Budăi: Va fi o majorare a pensiilor de la 1 ianuarie. Procentul va fi stabilit în coaliţie

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat marţi că va exista o majorare a pensiilor, de la 1 ianuarie 2023, valoarea finală urmând să fie stabilită în coaliţia de guvernare. El a confirmat o majorare diferenţiată a pensiilor.
AGERPRES - mar, 15 nov. 2022, 15:33
Budăi: Va fi o majorare a pensiilor de la 1 ianuarie. Procentul va fi stabilit în coaliţie

„Noi am discutat şi am avut o propunere de majorare de cel puţin de 10%, noi am discutat în ultimul timp despre o anvelopă bugetară de 15% cu majorarea pensiei, nu a veniturilor. O majorare a punctului de pensie pentru toată lumea şi o majorare diferenţiată, adică acordare de sprijin pentru categoriile vulnerabile. Credem foarte mult în această măsură, pentru că în momente de criză şi manualul spune că trebuie să ai grijă de populaţia care se încadrează în aceste categorii vulnerabile”, a declarat ministrul Muncii, la Parlament, scrie Agerpres.

El a subliniat că nu avansează nicio sumă. „Nu avansez nicio sumă. Sunt multe variante pe masă, luăm decizia finală în coaliţie şi transparent voi comunica şi vor comunica liderii coaliţiei”, a arătat ministrul.

Atenţionat asupra unei declaraţii a guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, conform căreia pensiile ar trebui majorate cu o valoare până în rata inflaţiei, respectiv cu mai puţin de 15%, astfel încât să nu se creeze dezechilibre, Marius Budăi a spus: „Spuneam de acea variantă, de o anvelopă bugetară de 15%, mă bucur că şi domnul guvernator este de acord cu noi, însă vă reamintesc că în perioade de criză trebuie să avem solidaritate socială şi să sprijinim categoriile vulnerabile. Eu cred că este obligatoriu”.

Referitor la voucherele sociale, Budăi a arătat că există o posibilitate de decontare şi din fonduri europene, adăugând că nu vrea să avanseze nicio sumă, „pentru a nu da speranţe nimănui”.

„Există o variantă, aşa cum avem acum, acele vouchere de 250 de lei, ca să fie o posibilitate şi de decontare din fonduri europene. Dar discuţiile sunt pe final în coaliţie, suntem pe final cu construcţia bugetului (…) şi într-o săptămână, o săptămână şi jumătate avem decizia finală. (…) Vor fi majorări peste tot, vor fi măsuri de sprijin pentru categoriile vulnerabile”, a transmis ministrul Muncii.

Te-ar mai putea interesa și
Tusk spune că Polonia ar putea interzice importurile agricole din Rusia
Tusk spune că Polonia ar putea interzice importurile agricole din Rusia
Polonia nu exclude introducerea unei interdicţii asupra importului produselor agricole din Rusia, a declarat joi premierul Donald Tusk în timpul unei vizite la Varşovia a omoloagei sale din......
Cea mai mare greșeală: Să cauți idei de amenajare înainte de izolații mansardă
Cea mai mare greșeală: Să cauți idei de amenajare înainte de izolații mansardă
Ideile de amenajare sunt mereu ispititoare, însă mansarda are nevoie mai întâi să poată proteja mobila și bunurile ...
Burduja îi cere lui Nicuşor Dan să respecte legea şi să includă, de urgenţă, pe ordinea de zi a Consiliului General al Primăriei Generale proiectul fuziunii ELCEN-Termoenergetica
Burduja îi cere lui Nicuşor Dan să respecte legea şi să includă, de urgenţă, pe ordinea de zi a Consiliului General ...
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, afirmă că fuziunea ELCEN-Termoenergetica nu este un moft şi solicită Primăriei ...
Ucraina – Armata afirmă că a doborât încă trei bombardiere ruseşti Su-34
Ucraina – Armata afirmă că a doborât încă trei bombardiere ruseşti Su-34
Armata ucraineană a afirmat joi că a doborât încă trei bombardiere ruseşti Su-34, cele mai recente succese anunţate ...