referință 2018-2021 este scutit de la plata contribuției de solidaritate”.

Iată și cum s-a justificat solicitarea de a se amenda așa legea.

“În conformitate cu principiile enunțate de Regulamentul UE 1854, contribuția de solidaritate trebuie să ia în considerare toate categoriile de producători relevanți pentru fiecare stat membru. Ca atare, cazul noilor producători care au început producția abia în 2022 și/sau 2023 trebuie abordat și de OUG 186.

Având în vedere timpul necesar pentru dezvoltarea unui proiect in domeniile reglementate (Coduri CAEN 0610, 0620, 0510, 1910 și 1920), orice companie care începe producția în 2022 și/sau 2023 era în fază de investiții în perioada de referință (și, în consecință, a înregistrat fie un profit impozabil negativ și/sau niciun profit)

Prin urmare, companiile care au devenit producători noi în 2022 și/sau vor deveni producători noi în 2023 ar trebui să fie scutite de la plata contribuției de solidaritate”

Așadar, BSOG condiseră că, în condițiile în care a început exploatarea abia anul trecut, nu trebuie să plătească, pentru că nu a avut extracție în perioada de referință cu care se compară profiturile din 2022 și 2023.

În luna februarie, reprezentanții companiei americane au avut o întâlnire informală care a vizat și subiectul taxei de solidaritate. Iată ce a comunicat atunci, după întâlnire, CEO-ul companiei, Mark Beacom:

„Black Sea Oil & Gas (BSOG) s-a întâlnit ieri cu reprezentanții Guvernului României pentru a discuta ȋngrijorările companiei și ale acționarilor săi cu privire la climatul investițional ȋn sectorul energetic din România, în special impactul taxei de solidaritate, aşa cum se aplică BSOG.

În data de 15 iunie 2022, ȋn urma unei investiții de 400 de milioane de dolari, BSOG a realizat un moment important pentru țară prin ȋnceperea producţiei de gaze din proiectul MGD, contribuind astfel la independența energetică a țării într-un moment critic.

BSOG înțelege contextul geopolitic și justificarea măsurilor excepționale aplicate pieței de energie. Însă, așa cum reiese clar din Regulamentul UE 2022/1854, taxa de solidaritate ar trebui implementată numai pe profiturile „suplimentare”, atunci când nu există deja implementate măsuri similare și trebuie să fie proporțională, să nu perturbe piața internă și să contribuie la creșterea autonomiei UE în domeniul energiei.

Taxa de solidaritate a fost introdusă în România peste o serie de măsuri similare existente și – când este aplicată unor producători noi precum BSOG – se calculează pe „toate” profiturile realizate și nu pe profiturile „suplimentare”.

BSOG așteaptă cu interes să continue colaborarea cu autoritățile române pentru a revizui taxa de solidaritate astfel ȋncat să asigure un tratament echitabil între toți jucătorii din industrie.”

Citește și:

Americanii de la BSOG, care au extras primele gaze noi din Marea Neagră, riscă amendă pe cifra de afaceri a anului trecut – surse

bsogBSOG și partenerii săi au început oficial producția de gaze în Marea Neagră în perimetrul Midia, în luna iunie 2022, la un nivel de un miliard de metri cubi pe an, care se adaugă celor 5 extrase de Romgaz și spre 4 extrase de Petrom.

Sunt primele gaze noi extrase din Marea Neagră și introduse în sistemul național de transport. BSOG este deținută de fondul american de investiții Carlyle și este în proces de vânzare a concesiunii din Marea Neagră care produce acum gaze. Petrom este una dintre companiile interesate, alături de alte zece companii. Prețul vehiculat, de peste un miliard de euro pentru vânzarea participației BSOG și a parterilor (BSOG ar dori 800 de milioane pentru cota ei de 70%) este socotit însă de piață exagerat de mare, momentan.

La finalul anului trecut Guvenul României a legiferat o taxă de solidaritate pentru companiile energetice, care, potrivit legii care a adaptat un regulament european, se pune pe diferența dintre profitul anului 2022 și ce depășește cu 20% media profiturilor din perioada 2017-2021, în cuantum de 60%.

Citește și:

Taxa de solidaritate. PSD introduce în parlament modificări la lege pentru a forța Petrom să plătească taxa. Ce se schimbă

Te-ar mai putea interesa și
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Top constructori autostrăzi: Coni, Pizzarotti și UMB au avut cele mai mari progrese în martie
Cele mai mari progrese pe șantierele de autostrăzi au fost înregistrate în martie pe primele două loturi ale A7 Ploiești - Buzău, potrivit raportărilor lunare oficiale. Alături de Coni și......
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Fintech-ul Ecofinance România raportează o creștere a portofoliului de 40% în 2023
Ecofinance, o companie de tehnologie financiară care operează sub marca de consum CreditPrime în România, a înregistrat ...
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții guvernamentale americane
Washingtonul impune noi sancțiuni împotriva Iranului, ca urmare a unor atacuri cibernetice lansate împotriva unor instituții ...
Statele Unite au anunţat marţi o nouă serie de sancţiuni împotriva Iranului care vizează "două companii şi patru ...
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Greta Thunberg va ajunge din nou în fața unei instanțe din Suedia, pentru că a refuzat să respecte un ordin al poliției
Activista pentru climă Greta Thunberg va fi trimisă din nou în judecată pentru că nu a respectat un ordin al Poliţiei ...