Bucureştiul, printre capitalele europene unde chiriile la birouri au crescut în primul semestru

Bucureştiul se numără printre capitalele europene unde chiriile spaţiilor de birouri au crescut în primul semestru, pe fondul unei "cereri consistente", potrivit unui studiu al companiei de consultanţă imobiliară DTZ Echinox.
Economica.net - mie, 12 sept. 2012, 10:34
Bucureştiul, printre capitalele europene unde chiriile la birouri au crescut în primul semestru

„În timp ce pieţele europene tradiţionale se luptă pentru a atrage chiriaşi, pe pieţele emergente aflate în expansiune rapidă, precum Bucureşti, se înregistrează uşoare creşteri ale nivelului chiriilor datorate creşterii economice şi a unei cereri consistente de spaţii de birouri. Pentru ţările din Europa Centrală şi de Est se preconizează o creştere relativ solidă a PIB, în jur de 3,8%, pentru intervalul cuprins între 2012 şi 2016”, a declarat, într-un comunicat, Karine Wookford, Global Head of Occupier Research în cadrul DTZ.

Potrivit reprezentanţilor DTZ, în zona centrală a Bucureştiului, rata de ocupare a clădirilor de birouri de Clasa A depăşeste 90%, ceea ce a determinat proprietarii să opereze uşoare creşteri ale chiriei, situaţie întâlnită şi în cazul clădirilor semicentrale.

„Drept urmare, pentru firmele interesate să închirieze suprafeţe mari de birouri în aceste zone este mai greu decât în urmă cu doi ani să găseasca spaţii disponibile într-un termen scurt. Având în vedere că această zonă este foarte căutată, iar livrările de spaţii noi sunt limitate pentru următoarele 18 luni, de obicei recomandăm clienţiilor noştri să îşi securizeze contractele de închirirere pe un termen mai lung decât cel considerat în mod normal”, a declarat Mădălina Cojocaru, şeful departamentului de birouri în cadrul DTZ Echinox, compania din România a DTZ.

Alte capitale europene unde chiriile au avut un trend ascendent în primele şase luni din acest an mai sunt Helsinki, Paris, Varşovia sau Oslo.

Pieţele în care ocupanţii ar trebui să ia în calcul renegocierea chiriilor pentru spaţiile de birouri sunt Budapesta şi Praga, unde chiriile au stagnat în ultimii doi ani. Pieţele din oraşele germane Hamburg şi Munchen se pozitionează similar, deşi Hamburg este o piaţă mult mai volatilă şi mai puţin previzibilă în ceea ce priveşte modificările nivelului chiriilor. Aceeaşi situaţie este valabilă în Barcelona şi Dublin. La polul opus, pe unele pieţe europene, incluzând Londra şi Moscova, creşterea nivelului chiriilor se manifestă deja sau este iminentă.

„Ca urmare a tensiunii din zona euro şi creşterii economice slabe, activitatea companiilor din Europa s-a menţinut în general la un nivel scăzut în prima jumătate a anului. În Madrid, Milano și Kiev s-au înregistrat scăderi ale chiriilor. Cu toate acestea, creşterea economică solidă a determinat mărirea nivelului chiriilor în ţările nordice”, se menţionează în comunicat.

DTZ estimează pentru următorii cinci ani o creştere de 1,6% pe an a chiriilor pentru spaţiile de birouri centrale din Europa, urmând avansul moderat al PIB-ului de 1,5%.

Se preconizează că oraşul Antwerp va deveni cea mai atractivă piaţă pentru companii, fiind urmat de Budapesta, Riga şi Tallin. În ciuda faptului că Londra-West End şi Moscova sunt cele mai scumpe pieţe, acestea vor cunoaşte şi cea mai mare creştere în intervalul 2012-2016, cu creşteri ale chiriilor în zonele centrale de 5,6%, respectiv 4,2% pe an. Această creştere se va manifesta îndeosebi către sfârşitul perioadei estimate, consideră analiştii DTZ.

DTZ este parte a companiei australiene UGL, printre cele mai mari grupuluri din domeniul serviciilor imobiliare din lume.

Te-ar mai putea interesa și
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul însă a scăzut
Grupul Lavazza raportează realizarea unei cifre de afaceri de peste 3 miliarde de euro în 2023, în creștere cu 13%. Profitul ...
Consiliul director al Grupului Lavazza a aprobat declarațiile financiare consolidate la 31 decembrie 2023 și a anunțat principalii indicatori financiari. Astfel, grupul a raportat pentru anul......
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei: investiție-cheie pentru succesul businessului
Prevenirea fraudei în mediul corporativ nu este neapărat o chestiune de politici și proceduri, ci ține de crearea unei ...
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite două condiții cumulative (Video)
Boloș: Creșterea numărului de posturi de conducere în instituțiile publice poate fi făcută dacă sunt îndeplinite ...
Creşterea numărului de posturi de conducere de la 8% la 10% în instituţiile publice poate fi făcută doar dacă în ...
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și Sărățeni din Autostrda A8
CNAIR a început demersurile pentru organizarea licitației de atribuire a lotului cuprins între Miercurea Nirajului și ...
Compania Națională de Administrate a Infrastructurii Rutiere a trimis astăzi spre validare către Agenția Națională ...