Buffett e generos cu locotenenţii lui: le dă bonusuri similare cu salariile de pe Wall Street

Miliardarul Warren Buffett, un cunoscut critic al "lăcomiei bancherilor", a acordat anul trecut principalilor săi locotenenţi de la Berkshire Hathaway bonusuri de până la 17 milioane de dolari, care rivalizează cu remuneraţiile din băncile de pe Wall Street, potrivit unei analize Bloomberg.
Economica.net - vin, 16 mart. 2012, 10:03
Buffett e generos cu locotenenţii lui: le dă bonusuri similare cu salariile de pe Wall Street

Berkshire Hathaway l-a răsplătit pe directorul general al United States Liability Insurance Corp cu 17,4 milioane de dolari pentru activitatea din 2011. Şeful Geico Corp, Tony Nicely, a primit de la Berkshire 12,4 milioane de dolari pentru performanţele de anul trecut, iar Ajit Jain, CEO la National Indemnity Co, a primit 9,26 milioane de dolari, potrivit raportărilor diviziilor Berkshire către autorităţi, preluate de Bloomberg.

Salariul anual al lui Warren Buffet a rămas, la cererea sa, la 100.000 de dolari, la fel ca în ultimii 25 de ani, potrivit raportărilor Berkshire Hathaway.

Buffett s-a alăturat anul trecut mulţimii de voci care atacă marile bănci, învinuindu-le pentru rolul jucat în declanşarea şi prelungirea crizei financiare şi pentru accentuarea inechităţii veniturilor între cele mai bogate şi cele mai sărace pături ale societăţii.

Miliardarul a cerut inclusiv creşterea taxelor asupra „bogaţilor”.

Pe de altă parte, Jamie Dimon, directorul general al JPMorgan Chase, cea mai mare bancă americană după active, l-a lăudat în februarie pe Buffett pentru politica salarială generoasă, susţinând că cei mai bine plătiţi 20-30 de executivi din cadrul Berkshire câştigă mai mult decât omologii lor de la JPMorgan.

Acţiunile Berkshire Hathaway au scăzut anul trecut cu 4,7% pe bursa de la New York, în timp ce titlurile JPMorgan s-au depreciat cu 22%, iar indicele S&P 500 a finalizat 2011 în stagnare.

Buffett, a cărui participaţie la Berkshire este evaluată la peste 40 miliarde de dolari, a declarat anterior că acordă bonusuri mari pentru a încuraja directorii executivi şi managerii să gândească mai mult ca proprietari şi mai puţin ca nişte angajaţi.

Anul trecut, reputatul investitor afirma că i-a propus lui David Sokol un bonus de 50 milioane de dolari, condiţionat de anumite ţinte de performanţă. Sokol, considerat unul dintre protejaţii lui Buffett şi posibil succesor al miliardarului la conducerea Berkshire, a plecat în aprilie 2011 de la companie pentru a se ocupa de alte afaceri.

„Am plătit bonusuri foarte mari, însă întotdeauna pentru performanţă. Îmi place să atrag oameni talentaţi care fac lucruri grozave pentru noi, şi îi voi plăti adecvat”, a spus Buffett într-un interviu publicat în ianuarie 2010.

Raportările Berkshire către autorităţile americane arată că peste 20 de manageri din cadrul companiilor de asigurări ale grupului au câştigat anul trecut peste 1 milion de dolari fiecare.

Directorul general al furnizorului de utilităţi MidAmerican Energy Holdings, Gregory Abel, a primit un bonus de 9,9 milioane de dolari.

Pe de altă parte, datele raportate de Berkshie Hathaway către Securities and Exchange Commission arată că niciun director executiv al companiei-mamă nu a ajuns la o remuneraţie de 1 milion de dolari în perioada 2001-2010.

Cu o capitalizare de peste 200 miliarde de doalri, Berkshire Hathaway oferă produse şi servicii în aproape toate sectoarele economiei, de la asigurări la produse de larg consum, energie şi utilităţi, transporturi feroviare şi închirieri de aeronave de lux.

Te-ar mai putea interesa și
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Câți bani au primit directorii Hidroelectrica anul trecut
Hidroeletrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, a publicat raportul privind remunerațiile acordate directorilor și membrilor Consiliului de Supraveghere în anul 2023,......
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Noua Casă – 100 de garanţii, în prima lună
Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) a acordat 100 de garanţii în programul Noua Casă, în ...
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Andrei Sota, Signal Sigma: În ce investim în 2024
Dacă principala enigma a lui 2023 a fost „Vom avea o recesiune sau nu?”, în 2024 întrebarea esențială devine „Va ...
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
E oficial. Plafonarea tarifelor RCA, prelungită până la 30 iunie
Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, joi, că Guvernul prelungeşte cu încă trei luni, până la 30 iunie, plafonarea tarifelor ...