1EUR = 4.7790 RON | Bucureşti 6 º

News

Buget de 105 miliioane de euro, alocat unui proiect de restaurare a oraşului Pompei

Un ambiţios plan de restaurare în valoare de 105 milioane de euro, din care 41,8 milioane de euro provin de la Uniunea Europeană, a fost lansat, miercuri, la Pompei, cu scopul de a reda strălucirea de altădată a celebrului sit arheologic, afectat în ultimii ani de prăbuşirea unor clădiri istorice.

06 feb, 2013 | Mediafax

"Marele Proiect Pompei", anunţat în octombrie 2011, a fost lansat cu mare fast, miercuri, în prezenţa ministrului italian al Culturii, Lorenzo Ornaghi, şi a ministrului de Interne, Anna Maria Cancellieri, a comisarului european pentru politică regională, Johannes Hahn, şi a preşedintelui regiunii Napoli, Stefano Caldoro, informează AFP.

Johanness Hahn a pus accentul pe "transparenţa totală" a operaţiunilor de restaurare: "Toată lumea va putea să urmărească progresul lucrărilor". Această declaraţie simbolizează o ruptură faţă de proasta gestionare din trecut, pentru a relansa acest sit arheologic înscris în patrimoniul mondial UNESCO, care este totodată şi cel mai mare din Italia, cu o suprafaţă de 44 de hectare.

La sfârşitul lucrărilor, care vor dura până pe 31 decembrie 2015, organizatorii aşteaptă o creştere considerabilă a turiştilor care vizitează situl. Potrivit estimărilor, acest număr va creşte de la 2,3 milioane de turişti în fiecare an la 2,6 milioane de turişti în 2017, o creştere considerată o veritabilă "mană cerească" pentru această regiune sinistrată.

Pentru a evita derapajele din trecut (creştere explozivă a costurilor, lucrări defectuoase), şantierul va fi plasat sub supraveghere video, din cauza temerilor referitoare la o posibilă infiltrare a Comorrei, mafia napolitană. A fost numit un director al şantierului, iar toţi muncitorii vor fi obligaţi să poarte o legitimaţie pentru a putea intra pe şantier.

Acestea sunt măsuri excepţionale, însă prudenţa poate fi justificată de faptul că marţi, administratorul firmei care a efectuat precedentele lucrări de restaurare în Pompei, care au condus la creşterea explozivă a costurilor, a fost plasat în regim de arest la domiciliu.

Fostul comisar extraordinar al sitului, Marcello Fiori, este la rândul lui anchetat, la fel ca inginerii care au făcut parte din administraţia sitului. Aceste persoane au fost acuzate de corupţie, abuz în funcţie, fraudă şi escrocherie.

Situaţia este de acum critică pentru Pompei, unde s-au produs mai multe incidente, cum ar fi prăbuşirea unui stâlp al casei lui Loreius Tiburtinus, în decembrie 2011, precedată de prăbuşiri spectaculoase ale unor ziduri din structura Casei Gladiatorilor şi a Casei Moralistului.

La începutul lunii septembrie, o bârnă de rezistenţă din structura acoperişului celebrei Vile a Misterelor a cedat, iar la sfârşitul lunii noiembrie, un alt zid, de aproximativ doi metri, ce făcea parte dintr-o vilă, s-a prăbuşit.

Situat în apropiere de Napoli, oraşul Pompei, acoperit cu cenuşă după erupţia vulcanului Vezuviu, pe 24 august 79 e.n., reprezintă cel mai bine conservat oraş din epoca romană. Situl a fost înscris în patrimoniul mondial UNESCO în anul 1997.

Loading...

CELE MAI NOI ȘTIRI

CELE MAI NOI ȘTIRI

OPINII ECONOMICA.NET

NOOBZ.RO

NSTRAVEL.RO

CAPITAL.RO