Bucureștiul, peste Rotterdam sau Dubai, după ce se inaugurează Metroul din Drumul Taberei VIDEO

Capitala Românei va depăși orașe precum Dubai sau Rotterdam la kilometri de rețea de metrou, odată cu inaugurarea Metroului din Drumul Taberei. Fără această linie nouă, Bucureștiul se află pe locul 63 într-un top 100 orașe din lume după lungimea rețelei de metrou, înaintea unor capitale precum Praga, Lisabona, Roma, Ankara sau Kiev.
Anemona Andone - sâm, 27 iun. 2020, 19:57
Bucureștiul, peste Rotterdam sau Dubai, după ce se inaugurează Metroul din Drumul Taberei VIDEO

Rețeaua de metrou din București va ajunge la peste 78 de kilometri, după inauguarea celor aproape șapte kilometri ai secțiunii Râul Doamnei – Eroilor din Magistrala 5 Drumul Taberei – Pantelimon.

 

Astfel, Capitala României va depăși orașe precum Dubai sau Rotterdam, care au în prezent o rețea de metrou de 75 kilometri, respectiv 78 kilometri.

Potrivit unui top 100 orașe după lungimea rețelei de metrou, București se află pe locul 63, cu o lungime de circa 72 de kilometri (foto jos).

Capitala României se află înaintea altor orașe mari precum Bruxelles și Sofia (câte 40 de kilometri fiecare), Amsterdam (41 km), Lisabona (44 km), Roma (60 km), Ankara (64 km), Praga (65 km) sau Kiev (68 km).

Primele trei locuri în top sunt ocupate de către orașe din China, cu rețele de metrou de peste 470 de kilometri, urmate de Londra, pe locul 4, cu o rețea de 402 kilometri (foto jos). Pe locul 10 se află orașul Wuhan (318 km), epicentrul actualei pandemii de coronavirus.

Clasamentul menționat nu include și kilometri de rețea de metrou aflați în construcție.

Metroul de Drumul Taberei ar urma să fie inaugurat anul acesta, problemele care au mai rămas de rezolvat necesitând „maxim două luni”, potrivit prognozei premierului Ludovic Orban, după efectuarea primelor probe tehnologice.

Citește și Metroul de Drumul Taberei nu se mai inaugurează pe 30 iunie. Bode, supărat pe „promitacii” din subordine, se ferește să dea termen nou VIDEO

Magistrala 5 de metrou, Secţiunea Râul Doamnei – Eroilor (PS Opera), inclusiv Valea Ialomiţei, va avea aproape 7 kilometri lungime şi este compusă din 10 staţii de metrou şi un depou (Râul Doamnei, Constantin Brâncuşi, Valea Ialomiţei, Romancierilor, Parc Drumul Taberei, Tudor Vladimirescu, Favorit, Orizont, Academia Militară, Eroilor 2).

Valoarea totală a proiectului de metrou Drumul Taberei-Eroilor este de 3,4 miliarde de lei. Prin inaugurarea acestei magistrale, Capitala va ajunge la 78 de kilometri de reţea şi la 63 de staţii de metrou.

Magistrala 5 este compusă din trei secţiuni: Eroilor – Râul Doamnei, Eroilor – Iancului, respectiv Iancului – Pantelimon. 

Proiectul Metroului din Drumul Taberei a fost pornit cu peste 9 ani în urmă, de către fostul director general al Metrorex, Gheorghe Udriște, care este artizanul majorității planurilor de extindere a metroului din Capitală din perioada post-decembristă.

Tot potrivit planurilor acestuia, odată cu finalizarea extinderii Magistralei 4 cu tronsonul Gara de Nord – Gara Progresu şi conectarea cu Magistrala 6, linia metroului de la Aeroportul Otopeni, Capitala va dispune de cea mai lungă diametrală de metrou pe axa Nord-Sud, în lungime de circa 33 km şi 28 de statii cu puncte intermodale de transport.

Foto: Stația Eroilor 2, Magistrala 5 (sursa: Ștefan28, membru al forumului Asociației Metrou Ușor )

Te-ar mai putea interesa și
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Modelul electric Dacia Spring, deja disponibil pentru revânzare pe site-urile de profil
Pe site-urile de comerț online au apărut deja, la doar câteva zile după debutul livrărilor, primele anunțuri cu modele Dacia Spring de vânzare....
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru combaterea fraudelor
CE solicită unui număr de opt state membre, printre care și România, să implementeze corect directiva europeană pentru ...
Comisia a decis să iniţieze proceduri de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor împotriva Croaţiei, Finlandei, Greciei, ...
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Chimcomplex se pregătește să finalizeze procesul de transfer pe piața principală a BVB
Cel de-al treilea an al planului de creştere a Chimcomplex Borzeşti 2018 - 2021, axat pe consolidarea creşterii, performanţei ...
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania impune restricții severe împotriva persoanelor nevaccinate
Germania a decis să înăsprească restricţiile pentru persoanele nevaccinate împotriva COVID-19, impunându-le o cvasi-izolare, ...