Bucureştenii plătesc în 2013 aceleaşi taxe şi impozite locale ca în acest an

Bucureştenii vor plăti în 2013 aceleaşi taxe şi impozite locale ca cele din acest an, potrivit proiectului de hotărâre aprobat marţi de Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
Economica.net - mar, 18 dec. 2012, 15:31
Bucureştenii plătesc în 2013 aceleaşi taxe şi impozite locale ca în acest an

Consilierii municipali au aprobat, în şedinţa de marţi, proiectul privind stabilirea nivelurilor impozitelor şi taxelor locale în 2013 în Capitală.

Potrivit proiectului, în 2013 vor fi păstrate aceleaşi impozitele şi taxe ca cele plătite în acest an.

Proiectul de hotărâre a fost adoptat cu două amendamente, unul privind scutirea cu 95 la sută de la plata impozitelor a autovehiculelor hibride şi electrice care au clasa de poluare euro 4.

Potrivit celui de-al doilea amendament, pentru vehiculele înregistrate cu o capacitate cilindrică mai mică de 4.800 de centimetri cubi, cu excepţia autovehiculelor, se va percepe o taxă de trei lei la fiecare 200 de centimetri cubi, iar pentru vehiculele înregistrate cu o capacitate cilindrică mai mare de 4.800 de centrimetri cubi se va percepe o taxă de cinci lei pentru fiecare 200 de centimetri cubi.

Totodată, pentru vehiculele înregistrate fără capacitate cilindrică evidenţiată, cu excepţia autovehiculelor, se va percepe o taxă de 100 de lei pe an.

Impozitele pe clădiri şi terenuri sunt diferenţiate în Bucureşti, în funcţie de zona în care este amplasată construcţia sau terenul, vechimea sau materialele din care este construit imobilul.

Bucureştenii care vor plăti anticipat, până la 31 martie 2013, impozitele pe clădiri, terenuri şi mijloacele de transport, vor beneficia de o reducere de zece la sută din suma datorată. În cazul în care impozitele şi taxele locale sunt plătite după data limită, proprietarii vor plăti majorări de întârziere.

Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, a declarat că nu a susţinut şi nu va susţine creşterea taxelor şi impozitelor în Bucureşti pentru 2013.

Guvernul a adoptat o hotărâre privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%.

Premierul Victor Ponta declara că nu va publica HG privind actualizarea taxelor locale cu inflaţia până nu se va înţelege foarte clar că Guvernul nu măreşte aceste taxe, iar actualizarea cu rata inflaţiei se poate face doar de către autorităţile locale, dacă doresc.

Ponta a mai spus că Guvernul nu face decât să comunice rata cumulată a inflaţiei autorităţilor locale, însă nu poate decide nivelul taxelor, acesta fiind atributul consiliilor locale, care pot reduce taxele cu patru la sută sau le pot majora cu maximum 36 la sută.

Premierul a explicat că Guvernul înştiinţează autorităţile locale care este rata cumulată a inflaţiei pe trei ani, „în care au dreptul, dacă vor ei şi dacă votează în Consiliul Local, să actualizeze taxele”.

„Deci, eu nu măresc nicio taxă, eu fac ceea ce mă obligă legea, şi anume îi informez pe cei din CGMB, consiliile locale, cât au voie (să modifice cuantumul taxelor – n.r.), că nu au voie să le mărească cu 100 la sută sau cu 50 la sută”, a susţinut Ponta.

Te-ar mai putea interesa și
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Donald Trump cere Europei să ”se mişte” în cazul Ucrainei
Fostul preşedinte american Donald Trump, candidat la Casa Albă, a cerut joi Europei să se "mişte" şi să elibereze mai multe fonduri pentru Ucraina, aflată în război cu Rusia, informează AFP....
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
S-a scumpit benzina. Cât costă azi carburanții în România
Petrom, liderul pieței de distribuție a carburanților din România, a majorat azi prețurile benzinei vândute în stațiile ...
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
UPDATE Israelul a lansat un atac asupra Iranului. AIEA informează că nu există daune la instalaţiile nucleare iraniene
Israelul a lansat un atac asupra Iranului ca răzbunare pentru atacurile iraniene asupra teritoriului său de la sfârşitul ...
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica a scos la licitație contractul pentru o nouă hidrocentrală, Nehoiașu 2
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a scos la licitație lucrările pentri finalizarea ...