Bugetarii din Spania ies în stradă după anunţarea noilor măsuri de austeritate

Măsurile de reduceri anunţate recent de guvernul spaniol în privinţa funcţionarilor publici - eliminarea primei de Crăciun, echivalentul unui salariu lunar, care se adaugă scăderii salariilor şi creşterii numărului de ore de muncă - au fost primite cu nelinişte de aceştia, care au anunţat că vor organiza mobilizări în semn de protest încă de vineri, la locurile de muncă, anunţă postul public de televiziune din Spania.
Economica.net - joi, 12 iul. 2012, 08:41
Bugetarii din Spania ies în stradă după anunţarea noilor măsuri de austeritate

Miguel Borra, preşedintele Centralei sindicale a funcţionarilor publici, susţine că noile măsuri de austeritate anunţate miercuri în legislativ de premierul Mariano Rajoy îi aduc din nou pe funcţionari într-o situaţie dificilă, cu toate că aceştia nu au nimic de-a face cu ceea ce se petrece în sistemul financiar, scrie Agerpres.

El a mai arătat că funcţionarii sunt nemulţumiţi întrucât au aflat de noile tăieri din presă, subliniind că reducerile din acest sector nu constituie o cale de ieşire din criză.

Spania va majora TVA de la 18% în prezent la 21% şi va reduce cheltuielile statului, inclusiv prin renunţarea la prime acordate angajaţilor publici, cu un impact cumulat al măsurilor de 65 miliarde de euro în următorii doi ani şi jumătate

Noile măsuri de austeritate vin după ce liderii europeni au prelungit cu un an, în 2014, termenul până la care Spania trebuie să-şi coboare deficitul bugetar sub limita de 3%. Ţinta de deficit bugetar pentru acest an a fost, de asemenea, extinsă de la 5,3% la 6,3%. Anul următor, deficitul bugetar ar trebui adus la 4,5%, iar în 2014 la 2,8%.

TVA redusă, pentru unele produse şi servicii, va fi modificată de la 8% la 10%, iar taxa pentru bunuri de strictă necesitate va fi menţinută la 4%, a anunţat premierul spaniol, Mariano Rajoy, în parlamentul de la Madrid.

O reformă a administraţiei ar urma să aducă economii de 3,5 miliarde de euro, inclusiv prin reducerea numărului de consilieri locali, renunţarea la o deducere fiscală acordată pentru achiziţia de case şi scăderea ajutoarelor pentru şomaj, potrivit Bloomberg.

Măsurile prevăd o diminuare a numărului de companii publice, precum şi o scădere de 30% a numărului de consilieri locali, a spus Rajoy.

Unele bonusuri ale angajaţilor publici şi înalţilor funcţionari vor fi, de asemnea, diminuate.

Într-un semn că angajaţii publici din Spania ar putea fi afectaţi de concedieri, Rajoy a declarat că numărul de persoane în posturi publice a crescut cu 290.000 de la declanşarea crizei.

Te-ar mai putea interesa și
Drum Expres Arad – Oradea: CNAIR solicită emiterea acordului de mediu
Drum Expres Arad – Oradea: CNAIR solicită emiterea acordului de mediu
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) solicită emiterea acordului de mediu necesar construirii Drumului Expres Arad - Oradea. Noua șosea de mare viteză din Vestul......
Dyson lansează o pereche de căști audio care purifică aerul. Cum arată și de unde le poți cumpăra
Dyson lansează o pereche de căști audio care purifică aerul. Cum arată și de unde le poți cumpăra
Dyson a anunțat joi specificațiile complete ale căștilor cu funcție de purificare a aerului Dyson Zone, care vor fi ...
Rareş Bogdan îndeamnă la boicot după ce Austria a votat împotriva aderării României la Schengen: Toate companiile de stat şi toate firmele care au conturi la Erste şi la Raiffeisen să le închidă de urgenţă
Rareş Bogdan îndeamnă la boicot după ce Austria a votat împotriva aderării României la Schengen: Toate companiile ...
Europarlamentarul PNL Rareş Bogdan îndeamnă la boicot după ce Austria a votat împotriva aderării României la spaţiul ...
IULIUS deschide al doilea Family Market din acest an, concept în care a investit 24 de milioane de euro
IULIUS deschide al doilea Family Market din acest an, concept în care a investit 24 de milioane de euro
Compania IULIUS a inaugurat cel de-al doilea proiect Family Market, în cartierul ieșean Bucium. Proiectul de retail de ...