Bucureşti: Lipsesc unul-două medicamente oncologice care nu se fabrică, există înlocuitori

Mai multe spitale bucureştene ce utilizează cele mai multe medicamente oncologice, printre care Fundeni şi Colţea, spun că au în farmaciile proprii toate citostaticele necesare, cu excepţia unui produs sau a cel mult două, care nu se mai fabrică, dar pentru care există alternativă.
Economica.net - vin, 25 ian. 2013, 19:42
Bucureşti: Lipsesc unul-două medicamente oncologice care nu se fabrică, există înlocuitori

Managerul Institutului Clinic Fundeni, dr. Carmen Orban, precizează, într-un comunicat remis, vineri, agenţiei MEDIAFAX, că stocul de Citarabina a fost epuizat, iar ultimul flacon de Alexan (Cytarabinum-Cytosar) 100 mg a fost eliberat de farmacia unităţii marţi, 22 ianuarie.

Citarabina (Cytarabinum) este un medicament citostatic folosit cu precădere în tratamentul leucemiilor acute, dar şi în alte boli hematologice maligne şi la transplantul medular.

Medicamentul a fost achiziţionat de I. C. Fundeni, fără discontinuităţi, până în septembrie 2012.

„Vineri, am achiziţionat medicamentul Citarabina Kabi (150 de flacoane de 1g, 50 de 2 g, 200 de 500 mg) datorită faptului ca medicamentul a îndeplinit condiţiile de punere pe piaţă vineri. Menţionăm că în farmacia I. C. Fundeni există toate medicamentele citostatice din programul de oncologie, cu o singură exceptie, medicamentul 5-Fluoro-Uracil, a cărui producţie se va relua din februarie 2013. Exista încă o situaţie specială cu unele dintre citostaticele folosite în transplant medular, care nu se află în piaţa românească şi pentru care am făcut demersuri separate la Unifarm”, a precizat managerul instituţiei.

La Spitalul Clinic Colţea, care are o cazuistică importantă onco-hematologică, există probleme doar în ceea ce priveşte aprovizionarea cu Fluoruracil si Cytosar. Problema, cunoscută la nivel naţional, este legată de lipsa producţiei, de mai mult de un an.

Potrivit conducerii Spitalului Colţea, în 2012, la solicitarea Ministerului Sănătăţii, a fost trimis în două rânduri necesarul lunar pentru aceste două medicamente.

„Ni s-a transmis că aceasta problemă va fi rezolvată de către Ministerul Sănătăţii, prin intermediul Unifarm. Pentru pacienţii care au regimuri de tratament incluzând medicamentele mai sus menţionate, s-a recurs la scheme alternative”, a precizat sursa citată.

Începând din 2013, datorită specificului curativ, Programul naţional de oncologie va fi finanţat numai de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate. Sumele prevăzute în bugetul de asigurări sociale de sănătate sunt de 1.031.000.000 de lei, s-a arătat într-o notă a Ministerului Sănătăţii (MS), prezentată Executivului.

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, că Guvernul va modifica Legea sănătăţii, pentru a permite ministerului de resort să majoreze capitalul social al Unifarm, şi va împrumuta din Trezorerie 800.000 euro pentru achiziţionarea în avans a tuturor medicamentelor necesare pentru programele oncologice.

Potrivit MS, „criza” medicamentelor oncologice este generată de discontinuitatea în aprovizionarea unităţilor sanitare publice, pe fondul lipsei de interes a producătorilor şi distribuitorilor pentru produse ieftine, dar şi de preţurile foarte mari ale unor tratamente, chiar peste 1.500 euro doza.

O altă cauză a „crizei” a fost scoaterea din producţie sau blocarea la producător a unor medicamente oncologice, ca urmare a creşterii exigenţelor în impunerea regulilor de bună practică de fabricaţie sau din interese economice, a mai arătat MS.

Comisia de specialitate a Ministerului Sănătăţii a indentificat între 18 şi 24 de medicamente oncologice la care sunt discontinuităţi în aprovizionare, dintre care 13 sunt în stocul Unifarm, alte trei vor intra, patru nu pot fi achiziţionate din cauza preţului, pentru restul fiind negocieri.

MS a mai precizat că în proiectul de buget pe 2013 sunt alocaţi peste un milion de lei pentru medicamentele necesare bolnavilor de cancer, instituţia urmând să propună modalităţi de suplimentare cu o sumă între 500.000 şi 1.000.000 de euro.

Te-ar mai putea interesa și
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
ROMATSA și-a dat acordul pentru delimitarea spațiului aerian a viitorului Aeroport Galați – Brăila
Preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, Costel Fotea, a anunţat vineri, în conferinţă de presă, că a reuşit, după multe luni de negocieri în ceea ce priveşte realizarea Aeroportului......
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme electrice
Renault tatonează o posibilă colaborare cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi, în domeniul fabricării de autoturisme ...
Renault a avut discuţii săptămâna aceasta cu firmele chineze Li Auto şi Xiaomi privind colaborarea în domeniile automobilelor ...
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom raportează pentru 2023 venituri de 728,9 milioane de lei, în creștere cu 13%. Profitul net însă a scăzut cu 48%
Autonom Services S.A., cea mai extinsă rețea de mobilitate din România, raportează că a înregistrat anul trecut venituri ...
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva zile înainte de reuniunea comitetului Rezervei Federale
Inflația în SUA a revenit pe creștere în luna martie, potrivit datelor publicate de Departamentul Comerțului cu câteva ...
Inflaţia a revenit pe creştere în luna martie în Statele Unite ale Americii, potrivit indicelui preţurilor de consum ...