București, pe locul 30 în topul celor mai bune orașe pentru operarea unui Centru de date în Europa. Care este situația actuală a pieței și ce oportunități au investitorii

Odată cu avansul tehnologic și a exploziei de date din era modernă, determinată de cererea tot mai mare pentru servicii digitale, video streaming și stocare de date, nevoia de a susține infrastructura digitală în expansiune devine crucială. Potrivit Tema Energy, investitorii în căutare de oportunități în acest sector își îndreaptă atenția către piețele emergente cu condiții favorabile, iar una dintre aceste piețe care a atras un interes semnificativ este cea din România.
Lidia Neagu - Dum, 27 aug. 2023, 21:16
București, pe locul 30 în topul celor mai bune orașe pentru operarea unui Centru de date în Europa. Care este situația actuală a pieței și ce oportunități au investitorii

Bucureștiul ocupă locul 30 în topul celor mai potrivite orașe pentru operarea unui Centru de date, conform studiului ”European Data Centres: investment hot spots” realizat de Savills. Studiul acoperă 34 de orașe europene și se bazează pe 18 indicatori diferiți reuniți în șase matrici: Infrastructură și tehnologie, cerere, ofertă, resurse naturale și energie, costuri și resurse umane. Datele sunt colectate la nivel de oraș și la nivel național.

Frankfurt, Londra și Paris se află în fruntea clasamentului, în special datorită maturității pieței și mediului concurențial. Orașele din țările nordice ocupă, de asemenea, un loc fruntaș, având în vedere disponibilitatea energiei ecologice și prețurile relativ accesibile.

România a obținut punctaje modeste la toți indicatorii în comparație cu capitalele vest europene, cu excepția celui care măsoară resursa umană (98,1). Cel mai slab performăm la ofertă, cu 0,8 puncte. Spre comparație, Londra a obținut punctaj maxim (100), iar Varșovia a obținut 10,9.

Printre cele mai slabe scoruri am obținut și la cerere, alături de se piețe precum Zurich, și unele orașe din Franța, în principal din cauza nivelurilor actuale și previzionate scăzute de utilizare a lățimii de bandă.

Potrivit specialiștilor companiei Tema Energy, piața românească a centrelor de date se află încă în stadiile sale de dezvoltare, dar există o cerere semnificativă pentru o capacitate extinsă. Până în 2022, în România existau aproximativ 40 de facilități de centre de date, majoritatea fiind facilități mai mici cu o suprafață sub 300 mp pentru sala de date.

Prezența facilităților hiperscalabile rămâne limitată, cu o excepție semnificativă fiind ClusterPower Technology Campus, care are o capacitate de până la 4.500 de rackuri și 200 MW. Alți jucători importanți includ Orange, Kyndryl (fosta divizie IBM), GTS (parte a DT), StarStorage, M247 și NXDATA. Operatori globali și continentali de centre de date, cum ar fi Equinix Inc., Digital Realty Trust Inc., NTT și Data4, nu sunt prezenți în România.

În prezent, în Europa există puțin peste 1.240 de centre de date, totalizând 8,3 milioane de metri pătrați de spațiu și o capacitate energetică de aproximativ 8.300 Mw, potrivit Savills. Numai anul trecut, Europa a inaugurat 56 de noi centre de date.

Analiza Tema Energy arată că mixul energetic al României prezintă o oportunitate atractivă pentru investitorii în centre de date. Țara se bazează semnificativ pe surse de energie regenerabilă, inclusiv energie eoliană, hidroenergie și energie solară, ceea ce o plasează ca locație favorabilă pentru operațiuni de centre de date cu impact ecologic redus. Pe măsură ce sustenabilitatea devine un punct focal pentru afaceri la nivel mondial, angajamentul României față de energia verde se aliniază cu tendințele din industrie și oferă un avantaj competitiv.

La nivel național, conform analiștilor, centrele de date românești au consumat în 2022 aproximativ 1,5 miliarde kWh (3% din consumul național de energie), în creștere față de 1,023 miliarde în 2018.

Specialiștii au mai arătat că atunci când companiile aleg o locație pentru un centru de date, intervin diferiți factori. Proximitatea față de sursele de energie, conectivitatea, disponibilitatea de forță de muncă calificată, riscul de dezastre naturale și impactul asupra mediului joacă un rol crucial. ”În România, orașe precum București, Timișoara, Brașov, Sibiu și Cluj-Napoca emerg ca posibile puncte fierbinți pentru centre de date. Bucureștiul și Timișoara oferă o conectivitate puternică și disponibilitate de forță de muncă, în timp ce celelalte orașe sunt atractive datorită riscului redus de cutremure și sprijinului comunității”.

Potențiali clienți pentru centrele de date din România provin din sectorul auto, care include companii precum Dacia, Ford și Continental, care depinde în mare măsură de procese intens consume de date. Industria electronică, cu mărci precum Philips și Bosch, solicită, de asemenea, o infrastructură solidă pentru date. În plus, sectorul public și universitățile contribuie la diversitatea de clienți care ar putea beneficia de servicii îmbunătățite de centre de date.

”În concluzie, piața românească de centre de date oferă o propunere captivantă pentru investitorii în căutare de oportunități în economia digitală în plină expansiune. Eficiența costurilor, angajamentul față de securitatea cibernetică, alimentarea fiabilă cu energie, forța de muncă calificată și locația strategică creează un mediu favorabil pentru înființarea centrelor de date. Mixul energetic al țării, eforturile de digitalizare și industriile diverse prezintă oportunități interesante pentru creștere și inovație. Pe măsură ce cererea globală pentru centre de date continuă să crească, avantajele unice ale României o plasează ca destinație atractivă pentru investiții în centre de date”, conchid specialiștii Tema Energy.

Foto: Brett Sayles/pexels.com

Te-ar mai putea interesa și
Moscova interzice activitatea organizației americane pentru promovare democrației Freedom House
Moscova interzice activitatea organizației americane pentru promovare democrației Freedom House
Rusia a declarat marţi indezirabilă organizaţia americană de promovare a democraţiei Freedom House, măsură care îi interzice activităţile în ţară, în plină tensiune cu Washingtonul şi......
Ursula von der Leyen și Donald Tusk susțin consolidarea industriei europene de armament
Ursula von der Leyen și Donald Tusk susțin consolidarea industriei europene de armament
Preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen şi premierul polonez Donald Tusk au pledat marţi pentru creşterea cheltuielilor ...
Lovitură dură pentru hackeri. A fost demascat liderul rus al LockBit, cea mai prolifică grupare de infractori ransomware
Lovitură dură pentru hackeri. A fost demascat liderul rus al LockBit, cea mai prolifică grupare de infractori ransomware
Liderul grupului rusofon de hackeri LockBit, care a revendicat mii de atacuri începând din 2020, a fost demascat și sancționat ...
Începe IPO Premier Energy, care ar urma să conducă la listarea companiei la BVB. Detaliile ofertei
Începe IPO Premier Energy, care ar urma să conducă la listarea companiei la BVB. Detaliile ofertei
Premier Energy PLC, una dintre companiile private de infrastructură energetică integrată pe verticală cu cea mai rapidă ...