„Bucureştiul digital”, buget de 161 milioane lei. În ce constă proiectul

Economica.net
21 08. 2018
piata_romana_78349200

Conform proiectului de hotărâre, programul se va derula prin intermediul Companiei Municipale Tehnologia Informaţiei în perioada septembrie 2018 – septembrie 2022.

„Tarifele aferente prestării serviciilor vor fi asigurate de la bugetul local şi urmează să fie stabilite pentru fiecare tip de serviciu sau activitate, fundamentate corect şi bazate pe costuri dimensionate economic şi o marjă de profit care să asigure condiţii de profitabilitate. Programul propus vizează realizarea unui sistem informaţional municipal, format din mai multe componente tehnologice strâns interconectate şi interdependente, care să acopere nevoile colaborative intra şi interinstituţionale la nivelul întregii municipalităţi, ce urmează a deservi toate compartimentele funcţionale ale Primăriei Municipiului Bucureşti, toate unităţile subordonate, precum şi companiile ce fac parte din Holdingul municipal”, prevede proiectul.

Printre beneficii sunt enumerate: reducerea prezenţei la ghişeu a cetăţeanului/agentului economic; acces facil la informaţii şi servicii publice de calitate prin intermediul mijloacelor electronice; reducerea gradului de birocraţie în instituţiile publice; scăderea timpilor de soluţionare a cererilor; completarea şi transmiterea online a diverselor solicitări, sesizări, înscrieri la audienţe; consultarea on-line a obligaţiilor de plată; creşterea gradului de interoperabilitate şi schimb standardizat de date în interiorul administraţiei publice locale.

Printre proiectele care fac parte din programul multianual se numără:

  • informare călători RATB staţii de tramvai, de autobuz şi troleibuz (57 milioane lei); 
  • sistem videoconferinţă între PMB şi primăriile de sector (1,3 milioane lei) face recognition 
  • schimbare camere video Arena Naţională (3,9 milioane lei), 
  • update şi upgrade infrastructura hardware şi securitate Arena Naţională (3,9 milioane lei),
  •  soluţie hardware pentru integrarea de senzori, aplicaţie parking (20 milioane lei); 
  • portal web PMB (1,72 milioane lei), infrastructură IT&C Gomoiu (4,2 milioane lei), 
  • platforma cloud Municipal Bucureşti (17 milioane lei), 
  • infrastructura de securitate cibernetică CERT-Bucureşti (13,5 milioane lei), 
  • sistem informatic integrat metropolitan (7 milioane lei), 
  • sistem de management al incidentelor de siguranţă şi securitate publică (1,7 milioane lei),
  • sistem pentru managementul integrat al fluxului de reciclare deşeuri (2,8 milioane lei),
  • dezvoltare anul 2 şi 3 portal PMB (7,2 milioane lei), implementare management proiecte în cadrul PMB (1,4 milioane lei), 
  • implementare site-uri spitale (1,5 milioane lei), 
  • revizuire camere video din Centrul Vechi (1,7 milioane lei).

În ce priveşte informarea călătorilor RATB, în proiect se arată că regia a lansat licitaţia pentru implementarea unui sistem de informare despre traseele RATB şi timpii estimaţi de aşteptare în staţii, sistem ce urmează să fie instalat pe 1.450 vehicule. Toate aceste informaţii vor fi oferite călătorilor cu ajutorul unei aplicaţii destinată telefoanelor inteligente, rulând pe Android şi IOS, gratuit. Pentru afişarea timpilor estimaţi de aşteptare se vor instala panouri în staţiile de tramvai, troleibuz şi autobuz. Infrastructura de date va fi transmisă prin echipamente dedicate cu sim incorporat sau transport prin fibră optică. Se va realiza interconectarea cu serverul de aplicaţii.

Softul pentru gestionarea parcărilor va permite cetăţenilor posibilitatea de a vedea, în timp real, situaţia locurilor de parcare administrate de PMB, dar şi de a plăti cu cardul sau prin sms pentru locul respectiv. Aplicaţia va stabili şi traseul de urmat până la locul de parcare.

Sistemul de management al incidentelor de siguranţă şi securitate publică include implementarea unui proiect pilot pentru monitorizarea, inclusiv cu soluţii de recunoaştere facială, a zonelor din jurul unităţilor educaţionale şi integrarea informaţiilor prin intermediul unei platforme care să semnaleze în timp util ieşirile neautorizate ale copiilor din şcoală sau prezenţa în zonă a unor persoane aflate în atenţia organelor de cercetare. Proiectul pilot va mai viza monitorizarea, inclusiv cu soluţii de recunoaştere facială, a zonelor unde se formează în mod natural aglomerări de persoane (staţii, gări, stadioane, zone turistice) şi interconectarea cu sistemul de management al traficului/ISU/Poliţie Locală.